James Cooke

James Cooke (35) is één van de populairste figuren van de Vlaamse showbizz. Hij werd bekend aan de zijde van Karen Damen, maar is nu vooral de sidekick van Gert Verhulst. Daarnaast is hij producent van theatervoorstellingen. Samen met vriend Dorian wil hij binnenkort in het huwelijksbootje stappen. “Ik hou ontzettend van mijn werk, maar mijn verloofde komt op de eerste plaats.”

Zal 2020 een jaar worden van meer rust en genieten?
James: “Dat denk ik niet. Ik heb het graag druk. Je kan mij niet gelukkiger maken door me werk te geven. Of ik die werklust van thuis heb geërfd? Absoluut. Mijn moeder heeft ons grootgebracht met het principe dat we niks in het leven gratis zouden krijgen. ‘Als je naar de kermis wilt, moet je er zelf maar voor zorgen dat je geld hebt’. Dat hebben we vaak moeten horen.”

Jullie hadden het thuis niet breed?
“Nee. Zeker sinds de scheiding van mijn ouders is mijn moeder flink uit haar pijp moeten komen om de eindjes aan mekaar te knopen. Maar mijn zus en ik hebben nooit ondervonden dat we iets te kort kwamen. Van zodra we groot genoeg waren om te werken, zijn we erin gevlogen. Wij deden alle mogelijke baantjes. Van kranten rondbrengen tot auto’s wassen.”

Misschien kreeg je zo die ondernemersdrift?
“Dat zit er zeker voor iets tussen. Mensen kennen mij vaak van de laatste vier jaar, maar ik ben al langer actief in de showbizz. Mijn productiehuis Uitgezonderd bestaat tien jaar. Vanaf maart brengen we het derde Assisen-stuk in het theater en later volgt Pocahontas. Ik heb dat bedrijfje van nul opgebouwd en ben er enorm mee begaan. Dat is echt mijn kindje, mijn alles.”

Als producent draag je wel de financiële risico’s.
“Ja, maar wij hebben het ‘geluk’ dat wij een gezonde financiële basis kunnen leggen met onze educatieve voorstellingen. Het grote publiek kent mij van leutig doen aan de zijde van Gert Verhulst, maar weinig mensen weten dat mijn productiehuis marktleider is in Vlaanderen op het vlak van educatieve voorstellingen. Wij doen er zo’n 350 per jaar en dat is ongezien veel.”

En die voorstellingen brengen veel op?
“Veel is een groot woord, maar ze stellen ons in staat om risico’s te nemen met andere projecten. Maar rijk worden? Dan moet je werk zoeken in een andere branche. Daar heb ik me bij neergelegd. Maar dit is een passie, en dat moet primeren. Ik zou liegen dat ik als ondernemer geen slapeloze nachten ken. Die zijn er heus. Maar ik ben een positivo. Een tegenslag krijgt me niet snel klein. En als alles wél lukt en er een staande ovatie volgt, kan ik het niet droog houden. Dat is al tien jaar zo. Elk succes ontroert me. ”

Wat doe je op die zeldzame dagen dat je niks te doen hebt?
“Quality-time doorbrengen met mijn verloofde. Al is de kans klein dat die dan ook niks te doen heeft, want Dorian is ook een bezig bijtje.”

Maakt Dorian daar nooit een probleem van?
“In onze relatie is werk nooit een issue geweest. We beseffen allebei dat we actief zijn in een branche waar je de kansen moet grijpen als ze zich voordoen. En ja, soms klaagt hij wel. Maar het komt nooit tot ruzie. Hij weet dat dit mijn lang leven is. Dorian komt bij mij op de eerste plaats. Van zodra hij zegt dat ik te hard werk, zal ik op de rem gaan staan. Maar ik zal moeite moeten doen om dat te aanvaarden.”

Werken jullie ook samen?
“Dat gebeurt, zoals onlangs in Aladdin. Wij zien er alleen maar de voordelen van in, want dan kunnen we elkaar meer zien. Ik gedraag me op zulke momenten nooit als de baas. Al gaat mijn petje van verloofde wel af. Maar ik ben geen kwaaie. Tegen niemand.”

Is 2020 het jaar van jullie huwelijk?
“Laat ons hopen. Het aanzoek is achter de rug, maar de rest is nog een vraagteken. We nemen onze tijd. We willen een datum, locatie… waarmee iedereen tevreden is. Onlangs stelde ik Dorian voor om de organisatie in mijn handen te leggen. Hij zou op onze trouwdag alleen maar moeten opstaan, en open staan voor alle verrassingen. Maar hij werd gek van het idee. Dat gaan we dus niet doen.”

In april begin je weer met Gert Late Night. Hoe vaak hoor je Gert nu?
“Te veel. Ons laatste berichtje? Zeven minuten geleden. Maar we zijn volop in voorbereiding van ons stuk Chateau Cupido dat we met Karen Damen spelen. Ik heb dus een excuus. (lacht)  Gert en ik maken haast nooit ruzie. Eigenlijk zitten we in hetzelfde schuitje. We zijn allebei ondernemers, Gert alleen op iets grotere schaal. (lacht) Maar we steunen elkaar keihard in de dingen die we doen.”

Januari is de maand van de solden. Ga je dan ook op jacht?
“Niet speciaal. Ik ga niet zo vaak shoppen. Maar als het dan toch hoogtijd is om de kleerkast te vernieuwen, probeer ik wel alle nodige stuks in één keer te kopen. Leuk weetje: ik ben verslaafd aan zonnebrillen. Ik heb er best veel. Ik vind het gewoon tof om geregeld van montuur te veranderen.”

Tom Vets / Dirk Vertommen