Bankhangen of een feestje in de living? Lekker koken of take-away? Kerstboom of niet? Wij vroegen drie bekende Limburgers naar hun kerstdilemma’s anno 2020.

Normaal reist Anouk Matton (30) uit Leopoldsburg de wereld rond als dj MATTN. Net als haar man, dj Dimitri Vegas, vliegen ze van dj-set naar dj-set. “Behalve tijdens de kerstperiode”, zegt Anouk. “Dan nemen we geen shows aan, en focussen we ons op familie. Dat we dit jaar niet met z’n allen rond te tafel kunnen zitten, vind ik superjammer. We hebben de leuke traditie om allemaal een uniseks kerstcadeau te kopen. We zetten muziek op en geven de pakjes door rond de tafel. Als de muziek stopt, mag je het pakje openmaken. Die gezelligheid ga ik missen.”

Bankhangen of feestje? “Feestje! Zelfs al zijn we maar met twee. (lacht) Waarschijnlijk koken we iets lekkers of gaan we gourmetten of fonduen.”

Kerstmis of Nieuwjaar? “Kerstmis is ons familiemoment. Die feestdag is heilig voor ons, want we missen door onze job al wel eens gelegenheden zoals verjaardagsfeestjes.”

Kerstboom of niet? “De boom hebben we in november al versierd, die staat dus al een maand te blinken in de living. Lekker vroeg, om in de stemming te komen. Waarom niet hé?”

Voor tennisster Elise Mertens (24) uit Hamont is Kerstmis een dag als een ander. “Al zo’n vijf jaar ga ik tijdens de kerstperiode naar het buitenland”, vertelt Elise. “Ook dit jaar ga ik met mijn vriend – die ook mij trainer is – en mama naar een tennistoernooi in Australië. Meestal ben ik dus aan het werk op Kerstdag. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets gemist heb, want ik probeer veel contact te houden met mijn familie. Mijn zus bel ik elke dag.”

Kerstmis of tennis? “In de sportwereld komt Kerstmis nu eenmaal op de tweede plek. Ik probeer nu alles uit mijn sport te halen. Ik heb maar een korte carrière, en daarna heb ik alle tijd om die gemiste feestdagen in te halen. Wanneer het terug mag, met de hele familie aan één tafel.”

Kerstboom of niet? “Meestal ben ik er bij om de kerstboom te versieren. Bij mijn ouders planten we ieder jaar een boom in de tuin, en halen we dezelfde kerstversiering van onder het stof.”

Kerstfilm of kerstfeest? “Feest! Ik heb zo’n mooie herinneringen aan de kerstfeesten bij mijn grootouders. Zij zijn er nu al een tijdje niet meer.”

Ann Reymen (43) uit Hasselt viert kerst dit jaar niet bij haar ouders, maar thuis met haar lief en twee dochters. “Als ik mijn gezin gezond kan houden door een jaartje geen grote kerst te vieren, dan is dat maar zo”, vertelt de radiopresentatrice van MNM. “Het is spijtig, want kerst heeft iets speciaal.”

Kerstboom of niet? “Dat plastic ding staat al tien jaar versierd en al op zolder. We hebben hem drie jaar niet meer naar beneden gehaald, maar dit jaar doen we het extra vroeg. Die gezelligheid is welkom in deze donkere dagen.”

Bankhangen of feestje? “Mijn man houdt van uitgebreid kokerellen, maar voor mij is een pintje en een chipske genoeg om feest te vieren. Gewoon simpel samenzijn, dat vind ik belangrijk. Mijn dochters gaan wel sowieso vragen: ‘mama, mogen we langer opblijven?’” (lacht)