Grijp nu je moment als je wil genieten van de mooie bloesems. Gelukkig staan niet alle fruitbomen tegelijkertijd in bloei. De kerselaars zijn het eerst aan de beurt, heel snel gevolgd door de pruimen en de peren. De appelbomen sluiten het bloesemseizoen af. Ergens begin mei, afhankelijk van het weer, zit het erop.

Door: Cecilia Debacker

Japan was nog nooit zo dichtbij
Niet alleen fruitbomen zijn in de maand april getooid met delicate bloesem. Sierbomen zoals Magnolia, meidoorn, krentenboompje of kornoelje laten zich in de lente ook van hun mooiste kant zien. ‘Top of the bill’ blijven echter de Japanse kerselaars. In Japan wordt elk jaar reikhalzend uitgekeken naar ‘hanami’, de kersenbloesem. Kersenbloesem speelt dan ook een belangrijke rol in het leven van de Japanners: hij symboliseert een nieuw begin en tegelijkertijd de vergankelijkheid van het leven.Gelukkig moet je voor zoveel bloesempracht niet zo ver reizen. De Japanse tuin in Hasselt is met zijn 225 Japanse kerselaars een schitterend alternatief.

www.visithasselt.be

Bloesems in een vaas
Eén grote bloesemtak in een vaas, en het is lente in huis! Haal je de tak uit eigen tuin, knip ‘m dan pas als de er al wat kleur in de knoppen zitten. Gebruik daarbij een scherpe snoeischaar, en zet de tak meteen in wat lauwwarm water. Laat de tak even rusten en wennen op een koele plaats binnenshuis.
Om ervoor te zorgen dat de tak goed water kan opnemen, leg je ‘m daarna op een houten plank. Sla met een hamer voorzichtig op het onderste stukje van de tak. Snij vervolgens de onderkant met een mesje in zodat de tak een beetje splitst. De tak kan weer in de vaas; binnen enkele dagen gaat hij bloeien. Uitgebloeid? Laat ‘m gewoon staan; zo’n groene tak is ook mooi.

Kleur bekennen
Bloesem heeft verschillende kleuren en dat is niet altijd zomaar. Bij amandelbloesem bijvoorbeeld groeien uit de witte bloesems zoete, en uit de roze bittere amandelen. Die laatste soort is niet geschikt om zo uit het vuistje te eten. Er wordt amandelolie voor de farmaceutische industrie uit gewonnen en aroma voor gebak. Appelbomen bloeien bijna altijd roze, perelaars gaan voor wit.