Klik hier, scan en ontdek meer

De Sauvignon Blanc is één van de meest aangeplante witte druiven in de wereld.
Afhankelijk van bodem en klimaat kan de wijn variëren van grassig en groenig in de koelere regio’s tot floraal en zelfs tropisch fruitig in warmere streken. Volgende vier mooie wijnen illustreren dit alles uitstekend.

Terre De Silex
Les genets gris 2018
Coteaux du Giennois
19,90 euro
www.monardprovino.be

Birgit van Monard Provino:
Deze topcuvée opent loepzuiver groengeel, olierijk tranend. Nectarine, witte bloemen, citroenbloesem, limoen en roze pompelmoes stippelen het geurtraject uit. Fantastisch in de mond: zesty limoen, witgeel steen- en pitfruit, super sappig maar ook heel droog en voorzien van mooie mineralen.

Jet beoordeling:
Hier geen typische Granny Smith maar eerder Jonagold in de neus. Alweer een wijn om zalig van te nippen. Akkoord, kost wat meer maar je drinkt er trager van. Deze geraffineerde en gastronomische wijn komt nog beter tot z’n (ge)recht bij kreeft belle vue, de betere kazen zonder complexiteit, geitenkaas bijvoorbeeld. Topproduct uit de Loire.

Prijs/kwaliteit: 4/5 | Kwaliteit: 4/5

 

Les Mariés 2020
Domaine de La Baume
9,05 euro
www.baetenvinopolis.be

Michèle van Goyens by Baeten:
Goudgroene kleur met een mooie diepte, helder en briljant. De aromatische neus verleidt met geuren van limoen, roze pompelmoes en aspergepunten. Deze wijn boeit door de intensiteit van zijn smaken, van limoen tot verbena, en door de zachte frisheid die achterblijft in de mond. Uitstekend!

Jet beoordeling:
Stevige fles met een diepe instulping in de bodem, ook wel ‘ziel’ genoemd, waardoor je je meteen een gezwind sommelier waant. Zeer mooie en boeiende neus van mineralen, graniet, kruiden en citrus. Met z’n lange en gedragen afdronk van mineralen, dille en peterselie is deze ‘Les Mariés’ een perfecte huwelijkspartner voor Gravad Lax. Overklast menige Sancerres!

Prijs/kwaliteit: 5/5 | Kwaliteit: 4/5

 

Lehen 2018
Alois Lageder 2018
22,97 euro
www.licata.be

Laurent van Licata:
Aloïs Lageder is grondlegger van de biodynamische wijnbouw. De druiven van deze Lehen Sauvignon zijn afkomstig van één enkele, zeer steile wijngaard gelegen op een zuidhelling met vulkanische ondergrond. De wijn is zeer vol en heeft een uitgesproken smaak met tropisch fruit, kruidig en complex.

Jet beoordeling:
Mysterieuze en complexe neus. Deze intrigerende bio-wijn toont zich getemperd en ontbloot zich langzaam: ragfijne smaken en geuren, alsof je over een fruit- en kruidenmarkt slentert. Dit is topkwaliteit; niet toevallig van meester-stilist Aloïs Lageder. Je blijft maar walsen, nippen en ontdekken en… plots is die fles leeg.

Prijs/kwaliteit: 4/5 | Kwaliteit: 4/5

 

Hakari 2018
Terrace Road
Marlborough (NZ)
9,95 euro
www.adbibendum.net

Johan en Bjorn van Ad Bibendum:
Een heerlijke, Sauvignon Blanc die bol staat van fruit en frisheid. Ultralicht, strogeel, zelfs nog wat parelmoergroen glanzend. Prima getypeerde neus met impressies van groene kruisbes, limoengras, appel en citruszeste. Zalig fris, vitaal met citrus en mineralige finale.

Jet beoordeling:
Nieuw-Zeeland positioneerde zich de laatste jaren terecht als het Sauvignon-land bij uitstek. Geur van limoen, groene appel,… Deze zesty en crispy lentewijn zorgt voor onmiddellijk drinkplezier. Mooi met salades in combi met appeltjes, geitenkaas of gerookte heilbot, … Terrasgenot verzekerd!

Prijs/kwaliteit 4/5 | Kwaliteit 3/5