Niets beter om je kennis en referentiekader te verruimen dan het proeven van wijnen die van één druivensoort zijn gemaakt.  Zeer gekend en door velen bemind is de blauwe Syrah-druif.  Donker van kleur en wat kruidig en daarom vaak toegevoegd aan lichtere druivensoorten.  In haar pure vorm is Syrah (Shiraz) in een warm klimaat vaak wat ‘jammy’, sappig en met zachte tannines.  In een minder warm klimaat smaakt ze aardser en complexer, kruidiger ook en met wat strengere tannines.  Reizen mag weer.  We nemen u even mee van Zuid-Frankrijk over Toscane tot Australië om er deze vier leuke wijnen te ontdekken.

 

 

NORD SUD 2018

Laurent Miquel – IGP Pays d’Oc

10,30 euro

www.baetenvinopolis.be

Michèle van Baeten Vinopolis:

9 maanden gerijpt in Franse eiken vaten. Deze rode Syrah is afkomstig van percelen waarbij de druiven geëxposeerd worden aan de zachte warmte van de ochtend- en avondzon, afgeschermd van de middagzon. Uitgedost met het aroma van zwarte kersen en peper en andere kruiden. Mooie en lange finale. Heerlijk bij wilde eend, geroosterd vlees, lams of stevige kazen.

Jet Proefpanel:

Neus en papillen worden meteen verrast door donker fruit (zwarte kers en braam).  Aromatische licht-rokerige tonen met een verkwikkende opflakkering van munt en een pepertje.  Dat houdt ‘m spannend en onvermoeibaar bij een barbecuefestijn.  Kan de betere en stevigere vleeskeuken en kazen aan.  En dat voor zo’n zachte prijs.  Mooi!

Kwaliteit: 4/5

Prijs/kwaliteit: 4/5

——————

La Truffière 2017

Domaine de Grangeneuve – Grignan-les-Adhèmar

17,90 euro

Monardprovino.be

Birgit van Monard Provino:

Donkergekleurde, kruidige rode wijn op basis van 100% Syrah uit de zuidelijke Rhône. De wijn is tevens 14 maanden gerijpt in eiken vaten. Intens boeket van klein zwart fruit, braambessen, blauwe pruimen en witte peper. In de mond een verbluffende wijn die ons even alles doet vergeten. Vlezig met aangename tannines en boordevol rijp zwart en rood fruit gepaard met bijzonder veel elegantie en superlange afdronk. Drink deze wijn in combinatie met rood vlees, wild, barbecue en kazen. De wijn is tevens genoemd naar een delicatesse uit de streek; de zwarte truffel.

Jet Proefpanel:

Typische Syrah-neus met de typische ‘garrigue’ van de Provence en verrassend veel lengte.  Mooi evenwicht tussen densiteit, fruit en tannines.  Toch een fluwelige elegantie met mooie toetsen van kruiden. Dat opstapje in prijs maakt ie op die manier waar in het glas.  Een heel aangename partner op tafel bij wat stevigere zuiderse gerechten, de betere steak, maar ook bij harde kazen. Dit is genieten vanaf de eerste slok. Sluit de ogen en je zit weer op dat mooie terras onder de Provençaalse platanen.

Kwaliteit: 4/5

Prijs/kwaliteit: 3/5

 

Syrah 2016

Michele Satta– IGT Toscana

29,97 euro

Licata

www.licata.be

Laurent van Vini Licata:

100% syrah wijnen zijn buitenbeentjes in Italië, hét land bij uitstek van de autochtone druivensoorten. Hier in Bolgheri wordt de druif doorgaans geblend met andere internationale druivenrassen. Deze fascinerende Syrah is Michele Satta’s ultieme interpretatie van de aromatische complexiteit van hun terroir en een uiting van zijn passie voor de grote Franse Rhônewijnen.

Jet proefpanel:

Dit is Syrah ten top van een topwijnhuis in Castagneto Carducci, een dorp vernoemd naar de daar talrijke kastanjebomen die de dichter Carducci inspireerden.  Het terroir van Toscane en de nabijheid van de zee hebben een duidelijke impact op de druif.  Ook 18 maanden eiken vaten en 1 jaar rijping op fles leidden tot dit opmerkelijk resultaat. Complexiteit en toch fraîcheur.  Dat komt met een prijs, maar allee, nog één keertje om de zomer mooi af te sluiten. Open ‘m bij een lekkere bistecca of een risotto funghi. Che piacere!

Kwaliteit: 5/5

Prijs/kwaliteit: 4/5

—————

Oakden Shiraz 2017

J.J. Hahn – Barossa Valley

9.75 euro

www.adbibendum.be

Björn van Ad Bibendum

De exclusieve en gelimiteerde wijnen van het domein J.J. Hahn worden gevinifieerd door topwijnmaker Rolf Binder. Binder staat reeds meer dan 25 jaar aangeschreven als één van de grootste Shiraz-specialisten van Australië. De ‘Oakden’ Shiraz komt grotendeels van wijngaarden in de bekende regio Barossa Valley. Typische, mooi gebalanceerde Shiraz, lekker sappig en kruidig.

Jet proefpanel:

Heldere aroma’s van framboos en aardbei. Kruidige afdronk met een hint van eucalyptus, een likje vanille en een tikje grafiet dat aan potlood doet denken, maar dan in positieve zin.  Ondanks zijn 14,5% alcohol blijft deze zonovergoten Ozzie voldoende verkwikkend.  Schenk dit interessant buitenbeentje iets frisser.

Kwaliteit: 3/5

Prijs/kwaliteit: 3/5