Evy Gruyaert

Tegenwoordig moet Evy Gruyaert (38) met twee kleine kindjes in huis haar sportsessies misschien wat beter inplannen, stilzitten kan ze nog steeds niet. En dan bedoelen we niet alleen op sportief vlak. Zo was ze dit voorjaar al het gezicht van Leeuwenkuil en Stukken van Mensen op Vier. Ook in de presentatrice zelf schuilt trouwens een ondernemer: “Omdat ik er van hou om mijn grenzen verleggen.”

Een nieuwe Stukken van Mensen in een ander decor.
Evy Gruyaert: “Inderdaad, geen kasteel meer dit jaar maar een moderne en futuristische setting. Vorig jaar hebben we enorm veel kou geleden met de hele ploeg. De opnames gingen door in de winter en eigenlijk was het binnen kouder dan buiten (lacht).”

Ben je zelf nog vaak onder de indruk van wat mensen meebrengen?
“Soms wel, ja. Zeker wanneer er veiligheidswagens en bodyguards aan te pas komen. Van sommige personen ben ik ook onder de indruk. Er passeren mensen uit verschillende lagen van de bevolking. De objecten, maar dus ook de verkopers zijn divers en vaak interessante individuen. Wat me van dit seizoen is bijgebleven, is een uitzonderlijk waardevol voorwerp. Dan bedoel ik zowel op vlak van geldwaarde als alles daarrond. Er zitten ook weer enkele bekende verkopers tussen, trouwens. Dit jaar stelt Koen Crucke een zwartwit litho voor van de Peruviaanse schilder Albert Lynch.”

Vind je het belangrijk om iets op te steken van de programma’s die je presenteert?
“Op een heel ongedwongen manier leer ik als presentatrice wel bij van dit programma. Ook in Leeuwenkuil zag ik van dichtbij hoe, soms met heel weinig middelen, creatief mensen bezig kunnen zijn. Of ontmoette ik personen die een volledige carrièreswitch maakten. Dat is boeiend.”

Heb je zelf iets met ondernemen?
“Er zit wel een ondernemer in mij. Nieuwe opportuniteiten zoeken en uitproberen. Kijken of ik m’n eigen grenzen kan verleggen, uit mijn comfortzone komen, dat vind ik wel leuk. Ik daag mezelf graag uit. Momenteel werk ik aan het nieuwe project LesElles met een vriendin. Ik kan er nog niet veel over vertellen, maar blijf vooral Instagram @evyleselles volgen, zou ik zeggen (lacht).”

Eind december vorig jaar presenteerde je een week op Nostalgie. Smaakt dat naar meer?
“Ik voelde dat de radiomicrobe nog steeds in mij zit. In het begin van mijn carrière heb ik 10 jaar radio gemaakt en dat blijft toch iets speciaals. Je blijft heel dicht bij jezelf, want als presentator val je enkel terug op je stem en de microfoon. Wie weet komt er meer uit voort.”

Mis je het eerder anonieme bestaan van een radiopresentator soms niet?
“Ja, alhoewel dat voor mij relatief is geweest, want ik ben vrijwel direct als omroepster gestart. Dus die anonimiteit was vrij snel weg (glimlacht). Maar inderdaad, niet moeten letten op hoe je eruitziet en niemand die er om geeft wie bent en wat je doet, is soms wel fijn. Dat merk ik nu wanneer ik tijd in het buitenland doorbreng.”

Je blijft de stem achter Start to Run en hebt nu een eigen yogakledinglijn. Ben je nog veel bezig met sporten nu je twee kleine kinderen hebt?
“Het vergt meer tijd om sport in te plannen. ‘s Morgens sta ik geregeld tien minuten vroeger op om yogaoefeningen  te doen. Eerst enkele minuten rust tot dat we aan de ochtendrush beginnen dus. Maar wanneer Alec en Helena dan naar de crèche en school gebracht zijn, ligt eigenlijk de focus weer op mezelf omdat ik me dan enkel op m’n job moet concentreren. Als ik ‘s avonds nog veel werk heb, sta ik met mijn laptop op de loopband. Dan snelwandel ik tegen vijf kilometer per uur  terwijl ik mails beantwoord. Een gemakkelijke manier om aan mijn 10 000 stappen te geraken en ik heb toch het gevoel bewogen te hebben. Gaan sporten is niet altijd evident, want soms ben je echt zo moe dat je gewoon in de zetel wilt ploffen. Maar wanneer ik mezelf een duw in de rug heb kunnen geven en toch gesport heb, voel ik me toch beter dan wanneer ik het niet doen. Een yogasessie helpt me echt om te verteren. En dan heb ik het ook over mentale voeding. Bewegen zet dingen in beweging.”

Kan je je voorstellen dat je je, zoals Ingeborg en Eva Daeleman, enkel nog zou focussen op yoga? Ik kan me voorstellen dat het mediacircus niet altijd een gemakkelijke wereld is voor iemand die zo bewust leeft als jij.
“Het is inderdaad een compleet andere wereld, maar voor mij zorgt dat eigenlijk voor balans. Ik ben eerder een introvert persoon die meer houdt van één op één gesprekken dan van grote groepen of massa’s. Dat staat haaks op hetgeen ik professioneel doe. Yoga biedt dan een tegenbeweging. Ik ga niet zeggen dat het me helpt om dichter bij mezelf te komen, want ik hoop dat ik dat altijd wel ben. Maar wel om dat te blijven en om beter te leren luisteren naar wat ik nodig heb. En om vanuit dat gevoel mijn job goed te kunnen doen. ”

Shana Meeus / Frank Abbeloos