Hans van Alphen

Eén van Limburg mooiste groene plekjes? Dat grenst aan de tuin van voormalig meerkamper Hans van Alphen en zijn echtgenote Kim. In Alken en Sint-Lambrechts-Herk is de Mombeekvallei de perfecte plek om rust te vinden of om er met de (klein)kinderen te ravotten. De dochter van Hans en Kim, de vijfjarige Sam, is ook tijdens onze shoot niet weg te slaan bij de dieren.

Je neemt ons vandaag mee naar de Mombeekvallei. Een vallei als verlengde van je achtertuin, bijzonder!

Hans: " 'Vallei' klinkt indrukwekkend, maar zo groot is het gebied niet (glimlacht). Vanop het hoogste punt van het natuurgebied heb je wel een prachtig uitzicht over de vallei vol loofbomen. We wonen dicht bij het centrum van Hasselt en zijn omgeven door fijne buren. Toch ervaren we ook de voordelen van de mooie, groene omgeving van de Mombeekvallei zo dicht bij huis. Die combinatie vinden wij heel leuk."

Heb je die natuur nodig om tot rust te komen?

"De natuur van de Mombeekvallei is rustgevend voor mij, ja. Ik kom buiten om te ontspannen, maar merk dat me soms ook nieuwe ideeën te binnenschieten wanneer ik er even mijn hoofd kan leegmaken, in plaats van achter de computer te zitten. Ik ga regelmatig lopen, alleen of met klanten die personal training in mijn praktijk Beweeg Meer volgen. Ik  doe er oefeningen met patiënten die voor kinesitherapie bij me langskomen. Op een zonnige dag is dat een stuk aangenamer dan in de praktijkruimte oefenen. De meeste mensen zitten al de hele dag tussen vier muren en dan is het fijn om buiten te trainen. Het maakt mentaal echt wel een verschil wanneer je de natuur in kan gaan."

Heb je al bijzondere dieren in de vallei gespot?

" 's Morgens of bij valavond kan je al eens reeën zien. We kennen een plekje, in de weide bij de achtertuin van een buurman, waar ze regelmatig verschijnen. Toen we er onlangs naartoe gingen heeft m'n dochter zichzelf volgeplakt met kleefkruid (lacht). Zo hoopte ze ongezien dichter bij de herten te kunnen geraken. Ook opvallend zijn de grote wijngaardslakken die in de Mombeekvallei zitten. Sam is een supergrote dierenvriend en zelfs de slakken krijgen haar aandacht."

Waagt jullie gezin zich steeds aan één van de twee wandelroutes, van 5 of 8 kilometer?

" 't Is voor ons niet zo dat we telkens een grote wandeling maken wanneer we de Mombeekvallei in trekken. We maken altijd een tochtje in het teken van Sam en de dieren die ze kan tegenkomen. Zo gaan we graag een kijkje nemen bij de paarden wat verderop. Ook koeien ziet ze graag en wanneer er kalfjes geboren worden, is ze helemaal blij."

Welk stuk van de vallei vind je zelf het leukst?

"Het gedeelte rond het plankenpad met de houten brug is mijn favoriete plek. De omgeving errond is erg mooi en ook het uitzicht op de omliggende weides spreekt tot de verbeelding. Aangezien de vallei een natuurlijke waterbuffer is, durft bij hevige regenval de ondergrond wat drassig te worden, ja. In dat geval heeft Sam haar regenlaarzen klaarstaan. Ik heb er nog geen, maar beweeg me dan met grote sprongen door het gebied (glimlacht)."

Vinden jullie het belangrijk om buitenspelen te stimuleren bij je dochter?

"Tijdens het weekend of na de schooluren gaan we graag naar buiten, wanneer het kan. Ik bracht vroeger veel tijd door in openlucht. Na een lange schooldag zwierden we onze boekentassen binnen en bleven we buiten ravotten tot het etenstijd was. En dan huiswerk maken om zo snel mogelijk weer naar buiten te kunnen. Natuurlijk mag Sam op de iPad spelen of tv kijken, maar ik wil buitenspelen en de natuur ontdekken absoluut aanmoedigen. Ik weet dat je in Dilsen-Stokkem bij Maascentrum De Wissen op kampeervlotten op het water kan slapen. Wanneer Sam wat beter kan zwemmen, zouden we dat graag eens met haar doen."

Staan er nog zo'n uitstappen met Sam op de planning?

"We zouden in de zomer willen gaan zwemmen en dan geef ik zelf de voorkeur aan een buitenplas. Met onze vriendengroep zijn we wel al eens naar het indoorzwemparadijs Aquapolis in park Molenheide geweest. Het zijn dan de papa's en de dochters die er samen op uit trekken. Sam zich zien amuseren met de andere meisjes is gewoon super fijn."

Welke kindvriendelijke adresjes staan regelmatig in jullie agenda?

"We gaan graag naar binnenspeeltuin KinderRijck in Bilzen en naar de Avonturenberg in Beringen. Niet alleen is Sam een grote dierenliefhebber, ze klautert en klimt ook heel graag. En dan zijn deze plekken ideaal om haar energie kwijt te kunnen. De Avonturenberg is bovendien een heel erg originele speelplek, aangezien kinderen zich hier kunnen uitleven op de voormalige  terrilflank, waarin nu een speellandschap geïntegreerd is met touwen, houten palen en schommels. KinderRijck is dan weer de perfecte activiteit bij slecht weer."

Maken ook jullie ouders graag daguitstapjes met hun kleindochter?

"Mijn ouders wonen een uurtje rijden van hier. Wanneer ze op bezoek komen, blijven we graag dicht bij huis. En dan is de Mombeekvallei natuurlijk de uitgelezen plek. De ouders van Kim wonen dan weer wat dichterbij. Zij passen daarom ook regelmatiger op Sam en dat kan ook al eens een uitstap naar Bokrijk betekenen.. Ook gaan ze geregeld naar wandelgebied De Teut in Zonhoven, een prachtig, lang uitgestrekt heidegebied waar Sam zich ten volle kan uitleven."

 

 

 

 

Shana Meeus/Luc Daelemans