Ian Thomas

Als kind werd hij gepest en moest hij zelfs politiebescherming krijgen. Ook nu moet Ian Thomas Hoelen zich vaak nog wapenen tegen snerende commentaren. Maar voor ons zit een jongeman die weet wat hij wil, en zich niet uit het lood laat slaan door de mening van anderen. “Door zo vroeg in dit vak te stappen, sta ik als prille twintiger al stevig in mijn schoenen.”

Je woont al een poos terug in het Antwerpse. Keer je nog terug naar Amerika?
Ian: “Ooit moet dat lukken. Maar laat me nu hier maar wat werken en geld verdienen. In tegenstelling tot Los Angeles is het in Vlaanderen behoorlijk goedkoop. Met de huidige moderne technologie moet ik daar niet meer  elke dag aanwezig zijn om een muziekcarrière uit te bouwen. Ik kan zelfs gewoon thuis wat aan nummers werken. Aangezien ik geen management meer heb, kan ik zelf beslissen wanneer er wat uitkomt.”

Heb jij eigenlijk veel fans in Vlaanderen?
“Als je het in absolute aantallen bekijkt, hinkt Vlaanderen uiteraard achterop. Ik merk dat mijn songs het meest worden gedownload in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dat is logisch. Ook in Duitsland heb ik een trouwe aanhang. Toch mag ik over mijn eigen land ook niet klagen. Vooral mijn deelname aan Liefde Voor Muziek was een opsteker. Ik denk dat ik daar aan credibility heb gewonnen.”

De periode in Amerika beïnvloedde wel je persoonlijkheid. Ik merk dat je heel open bent. Zelfs over druggebruik zwijg je niet.
“Goh, je moet dat niet overdrijven. Net zoals iedereen heb ik wel eens geëxperimenteerd met marihuana. Maar dat maakt van mij geen verslaafde.”

Eén constante in de acht jaar dat je bezig bent, is de aanhoudende kritiek. Hoe ga je daarmee om?
“Ik hoor het wel, maar ik trek het mij niet meer aan. Als ik dat allemaal moet trotseren… Toen mijn komst naar Familie werd aangekondigd, werd er op Twitter de vraag gesteld of ik wel kon acteren. Op de foto op Instagram waar ik een sigaret opstak, kwam ook al kritiek. Terwijl ik eigenlijk maar een gelegenheidsroker ben. Ik herinner me ook nog de samenwerking met Snoop Dogg. Er was hoongelach omdat we elkaar voor de opnames niet hadden ontmoet. Mijn bijdrage was er later ingeplakt. Maar we waren elkaar wel degelijk eerder tegen gekomen en ik heb met hem gepraat. Ach… ze doen maar.”

Ik merk dat foto’s van je lichaam wel veel likes scoren op sociale media.
“Tja, zeker die in bloot bovenlijf. Het is een beetje wrang dat je zoiets moet posten om positieve feedback te krijgen. Het toont maar weer eens aan in wat voor een maatschappij we leven. Al ontken ik niet dat het goed is voor het zelfvertrouwen. Ik ben veel bezig met mijn lichaam en zit geregeld in de fitness. Het doet me beter in mijn vel voelen.”

Hoe ver wil je nog gaan met je tatoeages?
“Dat zal de toekomst uitwijzen. Ik laat nooit zomaar iets op mijn lichaam aanbrengen. Enkele jaren geleden was er zelfs geen haar op mijn hoofd dat aan tatoeages dacht, maar een meisje dat ik nog maar pas had leren kennen overhaalde me om een tattoo te nemen. Achter elke tattoo zit een verhaal. Ik liet ook de tekst ‘gracias terra madre por todo lo que me das’ aanbrengen. Wat zoveel wilt zeggen als ‘bedankt moeder aarde voor al wat je me geeft’. Dat is een beetje mijn mantra.”

Enkele jaren geleden bleek je helemaal into vegan, maar recenter verklaarde je toch al eens te zondigen. Was de hunkering naar lekkere Vlaamse kost te groot geworden?
“Oh nee. Ik zal nooit heel vettige en calorierijke dingen eten. Maar als ik met iets begin, ga ik all the way. Eigenlijk was het te fanatiek. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om vegan te eten. Niet zoveel mensen kiezen voor vegan, automatisch is ook het aanbod beperkt.  Bij vegan gerechten gebruikt men geen enkel dierlijk product. Dat wil dus zeggen ook geen koemelk en eieren. Zoiets durf ik opnieuw te eten.”

Terug over naar je professionele bezigheden. Waarom wou je die rol in Familie spelen?
“Kijk, ik plak op mezelf geen label van zanger of acteur. Ik ben in de eerste plaats een ondernemer die zoveel mogelijk verschillende dingen wil doen. Ik heb geen professionele acteeropleiding genoten, maar ik weet hoe het moet. Als kind ging ik geregeld met mijn ex-stiefvader Chris Van Tongelen mee naar de opnames van Familie, en zelf heb ik in een jeugdserie van VTM meegespeeld. Ik was niet echt op zoek naar acteerwerk, maar na Dancing With The Stars werd ik opgebeld door de makers en heb ik toegehapt. Nog geen seconde spijt van gehad.”

En wat met muziek?
“Dat is zeker niet voorbij. Zoals gezegd kan je mijn nummers streamen en dat brengt wat op. Maar ik werk ook aan meer liveoptredens. Sinds ik geen management meer heb en alles zelf doe, is dat eventjes zoeken. Maar ik zie het zeker goed komen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos