“Dankzij de Nederlanders sta ik nu meer op mijn strepen.”

Evi Hanssen (38) is al geruime tijd het gezicht van Mijn Pop-Up Restaurant op VTM. Maar wist u dat ze al in 1996 meespeelde in Samson & Gert, en dat jaar ook tweede werd in de Look of the Year-verkiezing? Tegenwoordig scheert ze ook hoge toppen op de Nederlandse televisie. “Mijn bekendheid? In het begin voelt het zeer bijzonder aan als je op de cover van de boekjes staat. Maar ook dat went snel.”

Je doet Mijn Pop-Up Restaurant al vier jaar op rij. Verlang je niet naar iets anders?
Evi: “Absoluut, en het is zeker de bedoeling om andere programma’s te maken. Mijn Pop-Up is leuk, maar het blijft beperkt tot elke aflevering enkele keren de filmpjes aan elkaar praten. Het mag meer zijn. Er lopen gesprekken, maar heel concrete dingen voor de nabije toekomst heeft dat nog niet opgeleverd. Maar ondertussen heb ik ook behoorlijk wat opdrachten in Nederland, zoals geregeld opduiken in De Wereld Draait Door, en reisreportages maken voor 3 op Reis. Gelukkig heb ik een uitstekende band met mijn ex. Als ik in het buitenland moet filmen, wonen de kinderen bij hem.”

Hoe heb je die doorbraak in Nederland geforceerd?
“Eigenlijk heb ik daar geen moeite voor moeten doen. Tien jaar geleden maakte VTM Expeditie Robinson in samenwerking met de Nederlanders. Daardoor was ik al geïntroduceerd op de Nederlandse televisie. Toen dat programma voor mij stopte, is de omroep BNN spontaan komen aankloppen. Als men je vraagt om reisreportages te maken, twijfel je niet. En van het ene programma kwam het andere. Ik blijf in Nederland met een duidelijke Vlaamse tongval spreken, en blijkbaar is men er fan van. Voor hen is zo’n accent wat exotisch. Al let ik erop dat het niet té Vlaams is.

Nederlanders zijn erg direct in de omgang. Ook al meegemaakt?
“Ja, maar dat had ik al vijftien jaar geleden in de gaten. Ik heb toen nog een tijdje gepresenteerd op TMF en daar liepen ook veel Nederlanders rond. Belangrijkste les is dat je kritiek op je werk niet persoonlijk mag opvatten. Ze kunnen soms erg geïrriteerd zijn als er qua werk iets fout loopt, maar als het werk klaar is toch gezellig met je een glas drinken. Soms betrap ik me erop dat ik sommige dingen van de Nederlandse aanpak overneem. Niet dat ik een grote mond opzet, maar je krijgt wel iets sneller gedaan als je laat merken dat je op je strepen staat. In Vlaanderen hoor je vaak iemand na een voorstel zeggen dat ‘ie er wel eens over gaat nadenken’. Wees maar zeker dat je uiteindelijk niks meer hoort. Een Nederlander zegt het meteen als die je voorstel niet ziet zitten.”

Ga je tijdens Mijn Pop-Up Restaurant constant eten bij de deelnemers?
“Nee. Want als je bij de ene gaat, moet je bij alle anderen ook gaan. Het lijkt me de evidentie dat ik als host van de show neutraal ben. Ik heb veel bewondering voor de kandidaten die dit avontuur willen aangaan. De horeca is alleen weggelegd voor mensen die enorm hard willen werken. Zelf zou ik het niet zien zitten om die uitdaging aan te gaan. Veel van onze kandidaten dromen van een eigen zaak, maar durven de financiële risico’s nog niet aan. Wij laten hen alvast proeven van de horeca, en zo kunnen ze beter de knoop doorhakken om later met een eigen zaak te beginnen.”

Wat voor een kok ben jij?
“Iemand die er altijd op zal letten dat de keuken na afloop geen slagveld is. Als het eten in de kookpot nog maar staat te pruttelen, ben ik bezig om alles al zoveel mogelijk op te ruimen. Ik heb een hekel aan vuile borden en potten op het aanrecht. Bij mij moet het nogal vooruit gaan. Ik moet bekennen dat ik soms niet de moeite doe om de gebruiksaanwijzing of een recept te volgen.  Ik ben geen sterrenchef en beperk me tot de basic gerechten. Hoewel… soms komen er vrienden langs, en als ik iets heb klaargemaakt zeggen ze steeds dat het lekker is.”

Kook je elke dag?
“Dat hangt er van af. Ik merk dat ik minder de drang voel om te kokerellen als ik alleen thuis ben.  Dan ben ik al tevreden met wat fruit. Of groenten, zonder vlees of vis daarbij. Toen ik nog jong was, was het makkelijk om elders te eten. Of dan durfde ik laat op de avond nog een grote portie naar binnen te werken. Maar dat gaat niet meer als je twee jonge kinderen hebt die je gezonde kost wilt voorschotelen. Als Scout en Mac in de buurt zijn, sta ik erop altijd vers en gezond eten klaar te maken.”

Zijn er bepaalde culinaire gewoontes die je van thuis meekreeg?
“Ik heb nog drie broers, en als we allemaal samen konden eten, was het thuis behoorlijk druk. Ik herinner me nog dat ons mama altijd een grote kookpot in het midden van de tafel zette. Eigenlijk doe ik dat nu ook. Scout en Mac, die het vaakst meehelpt in de keuken, zijn fan van allerhande puree. Die maak ik geregeld. Dat doe ik niet zomaar. Puree is ideaal als je de kinderen veel groenten wilt laten eten zonder dat ze het echt beseffen. Zij zeggen een kleur, en ik draai dan een groente met die kleur erin. Dat is een slim systeem. Zo slaag ik erin hen altijd veel gezonde groenten te laten eten.”

Heb je nog zo van die trucjes?
“In een smoothie kan je ook allerlei fruit verwerken zonder dat ze echt zien wat het is. Je kan sommige groenten zoals wortelen, aubergines en komkommers, in lange repen snijden. Dan lijken het net frieten. Zo heb ik de kinderen veel groenten leren eten.” (lacht)

 

Shana Meeus / Frank Abbeloos