Wat is er mooier dan het eerste levensjaar van je kersverse zoontje van dichtbij te kunnen meemaken? Heidi Van Tielen (34) nam vorig jaar afscheid van Qmusic en kon zich daardoor helemaal focussen op de komst van zoon Magnus. Ondertussen heeft ze de draad van de radio terug opgepikt bij Joe. “Van het moment dat ik Magnus in de crèche moest achterlaten, moest ik even bekomen.”

Door: Tom Vets / Dik Vertommen

Je was een jaar niet te horen op de radio. Heb je het werk gemist?
Heidi Van Tielen: “Ik miste vooral het sociale contact. Je moet weten dat, vanwege een zware zwangerschap, ik de laatste twee maanden vóór de komst van Magnus al zo goed als altijd thuis ben moeten blijven. Ik kon me die laatste weken amper nog verplaatsen. De eerste maanden na de bevalling vroeg Magnus alle aandacht. Dat kind heeft letterlijk aan mij gehangen. (lacht) En toen was er de lockdown… en vielen alle mogelijkheden om opnieuw mensen te ontmoeten ook weg. Bij mij leek het alsof de lockdown, hoewel uiteraard niet opgelegd door de overheid, al veel eerder was ingegaan.”

Kan je Magnus al wat loslaten?
“Vanochtend heb ik hem weer eens naar de crèche gebracht. Dat was al lang geleden. Nadat ik hem had afgezet, moest ik even gaan zitten om het te laten bezinken. Maar uiteindelijk is het ook goed voor hem. Het is voor Magnus geen gezonde situatie om alleen mij of mijn man te zien. Ik zie dat hij het apprecieert om in contact te komen met andere kinderen en daarmee te spelen. De crèche zorgt ervoor dat ik even op adem kan komen. Langs de ene kant is het fantastisch om de eerste levensmaanden van je kind haast altijd met hem door te brengen. Maar het is ook loodzwaar.”

Is Magnus tot nu toe een makkelijke baby geweest?
“Daar hebben we ongelooflijke chance mee. Hij is ontzettend vrolijk. Magnus lacht veel en ook ’s nachts moeten we amper opstaan. Voorts is hij een erg beweeglijk kind. Dat was al zo in mijn buik, en ook nu zit hij weinig stil. Als je hem oppakt in de hoop dat hij enkele seconden stil op je arm blijft zitten, ben je eraan voor de moeite. Hij wil overal naartoe kruipen, om alles te kunnen ontdekken. Wat gaat dat geven als hij binnenkort kan stappen?”

Hoe voelt het om mama te zijn?
“Dat is een fijn gevoel. Ik zie Magnus doodgraag. Die gevoelens zijn soms overweldigend. Dan zit ik naar hem te kijken en kan ik echt smoorverliefd zijn op dat ventje. (lacht) Wat is er nog meer fantastisch dan mama te mogen zijn? Als ik hem ’s ochtends uit bed haal, lacht hij altijd keihard naar mij. Zulke kleine momenten zijn onbetaalbaar.”

Lijkt hij op je?
“Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. Er zijn mensen die zeggen dat ze er qua uiterlijke kenmerken mijn man in zien. Maar ik zie er alleszins nog niets van mezelf in. En zijn karakter… Dat moet zich nog helemaal ontwikkelen. Spannend!”

De zwangerschap van Magnus was niet evident. Schrikt dat af voor een eventueel tweede kindje?
“Goh, daar ben ik in mijn hoofd nog niet mee bezig geweest. We zijn nog maar een jaar verder. Door de hele toestand met corona heb ik nog niet kunnen ondervinden of een tweede kindje haalbaar zou zijn. Door de lockdown kwam immers alle verzorging voor Magnus bij mij en mijn man terecht. Alle crèches sloten de deuren, en ook bij de oma ’s en opa’s konden we niet terecht. Naar verluidt is elke zwangerschap ook uniek. Ik wil een eventuele tweede zwangerschap niet laten afhangen van de herinneringen aan de eerste.”

Collega Anke Buckinx heeft ondertussen twee kinderen én presenteert de ochtendshow op Joe.
“Hoe ze dat allemaal weet te combineren is mij een raadsel. (lacht) Ik denk dat het haar lukt omdat je ziet dat ze heel veel goesting heeft in haar werk. Ik heb ook graag de ochtendshow gedaan, maar praktisch zou zoiets nu niet haalbaar zijn. Als Anke naar het werk vertrekt, is de crèche nog niet open, dus je hebt een sterk sociaal netwerk nodig om elke dag de opvang te regelen. Dat is voor mij al een struikelblok. Mijn ouders wonen jammer genoeg ver weg, dat maakt het allemaal iets minder evident.”

Ben je hetzelfde soort mama als je zus Erika?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik zit nu nog meer in de verzorgende dan in de opvoedkundige fase. Je kunt sowieso niet in enkele woorden uitleggen wat voor soort mama je bent. We komen wel uit hetzelfde nest en hebben dezelfde normen en waarden. We zullen wel veel dingen op dezelfde manier doen. Maar qua karakters zijn we verschillend. Wat we gemeen hebben is dat familie heilig is. We doen er alles aan om elkaar geregeld te zien. Haar zoontjes, vooral oudste zoon Finn, is verzot op Magnus.”

Zit er een verhaal achter de naam Magnus?
“Ik heb destijds klassieke talen gestudeerd in Leuven. Van opleiding ben ik trouwens leerkracht Latijn en Grieks. Magnus is een Latijnse naam en betekent ‘groots’. Ik wou graag een naam die verband hield met klassieke talen. Maar een Griekse naam was niet echt een optie omdat je dan al gauw iets redelijk bizar had dat wenkbrauwen doet fronsen. Voor een absurde godennaam heb ik gepast. (lacht) Magnus komt hier en daar wel voor, en is zeker in de Scandinavische landen geregeld te horen.”