Tien jaar lang kwam de familie Planckaert niet op televisie, maar deze herfst staan ze met Château Planckaert weer helemaal in de belangstelling. Dochter Stephanie (31) kreeg destijds veel commentaar op haar tienerzwangerschap. Maar samen met grote liefde Christopher heeft ze inmiddels al drie kinderen op de wereld gezet. Een vierde staat niet op de planning. “Al zijn onze planningen nooit honderd procent zeker”, zegt ze lachend.

Hoe zijn jullie in Frankrijk terechtgekomen?

Stephanie Planckaert: “Elk jaar gingen we in Frankrijk op vakantie. De mannen zochten naar nieuwe renovatieprojecten en besloten vier jaar geleden eens een dagje de streek te verkennen. Zo botsten we op Château Neureux, dat in 2015 na een totaalrenovatie helemaal afbrandde. In een impulsieve bui hebben we dat gekocht. Het was een grote bouwval, maar dat schrikte ons niet af. Of we daar gaan wonen? Die beslissing is nog niet aan de orde. Voorlopig prikten we eind 2021 als datum om het kasteel klaar te krijgen. Dat is nog lang. Ondertussen blijft onze chambre d’hôtes in de Ardennen open.”

Dit is alweer een project waarbij de hele clan betrokken is. Levert dat nooit kletterende ruzie op?

“Ruzie is een groot woord. We hebben gezonde discussies. We zijn allen individuen met een eigen visie over hoe we onze bedrijven willen runnen, wat resulteert in heel wat vergaderingen. Maar meningsverschillen escaleren nooit in die mate dat we niet meer bij elkaar over de vloer durven te komen. Als we een discussie hebben, gaan we zonder probleem elkaars kinderen nog van school halen. Werk en privé blijven gescheiden. Voor sommige families zou zo’n clangevoel verstikkend werken, maar onze familie is onafscheidelijk. We hebben alleen elkaar nodig. Klinkt hautain, maar het is zo. Het merendeel van de week eten we ’s avonds samen. Dat we nu die kasteelplannen hebben, komt ook omdat we dit als één familie doen. Ik zou hier nooit met Christopher alleen aan begonnen zijn.”

Wonen jullie nog allemaal op de befaamde Planckaertberg?

“Nee. Alleen mijn ouders en Junior nog. Ik ging met mijn gezin in Rochefort wonen, en Francesco met zijn vrouw Magali en de kinderen in Lesterny. Maar we zitten op minder dan vijf kilometer van elkaar. Toen we verhuisden, kochten we telkens een flink te verbouwen pand dat we helemaal naar onze hand hebben gezet. Daarom schrikt die verbouwing van het Franse kasteel ook niet af.”

Zijn de oudste kinderen al aan het puberen?

“Dat begint een beetje, al klinkt puberen ineens zo beladen. Ik associeer puberen met tegenspreken en tegendraads zijn. Onze kinderen zijn vooral aan het evolueren. Ze ontwikkelen een eigen visie en mening. De leeftijden van de vier oudste tieners liggen erg dicht bij elkaar. Iluna is 15, Devon 14, Noa en Mageno zijn twaalf.  Hoewel ze neven en nichten zijn, zijn ze enorm close. Ze gaan ook allen naar dezelfde school. Ze staan daar als de ‘Bende Planckaert’ bekend.”

Schrik je ervan dat ze al zo groot zijn?

“Soms werp ik op hoe dat zo snel is kunnen gebeuren. Het heeft ermee te maken dat we altijd wel met iets bezig zijn en geen tijd hebben om te reflecteren. Het werk in de chambre d’hôtes vergt veel inspanningen, ook in de weekends. We werken keihard om rond te komen. Daardoor hebben weinig tijd voor uitstapjes. En dan plots … blijken je kinderen bijna groot te zijn (lacht). Mochten we de beslissing nemen om naar Frankrijk te verhuizen en met zijn allen aan één gezamenlijk project te werken, zouden we onze vrijetijd wat beter kunnen plannen.”

Iluna heeft ondertussen de leeftijd bereikt die jij had toen je zwanger was van haar. Is dat niet confronterend?

“Absoluut. Het doet me er soms bij stilstaan dat ik destijds toch wel erg jong was toen ik in verwachting raakte. Maar dat besefte ik toen niet ten volle. Het laatste jaar evolueerde alles snel. Je zag haar lichaam veranderen en denkpatronen verder ontwikkelen. Al moet ik ook zeggen dat Iluna bijzonder volwassen is voor haar leeftijd. Ze is ook de beste van de klas. Dat is ze al jaren. Als ze aan een taak begint, moet dat tot in de puntjes correct afgewerkt zijn. Desnoods werkt ze ’s nachts door. Ze doet Latijn-Grieks en soms zou ze al aan taken van een jaar hoger willen beginnen. Iluna is een meisje dat graag uitgedaagd wordt.”

Stephanie PlanckaertIs je zoon Mageno van hetzelfde kaliber?

“Hij heeft geen problemen op school, maar is minder gedreven. Hij heeft steeds voldoendes, maar wil zich graag focussen op andere zaken. Fietsen, voetballen, met de quad rijden … Als ik hem vroeger de dagen van de week wilde aanleren, zat hij na vijf minuten al in de tuin te ravotten. Ondertussen hebben Mageno en Devon, de zoon van Francesco, interesse gekregen in wielrennen. Misschien worden ze wel even goed als mijn vader of andere bekende Planckaert-wielrenners, maar door het coronavirus zijn veel wedstrijden afgelast.”

Vijf jaar geleden verwelkomden jullie je derde kindje, Elara. Komt er nog gezinsuitbreiding?

“Voorlopig niet. Ik werk hard. Als ik opnieuw een kind zou krijgen, wil ik er volop voor de baby zijn. Dat lukt nu niet. En ik zou ook niet willen dat ik mijn kind op heel jonge leeftijd constant ergens moet achterlaten bij een oppas.”

Je bent ondertussen al zo’n achttien jaar samen met Christopher. Waarom klikt het zo goed?

“Ik denk dat wij meer dan anderen heel open kunnen praten over alles. We hebben er altijd op gelet dat we nooit naast elkaar begonnen te leven. We wonen en werken samen, maar zijn ook een liefdeskoppel. Als er iets scheelt, weten we dat meteen van elkaar. En die formule werkt. Zo simpel is het. Ik zou me een leven zonder Christopher niet meer kunnen voorstellen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos