“Ik kom niet meer op de eerste plaats”

Kim Van Oncen is niet in één vakje te stoppen. Ze doet presentatiewerk voor televisie, en werkte mee aan tal van reclamespotjes. Ondertussen is ze ook nog medezaakvoerder van een supermarkt. Het grote publiek kent haar sinds januari als Saartje in de Eén-reeks Dertigers. “Ondanks alle bezigheden weet ik steeds voldoende quality time met mijn gezin te plannen. Er gaat niks boven die heerlijke momenten met ons zoontje Jack.”

In interviews omschrijft men je ook als model en blogger. Maar doe je dat nog vaak?

“Bwa, dat is altijd relatief geweest. Ik stond nooit op een catwalk in Parijs, al deed ik wel veel shoots voor een aantal merken en winkels. Die reclamespotjes zijn geminderd omdat ik een beetje bekend werd en daar zoeken ze meestal onbekende gezichten voor. Maar dat is niet erg. Het was steeds een leuke bijverdienste. De supermarkt, die ik samen met mijn broer uitbaat, vraagt veel meer van mijn tijd en energie.

Ik ben dan wel actief op sociale media, maar ik noem mezelf geen influencer of blogger. Die dingen zijn heel organisch gegroeid, omdat ik o.a. graag bezig ben met fotografie en ik telkens probeer mooie werkjes te maken van die afbeeldingen. Dankzij mijn werk in de media heb ik wel veel volgers. Op Instagram zit ik aan 51.000 volgers. Maar ik post veel te weinig om daar van te kunnen leven. Dat hoeft voor mij ook niet. Mijn sociale media onderhouden is veeleer ontspanning. Ik voel niet de druk van professionele bloggers of influencers, die ermee hun inkomen verwerven, om elke dag met iets origineel op de proppen te komen.”

Heb jij nog vrije tijd?

“Mensen schrikken daar soms van, maar ik heb echt wel quality time die ik aan mezelf of aan het gezin kan spenderen. Dat komt omdat ik goed kan organiseren. Vrije momenten worden echt ingepland en ik hou me er ook aan. En als het tijdens een opnameperiode wat drukker is, compenseer ik dat nadien. Elke dag kan ik onze zoon Jack wel naar school brengen of ophalen. Zijn komst had een groot effect. De moedergevoelens zijn echt de kop komen opsteken. Ik ben emotioneler geworden, al kan dat misschien ook door de leeftijd komen. Jack is alles voor mij. Dat valt niet in woorden uit te leggen. Hij is het belangrijkste in mijn leven. Als hij gelukkig is, dan ik ook.”

Wat voor kind is hij?

“Een echt mama’s kindje. Het is de hele dag al mama wat de klok slaat. (lacht) In de zomer zal hij vier worden, en ik kan al gesprekjes met hem voeren. Elke avond als ik hem in bed stop, overlopen we de dag. Wat vond hij leuk of niet? Ik wil dat zo volhouden, zodat als hij later groter is en met vragen of problemen zit, hij weet dat hij bij ons terecht kan om zich emotioneel te uiten.”

Met schoonmoeder Sonja Kimpen in gedachte, zal Jack gezonde voeding krijgen?

“Ja, maar er is ruimte om te zondigen. Een gezonde levensstijl is meer dan slaatjes eten. Al krijgt Jack enkel koekjes of chips als er een feestje is of we op restaurant gaan. En dan nog in beperkte mate. Het dagelijkse avond- of ochtendeten is bij ons altijd gezond en voedzaam. We kozen ook speciaal een school uit waar ze gezonde voeding belangrijk vinden. Het is een klein schooltje in een bos, waar ze ook een buitenklasje hebben als het goed weer is. Er zijn strikte regels rond het meebrengen van voedsel, en dat vinden mijn partner Niels en ik prima.”

Betekende de komst van Jack een flinke omschakeling van het dagelijkse werkritme?

“Zonder twijfel, maar ik was van nature al gestructureerd. Vooral voor Niels, die meer chaotisch is, was de komst van Jack aanpassen en toen besefte hij dat een overzichtelijke agenda z’n voordelen heeft. Ondertussen loopt alles prima. ’s Ochtends zal ik Jack aankleden, en smeert Niels de boterhammen. Ik mag niet klagen. We zijn met Jack ook al uit de moeilijkste periode. Hij heeft geen pampers meer nodig, kan doorslapen en eet alles.”

Is ouder worden iets waar je van wakker ligt?

“Het schrikt me echt niet af. Leeftijd is ook maar een getal. Mensen van zestig zijn tegenwoordig nog heel actief en zien er soms tien jaar jonger uit, terwijl bepaalde vijftigers de hele dag voor hun tv-toestel zitten. Wat veel belangrijker is, is gezond zijn en je goed voelen.

Of het leuk is om een dertiger te zijn? Tegenover tien jaar geleden zijn er wel een pak verantwoordelijkheden bijgekomen. Onze supermarkt verschaft werk aan veertig mensen. Dat legt natuurlijk enige druk. Maar als dertiger voel ik ook mijn persoonlijkheid evolueren en voel ik meer diepgang in het leven. Die onzekerheid over het uiterlijk valt ook weg. Sinds ik mama ben, staat mijn kind op de eerste plaats en niet meer mezelf. Als twintiger had ik bepaalde dromen, en als dertiger kan ik zeggen dat deze voor een stuk al zijn ingelost. Mijn professionele leven loopt op wieltjes, en er is rust in mijn hoofd. Alleen het uitgaan gaat wat lastiger. Ik kan het nog wel, maar niet meer zo vaak als vroeger.” (lacht)

Het leven gaat je momenteel voor de wind hè?

“Zeg dat wel. En dat terwijl 2017 nog een absoluut rampjaar was. Er was het drama met ons doodgeboren kindje, mijn papa is ongeneeslijk ziek geworden en is het hele jaar behandeld moeten worden. Door alle stress heb ik zelf gezondheidsproblemen gekregen en moest ik opgenomen worden in het ziekenhuis. Toen 2018 zich aandiende, hebben we ons voorgenomen om alle ellende achter ons te laten en dat is gelukt. Wij beschouwen geluk niet als evident en zijn daar erg dankbaar om. Mijn vader is momenteel stabiel en ook met Jack en Niels gaat alles goed. Er diende zich ook een kindje aan bij mijn broer, waarvan ik meter werd. En dan was er nog Dertigers, waarvan ik blij ben dit jaar een nieuw seizoen te mogen draaien.”

Met dank aan Sil’eau, Napoleonkaai Antwerpen

Tom Vets / Frank Abbeloos