Vooraleer je start met (ver)bouwplannen moet je natuurlijk goed nadenken over het budget dat je te besteden hebt. Naast de aankoopprijs van de woning of bouwgrond en de kosten voor de werken is er ook nog de architect. Om met de juiste architect in zee te gaan, moet er zeker en vast een professionele klik zijn. De kostprijs van een architect speelt daarin ook een rol.

Zoals gezegd mag het uurloon van een architect niet de de doorslaggevende reden zijn om al dan niet met hem of haar in zee te gaan. Maar toch is het belangrijk om vooraf duidelijk te weten welk budget je voor het werk van de architect moet voorzien. Wij proberen hierin te helpen, ook al is het niet zo eenvoudig.

De kostprijs van een architect kan op verschillende manieren berekend worden. Goed om weten is dat een architect zijn ereloon kan bepalen en dus niet gebonden is aan vaste tarieven. Dit ereloon kan op verschillende manieren tot stand komen.

  • Percentage: de architect kan een bedrag samenstellen dat gebaseerd is op een percentage van de complete verbouwingskosten. Ook dit percentage mag de architect zelf bepalen, maar meestal ligt dit rond de 7 procent.
  • Uurloon: de architect bepaalt van te voren een vast uurloon en brengt die na de werkzaamheden in rekening.
  • Vierkante meter: de architect bepaalt van de voren een vaste prijs per vierkante meter.
  • Vast bedrag: de architect bepaalt een vast bedrag voor alle werkzaamheden en wijkt hier niet van af.

 

De ene architect is de andere niet

Welke factoren bepalen nu waarom de ene architect al dan niet duurder is dan de andere? Hiervoor spelen volgende drie factoren een rol:

  • Het soort opdracht dat je de architect geeft;
  • de mate van begeleiding tijdens de bouw;
  • de ervaring van de architect.

Voor het opstellen van een ontwerp of tekening voor een nieuwbouw huis of een aanbouw, starten de prijzen ongeveer rond de 500 euro. Wanneer je echter een architectenbureau inschakelt voor het bouwen van een nieuw huis of voor een renovatie, dan ligt de kostprijs een stuk hoger. Houd hiervoor rekening met een gemiddelde vanafprijs van 10.000 euro tot 50.000 euro, afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Meer in detail vind je hier een overzicht van gemiddelde prijzen:

Type opdracht van architect Vanaf-prijzen, inclusief btw*
Tekening van woning of aanbouw Vanaf 500 euro
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf 2.500 euro
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek (beschrijving van project voor de aannemer) Vanaf 9.000 euro
Volledig project (uitbreiding van de woning) Vanaf 10.000 tot 15.000 euro
Renovatie woning (begeleiding van A-Z) Vanaf 35.000 tot 50.000 euro
Herbestemming van fabriek tot twee woonhuizen. Bestaande uit: voorlopig en definitief ontwerp, bouwvergunning, technische omschrijving, bestektekeningen, aanbesteding én bouwbegeleiding. Vanaf 39.000 tot 40.000 euro

Besparen op kostprijs architect

Er zijn een aantal manieren waarop je de kostprijs van een architect binnen budget kan houden.

  • Gratis introductiegesprek. Veel mensen weten het niet, maar het is mogelijk om bij een architect een gratis verkennend introductiegesprek aan te vragen. Er zijn evenwel ook architecten die hiervoor meteen een kostprijs in rekening brengen terwijl dat eigenlijk niet correct is. Wees dus zeker niet bang om uw architect naar een gratis introductiegesprek te vragen. Op die manier kan je tot 115 euro besparen op de kosten die aangerekend worden.
  • Twee projecten voor een scherpe kostprijs. Is uw buurman ook van plan om veranderingen aan zijn huis uit te voeren en wenst hij daarvoor ook een architect onder de arm te nemen? In dat geval kan het bijzonder interessant zijn om de beide opdrachten tegelijkertijd te verstrekken. Zo kan je doorgaans beiden rekenen op een scherpere kostprijs.
  • Vergelijk offertes. Een vergelijking van offertes kan je een besparing tot wel 30% opleveren!