Gratin dauphinois is ongetwijfeld de koning onder de gratins. Deze rijkelijke schotel staat misschien niet in 1-2-3 op tafel, maar de complimenten van je tafelgenoten maken de tijd die je erin steekt ruimschoots goed! Met een praktische kookvideo en de volgende tips laat je je gasten smullen van deze heerlijke aardappelgratin.
6 tips voor de perfecte aardappelgratin
  • Voor gratin gebruik je best vastkokende aardappelen. Deze behouden namelijk perfect hun vorm tijdens het garen.
  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes, maar hou rekening met de gaartijd. Hoe dunner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn. Dikkere schijfjes hebben dan weer meer tijd nodig. Prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Voel je geen weerstand meer bij het prikken, dan zijn de aardappelen gaar.
  • Hoewel het oorspronkelijke recept voor gratin dauphinois eigenlijk geen gemalen kaas bevat, is kaas een heel graag geziene gast geworden in dit gerecht. En terecht! Experimenteer zeker ook eens met verschillende soorten kaas van bij ons. Hou je van wat pit? Ga dan voor een kaas die goed afsmaakt. Liever iets subtiels? Dan is een kaas met een zachte smaak meer iets voor jou.
  • Gratin maken kan perfect alleen met room, maar wil je een lichtere versie maken, dan kan je een deel van de room vervangen door melk. Neem bijvoorbeeld eens de helft room en de helft melk.
  • Zet de temperatuur van je oven zeker niet te hoog. Door een te hoge temperatuur wordt de bovenkant van de aardappelgratin te snel bruin terwijl de aardappelen nog niet gaar zijn. Merk je toch dat de bovenkant al bruin genoeg is, maar de gratin nog een tijdje in de oven moet? Dek de schotel dan af met aluminiumfolie en laat hem zo verder garen.
  • Vergeet zeker niet om tussen de verschillende aardappellagen rijkelijk te kruiden. Dit is bepalend voor de smaak van je gerecht.
Gratin maken: super easy met deze kookvideo

Met dank aan: www.lekkervanbijons.be