Je ken het wellicht ook: dat moment waarop je buren de barbecue aansteken. De rook en de heerlijk aroma’s… Sommigen tonen zich als echte chef, anderen houden het liever eenvoudig. Zo kan het ook met de wijnen… Verkies je fijne combinaties, of liever een passe partout-wijn? Ons advies: neem de tijd en bouw op in je gerechten en ook qua wijnen! Dat kan perfect met deze 10 finalisten die we weerhielden na een lange tasting battle.

www.licata.be
Rosato Basilicata Il Rogito 2019
Cantine del Notaio
15,97 euro

Niet meteen liefhebber van rode wijn maar toch op zoek naar een geschouderde barbecuewijn? Probeer deze 100% aglianico. Een echte maaltijdrosé met een interessant smakenpallet: aardbei, rode snoepjes, kruiden,… Je drinkt er doorgaans ook wat trager van dan van een doorsnee ‘zwembadrosé’. Die paar euro’s meer, daar steekt het dan niet op. Moet je proeven! Echt waar.

 

www.monardprovino.be
Château Castigno Terra Casta 2017 Carignan & Syrah,
VDP de ’Hérault
10,90 euro
Volledig biologisch wijndomein in de buurt van Béziers. Prachtlocatie waar je in de typische wijnplukkershuizen kan logeren alsof je een local bent. Deze Terra Casta is een aanrader bij gevulde tomaat, courgette of aubergine op de grill. Prima mondontvetter voor bij merguez of het iets vettere vlees. Veel fruit (donkere noordkrieken), peper en nootmuskaat in de neus. Lekkere wijn!

www.adbibendum.net
‘Red Blend’ 2018
California Roots
10,95 euro
California dreamin’, on such a summer’s day! Een meesterlijke blend is dit: Zinfandel, Cabernet Sauvignon en Merlot doen meteen verlangen naar de barbecue. Paprika, kardemom, tijm, zoethout, drop… Zomer in het glas. Deze Amerikaan is een èchte barbecuewijn en, toeval of niet, doet het uitstekend bij hamburgers en aardappelsalade. Voor bij de ribeye trek je best iets stevigers open. Lees vooral verder 🙂

www.baetenvinopolis.be
Dolcetto d’alba 2019
Bricco Maiolica
14,05 euro
Veel minder stug dan de meeste dolcetto’s. Deze Piëmontees valt op door zijn fruit en souplesse. Gespierd en lenig zonder ostentatief de biceps te rollen. Een ballerino voor de openingsdans van uw grillparty. In de neus kriek en rood fruit. Schenk ‘m op 16°C en combineer met tonijn, gegrilde zuiderse groenten, kipsatés met paprika, merguez,…

www.adbibendum.net
Contemplations ‘by Katarzyna’
Merlot & Malbec 2019
(Thracian Valley)
11,10 euro
In de neus kers (Kirsch), pruim en rode bes. Hints van munt en vanille, kruiden. In de mond een eerste mooie bijna beendroge aanzet. Kruidig (laurier, peper). Zuiders, droog Mediterraans. Evolueert aangenaam in de mond, fluweel, maar toch met karakter en vlezigheid: donker fruit en toets van chocolade. Karakterwijn! Barbecuepartner? Absoluut! Lams, brochettes, burger. Stevige marinades.

www.licata.be
Gravello 2017
Librandi
IGT Calabria
19,99 euro

Goed geknoopte blend van Cabernet Sauvignon en Magliocco. Weelderig fruitboeket met vanille-touch. Stevige doch soepele tannines, werkelijk alles perfect in balans. Deze zuiderling loodst je gelukzalig door een breed grillparcours maar is op z’n best bij een lekker stuk kwaliteitsvlees. “Slager Patrick Tans, snijd mij a.u.b. een stuk van uw beste Aberdeen ribeye!”

www.baetenvinopolis.be
Cottas Tinto Reserva
2014
DOC Douro
20,40 euro
Mooie bewaarwijn die nog jaren kan evolueren. Indien nu gedronken dan zeker karafferen om de tannines te verzachten en om z’n rijke pallet tot z’n recht te laten komen… Doen! Een echte lamspartner. Beendroge neus van cederhout en noordkriek. Voor wie nog niet vertrouwd is met Portugese wijnen: gun jezelf de ontdekking van een èchte karakterwijn. Laat nog een bodempje in de fles voor bij de afsluitende sigaar. Delicioso!

www.monardprovino.be
Blason d’Aussières 2017
Domaines Barons de Rothschild Lafite
10,90 euro
Corbières is naar onze mening één van de meest onderschatte regio’s in Frankrijk. Deze mix van Grenache, Syrah, Carignan en Mourvèdre is wat strakker en droger dan verwacht en werd bijna een jaar gevoed op nieuwe eiken vaten. Betaalbare pairing champion die weinig poespas nodig heeft. Kwalitatief product voor bij een kwalitatief stuk vlees. Meteen verk(n)ocht!

www.baetenvinopolis.be
Lopez de Haro
Rioja Reserva 2015
13,50 euro
Herkenbare typische neus van Rioja: zwoelrood fruit, braam, vijg en laurier met een typerende vanilletoets ondersteund door de vatrijping. Dit is een wijn om mee uit te pakken. Enkel bij het betere stuk vlees, niet bij een simpele boudin maar voor bij la grande finale: bv. een de côte à l’os. Zoveel wijn in het glas voor deze prijs, wat een kraker!

www.adbibendum.net
Gota de Arena 2018
Gil Family – Tierra de Castilla
9,35 euro
Krachtige wijn alweer. Ook deze moet in de karaf! Vegetale neus die niet iedereen onmiddellijk zal charmeren maar ontegensprekelijk prachtig evolueert na wat walsen. Lamsbout op de grill, mooi in de tijm, boontjes met blauwe kaas,… Enorm veel wijn voor weinig geld. Deze Tempranillo vraagt naar stevig vlees. En dan… iedereen naar huis. Afwas gedaan. Nog tevreden namijmeren met deze patser. Blij dat er nog een slokje voor mij overbleef.