Handtassenlabel tres sis zero blaast een frisse wind door het modelandschap met een unieke aanpak. Het Belgisch-Spaanse merk vervaardigt handtassen uit premium restleer, dat door andere luxehuizen werd weggegooid. Van de voering tot de rits, geen enkel restmateriaal gaat verloren. Duurzaam tot de laatste draad!

Hart én hoofd van tres sis zero is Sybil Mortelmans, een Belgische die al twintig jaar haar sporen verdient in de mode. Twee jaar geleden besloot Sybil een handtassenlabel op te richten vanuit Madrid, de stad waar ze al twintig jaar woont en werkt.

Tres sis zero is Spaans-Catalaans voor 360. Zeg maar gerust: het aantal graden waarmee het label het roer omgooit. Als designer kwam Sybil vaak in fabrieken van luxemerken en zag ze met eigen ogen hoeveel kostbaar materiaal er werd weggegooid. Al deze resten, ook wel deadstock genoemd, kwamen in loodsen of op de vuilnisberg terecht. Sybil begon zich vragen te stellen: “Waarom nieuw leer kopen of nieuwe kleuren bestellen? Waarom niet gewoon deze deadstock gebruiken?” De kiem van tres sis zero was gelegd: restleer als hart van een nieuwe collectie.

De handtassen van tres sis sero zijn sober van ontwerp, met weinig gespen of ritsen. De lijnen zijn clean en uitgepuurd, het leer zacht en soepel. “Ik heb graag dat een handtas zich wat aanpast aan je lichaam. Ik hou niet echt van harde, gestructureerde handtassen, ook al zijn die nu in de mode”, aldus Sybil. Bij tres sis zero zal je sowieso geen enkele spring/summertrend van 2021 vinden. “Ik volg liever niet de laatste modetrends”, aldus de ontwerpster. “Met tres sis zero wil ik vooral tijdloze en praktische handtassen maken. Ik hou ervan dingen jarenlang te gebruiken en te koesteren. Daarom heb ik ook voor handtassen gekozen: die gaan over van generatie op generatie. Ik draag zelf ook handtassen van mijn moeder en oma.”

De collectie van tres sis zero bestaat uit een twintigtal modellen in verschillende kleuren, van neutraal tot fel. Seizoenen zijn er niet: soms duikt er een nieuw model op, soms gaat er eentje weg. Er komen wel voortdurend nieuwe kleuren en stoffen bij, afhankelijk van het materiaal dat Sybil vindt tijdens haar speurtochten. “Ongebruikte stoffen worden vaak per kilo opgekocht en naar loodsen gebracht. Deze pakhuizen zijn als de grot van Ali Baba voor mij. Ik besteed heel wat uren in gangen vol leer en andere stoffen, op zoek naar de beste kwaliteiten en de mooiste kleuren.”

Nadien start de echte creatie van de collectie. Het is een hele puzzel om de materialen met elkaar te combineren. Haast alle onderdelen van de tres sis zero-tas zijn gemaakt van restmateriaal: niet alleen het leer, maar ook de voering, de ritsen en de draden om te stikken. “Ik recupereer zelfs de deadstock van mijn eigen deadstock”, lacht Sybil. “Kleine overschotjes leer gebruik ik voor koorden, of voor naamplaatjes in de tas.”

Een cruciale schakel in het productieproces zijn de ambachtslieden. Na lang zoeken wist Sybil enkele familiale ateliers te vinden in de streek rond Barcelona, die kleinschalig wilden produceren. “Zonder hun fantastische handwerk en hun bereidheid om kleine oplages te maken, zou tres sis zero niet kunnen bestaan.” Ook hier wordt de 360°-filosofie doorgetrokken: de familiale ateliers liggen dicht bij de opslagplaatsen van materiaal, om onnodige transportkosten te voorkomen. Slow fashion op zijn best.

Dit alles maakt van tres sis zero een buitenbeentje in de modeindustrie. Er zijn nog wel merken die deadstock gebruiken voor een deel van hun gamma, maar de volledige 360°-aanpak is een uitzondering.  “Ik vind telkens maar een kleine hoeveelheid van elk leer of kleur. Daarom zijn de tassen alleen in beperkte oplage verkrijgbaar, doorgaans acht tot tien exemplaren van één handtas”, aldus Sybil. Wat een item van tres sis zero meteen een exclusief tintje geeft. En dat terwijl de prijs stukken lager ligt dan bij vergelijkbare tassenlabels. “Restleer is veel goedkoper in aankoop, ook al is het afkomstig van luxehuizen. En omdat ik alleen rechtstreeks verkoop aan de klant, via de webshop tressiszero.com, vallen de marges van boetieks weg. Daarom kan ik de tassen zo betaalbaar houden. Duurzame mode hoeft niet duur te zijn”, besluit Sybil.

Je hebt al een handtas van tres sis zero vanaf 85 euro. Prijzen variëren tussen 85 en 239 euro.