Na de selectie bubbels in de vorige editie maken we ons verder klaar voor de feesttafel. Fijne kerst- en nieuwjaarsmomenten die we koesteren, waar we lekker tafelen… daar horen wat ‘betere’ wijnen bij. Het mag aan de feestdis iets meer zijn. Van lekkere witte wijnen bij vis en kreeft, tot rode toppers bij de heerlijke vleesschotel. Zie hier onze selectie uit het ingezonden aanbod van onze wijnpartners.
Fijne feesten gewenst!

licata.be
Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico
Villa Bucci 2018
18,50 euro


Familiedomein uit de Marken met naam en faam. Verwachtingen ingelost. Check! Dit bio-product brengt zowel finesse als complexiteit. Geur van dennennaalden, buxus, leisteen, vuursteen, witte peper, ananas, peer, tikkeltje venkel,… Weelde die z’n oorsprong vond in de klei- en kalkbodem, laag rendement, Sloveense eiken vaten en het vakmanschap van topoenologen. Combineert vlot met kreeft, lekker stukje vis, kwalitatieve kip,… zonder al te complexe sauzen. Che la festa cominci!

 

baetenvinopolis.be
Sancerre Grande Réserve 2019
Henri Bourgeois
20,30 euro

 
We blijven in de Sancerre-streek en verwelkomen opnieuw de Sauvignon-druif. Hier met een frisse neus van kruisbes, grapefruit en appel. In de mond ananas en citrus. Terroirwijn. Loepzuiver en toch met een brede actieradius. Stimuleert de eetlust met z’n mooie zuren. Breed inzetbaar maar de spankracht en klasse van deze grande réserve zal het mooist tot haar recht komen bij fruits de mer, kreeft, oesters, vongole, langoustines, en bijvoorbeeld betere geitenkaas,… Combineer simpel maar met topproducten. Dit is wijn die je niet gewoon drinkt maar echt savoureert. Daardoor lijkt de fles groter en minder snel leeg. Mooi toch?

 

monardprovino.be
Clos des Criots 202
Pouilly Fumé – Domaine Salmon
17,90 euro


Sauvignon uit de Loire op z’n best. Niet te fris schenken om optimaal te exploreren. Peterselie, peer en appel in de neus. Mooie volle rijkdom in de mond en dat zonder er een houten vat aan te pas kwam. Brede waaier aan combi-mogelijkheden, maar wij denken onder andere aan vis in zoutkorst, zalm, sushi, maar ook kazen als taleggio en comté. Een pracht van een Pouilly-Fumé uit Bué, op slechts enkele minuten rijden van Sancerre.

 

adbibendum.be
‘Russian River Valley’ Chardonnay 2018 Dom. Folie à Deux Sonoma County

21,10 euro


Een Amerikaan met een rijke en expressieve neus. Rond en vettig in de mond. Toets van vanille en tikje kaneel door de opvoeding op eiken vaten. Wat een afdronk! Blind waan je je in de Bourgogne. Ideaal wanneer er wat rijkelijkere en sausrijke visgerechten op de feestdis komen. Ook prima bij cantharellen, een smeuïge risotto, parelhoen,… Prima alternatief voor wie liever geen rode wijn drinkt en bij de meerdere gangen toch ook wat wil opbouwen richting de wat zwaardere wijnen.

licata.be
Terre di San Leonardo 2016
IGT Vigneti delle Dolomiti
13,99 euro


In Trentino in het noorden van Italië op het historische domein ‘San Leonardo’ wordt deze mooie instapper gemaakt op basis van de bekende Bordelese druiven. Mooie robijnrode kleur. Zeer droge neus van kreupelhout en ceder, pruim, vijg, snuifje cacao. Elegante zuren. Kruidig en fruitig. Combineer niet te zwaar. Escalope milanese, kerstkalkoen, gevulde pasta met paddenstoelen, sashimi van tonijn, risotto funghi,…

monardprovino.be
Château La Fleur d’Arthus 2018 Grand Cru Saint-Emilion
24,90 euro


Wijn van een klein domein en zeer oude wijnstokken van gemiddeld 45 jaar oud; gemaakt door een groot wijnliefhebber. Moet wel lekker zijn. Jawel! Wees maar zeker. Prachtig palet van diepdonker fruit, vlier, leder, tabak, kaneel. Mooi geknoopt. Uitstekend bij de klassieke en betere vleeskeuken of bij een côte à l’os op de winterbarbecue. En houd een restje voor achteraf bij de Cohiba-sigaar samen met je pa of schoonpa. Cherish the moments!

baetenvinopolis.be
Antidoto 2019
Ribera del Duero
16,70 euro


Typische, herkenbare Spaanse neus. Tempranillo kan toch zo lekker zijn. Toets van vanille die terug te brengen is tot de vatlagering (12 maanden op Franse eiken vaten) Mooi gevuld en fluwelig in de mond met een bepaalde complexiteit zonder te zwaar of vermoeiend te zijn. Ribera nieuwe stijl. 2016 was dan ook wel een atypisch jaar in de regio. Dit antidotum tegen depressie of vermoeidheid heeft slechts 13% alcohol. Een goed stukje rosbief of lams erbij… Saignant uiteraard. Lekkere wijn!

adbibendum.be
Juan Gil ‘Blue Label’ 2019 Jumilla
30,50 euro


Nee, Juan Gil maakt nooit lauwe thee. Alweer een topper in het glas met deze mooie blend van Monastrell, Cabernet Sauvignon en Syrah. In het glas pronkt een donkere wijn met een toch frisse neus. Even walsen en hij gooit dikke tranen in het glas en een rijk boeket van bosvruchten. Wat houden we van die verkwikkende toets van munt zoals in After Eight! Deze topper en na-tafelwijn staat z’n mannetje. Blauwe kazen, puur bij vlees (bv. ribeye), of zelfs nagenietend met wat zwarte chocolade.

monardprovino.be
Cuvée Christhophe 2018
Domaine Des Rémizières
Crozes-Hermitage
24,90 euro


Save the best for last! Wanneer de gesprekken aan tafel wat dreigen stil te vallen… Schenk deze stoere jongen en alles komt weer op gang. Dit is een topcuvée van top-Syrah! Laat niemand onberoerd. In de neus viooltjes, donkere bessen, chocola, tikje munt, witte peper, wat rokerig ook. Zeer rijk en mineralig.. Ideaal bij hazenrug, ree, everzwijn, stevige dry-aged beef,… Inderdaad, dat kaliber. Zal na minimum 7 jaar z’n hoogtepunt bereiken. Nu ook al lekker maar karafferen.

adbibendum.be
Goulée By Cos D’Estournel 2016 Médoc

32,10 euro

Drink je ‘m nu al? Zeker even karafferen dan. Aangename neus van peper, chocola, leder, noordkriek en braam. Mooie zuren geven ‘m schouders. De wijngaard in het noorden van de Médoc-regio staat voor een top terroir en dito kwaliteit in het glas op basis van vooral Merlot (77%) aangevuld met 18% Cabernet Sauvignon en een tikje Cabernet Franc. De klassieke Bordeauxliefhebbers kennen ongetwijfeld het gerenommeerde Cos d’Estournel. Dit is wijn voor bij de bloedige roastbeef met kroketten, wintergroentjes van de bomma. Hoog tijd dat die keuken terug hip wordt. Hoog tijd voor Goulée.