Jani Kazaltzis

Al twaalf seizoenen lang upgradet Jani Kazaltzis (40) de garderobes van doorsnee én celebrity koppels onder toeziend oog van kijkend Vlaanderen. Maar hoe gaat het eraan toe in de eigen kleerkast van de stylist met Limburgse en Griekse roots? En voor welke trends geeft hij dit jaar zijn zege? We lichten alvast enkele van zijn insider tips toe, de rest lees je in zijn nieuwste modebijbel ‘Wat zou Jani zeggen’.

Je hebt inmiddels al twaalf seizoenen ‘Zo Man Zo Vrouw’ doorlopen. Wat irriteert je het meest aan mensen hun outfits?
Jani: “Ik irriteer mij nooit aan wat mensen dragen. Iedereen heeft het recht om te doen wat hij of zij wilt. Wat ik soms wel jammer vind, is dat mensen zich laten gaan ongeacht hun eigen stijl. Met andere woorden: ik vind het jammer dat ze hun best niet doen om er verzorgd uit te zien.”

Je bent Vlaanderens meest gekende stylist. Bega je zelf soms een fashion faux pas of ga je weleens tegen je eigen regels in?
“Toen ik nog jong was en trends volgde, heb ik heel veel foute outfits gedragen. Ik denk dat dit gebeurt als je trends wilt volgen. In mijn ogen zijn trends alleen maar cool in hun tijdsgeest, later denk je: Wat heb ik in hemelsnaam toch gedragen?”

Wat zijn de trends waar je dit jaar het meest naar uitkijkt?
“Tegenwoordig zijn er zo veel trends dat je makkelijk iets kunt kiezen dat bij je past. Nu de zomer in aantocht is, ben ik altijd blij om wat meer kleur te dragen. Dit jaar wordt groen – één van mijn favoriete kleuren – een trend en daar ben ik erg dankbaar om. Echt trends volgen, doe ik trouwens niet. Ik geloof in een eigen stijl waarin je je goed voelt en af en toe voeg ik daar wel eens een trend aan toe. Maar niet voor de trend an sich, eerder omdat het bij me past.”

Als je maar vijf kledingstukken mocht inpakken, wat zou volgens jou de beste selectie zijn?
“Een smoking vind ik altijd heel leuk. Ik draag graag smoking broeken op een casual manier. Zo’n broek met een coole trui zou ik niet kunnen missen. Een mantel of een trenchcoat zou ik ook inpakken. Een basisstuk waarmee je je outfit vervolledigt, en die je zowel casual als chique kunt dragen. Daarnaast zijn mijn Yves Saint Laurent laarzen echte klassiekers, om mijn outfit wat meer rock & roll te geven. Satijnen losse hemden vind ik ook essentieel. Ik draag niet graag strakke hemden en ik hou ervan als een hemd mooi valt, zonder het gevoel te hebben dat je in een dwangbuis zit. En uiteraard: mijn lederen perfecto.”

Wat zijn je favoriete adresjes?
“In Antwerpen ga ik meestal naar COS, Filippa K, Verso, Louis… Het mag misschien raar klinken, maar ik shop vrij weinig in België. Mijn stad om te shoppen is Londen.”

Wie zijn je persoonlijke stijlvoorbeelden?
“Op internationaal vlak ben ik op dit moment fan van Harry Styles’ look omdat hij erin geslaagd is om een soort van androgyne rock & roll stijl neer te zetten. Die kan ik wel smaken. In Vlaanderen vind ik de gasten van Triggerfinger altijd mega cool gekleed. Hét voorbeeld dat rock & roll wel deftig mag zijn, zonder gescheurde broeken en band shirts.”

Hoe sta je tegenover fast fashion? Sta je ook stil bij duurzame mode?
“Zolang mensen de trends volgen, zal fast fashion altijd gedragen worden. In een ideale wereld zou duurzame kledij moeten primeren.”

Wat zou je in de toekomst nog willen doen?
“Ik ben zo blij met mijn carrière dat ik liefst van al wil dat het blijft zoals het is. Uiteraard wil ik blijven groeien als persoon en beter worden in mijn vak, maar ik heb het gevoel dat ik op mijn plekje zit en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Geef je de voorkeur aan online of offline shoppen?
“Ik shop eerder offline dan online als het gaat om kledij. Ik heb voor mezelf nooit kleren online gekocht nu ik erover nadenk. Andere zaken zoals accessoires voor het huis koop ik wel makkelijk online.

Wat mogen we nog van je verwachten in 2020?
“Ik bracht zopas ‘Wat zou Jani zeggen’ uit, een boek waarin heel erg veel stijltips verwerkt zijn en je mijn bekendste uitspraken kunt lezen. Verder heb ik de oceaan doorkruist van Lanzarotte tot aan Guadaloupe. In 2020 krijgen jullie dat te zien op VIER.”

Mandy Kourkouliotis / Frank Bahnmuller