Hasseltse ontwerpster Souâd Feriani

De Hasseltse modeontwerpster Souâd Feriani (50) groeide op met een potlood in haar hand, de hemden van haar papa over haar schouders én met haar neus tussen de Jet magazines. “Ik heb misschien wel een luxemerk, maar eigenlijk hou ik enorm van eenvoud.”

Tussen de hemden en de kunstwerken, in haar winkel op de hoek van de Dokter Willemstraat in Hasselt, zit Souâd Feriani al klaar voor onze babbel. “Ik ben opgegroeid met de Jet, dus ik kijk enorm uit naar dit interview”, lacht ze. Snel legt ze nog een nieuwe plaat op de vinylspeler, eentje van Norah Jones. “Muziek en kunst, da’s mijn leven.”

En ontwerpen dan?
Souâd: “Ook natuurlijk, maar dat is echt gegroeid uit mijn passie voor kunst. Al sinds ik een potlood kan vasthouden, teken ik. Het klinkt dan ook logisch dat ik op mijn zesde naar de tekenacademie in Genk ging. Op mijn achttiende vertrok ik uit Limburg voor mijn studies aan de Antwerpse Modeacademie.”

Waarna je meteen aan het werk ging?
“Als het van mijn papa afhing, ging ik nog schilderkunst bijstuderen. Maar dat is een dure studie, die ik mijn ouders niet nog eens wilde laten betalen. Ik wilde het werkveld in, ervaring opdoen als ontwerper. Later gebruikte ik deze ervaring als freelancer bij onder andere JBC. Zes jaar geleden bracht ik mijn eigen collectie uit en nu twee jaar geleden onze flagship store in Hasselt. 

Een hemdencollectie?
“Ik ben begonnen met hemdskleedjes, omdat ik dacht dat die beter zouden verkopen. Maar al snel maakte ik de switch naar wat ik écht wilde: hemden ontwerpen. Ik ben zelfs in Parijs geweest voor mijn collectie, maar dat was niet mijn ding. Ik voel me goed hier in mijn boetiek en atelier in Hasselt, dicht bij mijn kinderen. Ik heb wel een luxemerk, maar hou van eenvoud in alle betekenissen van het woord.” 

En je Audrey rok?
Bij hemden horen natuurlijk ook onderstuks. De Audrey rok (Lange rok met plooien en hoge taille, nvdr.) is een model dat echt een schot in de roos is. Hij is elegant en veelzijdig. Hij past heel mooi met mijn basic hemden maar ook met de losse zijden hemden. In de zomer met een topje en in de winter met mijn souspull.

Je tekent ook op je hemden?
“Ik teken heel veel op hemden en schrijf er ook zinnen van liedjes op. Als je zo’n hemd koopt, staat er ook altijd de datum van aankoop en mijn naam op. Om het extra persoonlijk te maken, mogen mensen ook nog dingen toevoegen. Zoals de naam van hun kinderen bijvoorbeeld.”

Vanwaar de passie voor zo’n eenvoudig kledingstuk?
“Het is yin en yang in één kledingstuk, vrouwelijk sensueel maar tegelijkertijd geeft het je kracht. Het is eigenlijk de basis van alles wat ik ontwerp, van jurken tot jassen. Op de Modeacademie heb ik geleerd om heel vrij en innovatief te denken, dus probeer ik vernieuwend te zijn in de eenvoud. Ik ontwerp ondertussen ook hemden voor mannen, en zelfs vrouwen dragen ze. Dat vind ik fantastisch! Hemden zijn gewoon mijn ding, dat ben ik. Daar wil ik ook nooit van afstappen.” 

In tegenstelling tot de meeste modeketens en ontwerpers, kom jij niet elk seizoen met een nieuwe collectie op de proppen. Waarom is dat? 
“Mijn stuks zijn tijdloos en gemaakt van de allerbeste kwaliteit. Je kunt hemden ’s winters en ’s zomers dragen op alle mogelijke manieren: vrouwelijk, casual, chique. Kijk maar naar wat ik nu aanheb (wijst naar haar los zwart zijden hemd met V-hals). Dit is een modieus stuk, maar ik draag het naar een feestje, tijdens een wandeling met het gezin en zelfs om te gaan badmintonnen in het park. Soms haal ik ook stuks van vroeger weer boven, om dan te constateren dat die nog erg relevant zijn.”

Minder produceren is de boodschap dus?
“Inderdaad. Ik vind het belangrijk om na te denken over bewust produceren, want alles start bij de modeontwerpers. Wij hebben een gigantische invloed op dat vlak. Daarom wil ik graag het goede voorbeeld geven. Ook al heb ik duizenden ideeën en zou ik volledige dagen kunnen tekenen en ontwerpen en produceren.”

Is je inspiratie dan nooit zoek?
“Soms heb je weinig of niet de juiste inspiratie. Ik laat me  inspireren door veel te lezen, vooral non-fictie. Mijn meest recente leesvoer waren boeken over denim en kostuums, omdat ik die richting uit ga met mijn nieuwe ontwerpen. Maar ik lees ook veel tijdschriften en boeken over sterke vrouwen die de wereld voor de volgende generaties veranderd hebben bijvoorbeeld.”

Is dat ook jouw doelpubliek, sterke vrouwen?
“Ik ontwerp voor vrouwen van alle leeftijden, maten, vormen… die zich graag kleden in tijdloze en kwalitatieve designs. Vrouwen die ook af en toe eens in een dipje zitten of van alles aan hun hoofd hebben. Ik wil dat mensen naar mijn boetiek komen om zich goed te voelen en tot rust te komen. Je zoektt een eenvoudig waardevol stuk  en je gaat met veel positiviteit, inspiratie en kracht naar buiten. Dat is mijn levensdoel.”

Modetips Souâd Feriani

1.Goede basis
Investeer in mooie, waardevolle en vooral kwalitatieve basisstuks die je elk seizoen kan dragen. Ga voor een legging en souspull onder je favoriete hemdsjurk en draag hem zo het hele jaar door.
2. Juiste accessoires
Met de juiste accessoires draag je je favoriete kledingstuk voor elke gelegenheid. Een losse zijden jurk met een sneaker om te gaan shoppen of met een mooie riem, broches en hoge hakken voor een receptie of cocktailparty.
3. Persoonlijke touch
Personaliseer je kledingstuk, zoals ik vaak teken en schrijf op hemden en hemdsjurken voor klanten. Het zijn altijd mooie gesprekken die tot een uniek stuk lijden.

Stien Vanbaelen / Joke Timmermans