“Dit avontuur was zo overweldigend dat ik nog amper kon eten”

Wie snakt er in coronatijden niet naar wat liefde en affectie? Elke Clijsters (36) zet de grove middelen in om een nieuwe partner te vinden. In The Bachelorette (te zien op Play4) proberen vijftien mannen een zo goed mogelijke indruk op haar te maken. Maar of ze de ware liefde vindt is nog even afwachten. “Vier jaar na mijn scheiding was ik klaar voor een nieuwe relatie.”

door Tom Vets foto’s Ivan Put

Hoe is het om plots zoveel aandacht te krijgen?
Elke: “Heel raar. Dat is iets dat me anders nooit overkomt. Ik heb in vorige relaties natuurlijk ook aandacht gekregen, maar van vijftien mannen tegelijk is andere koek.(lacht) Om eerlijk te zijn was het vooral vermoeiend. Het idee om door zoveel mannen tegelijk het hof gemaakt te worden is erg aanlokkelijk. Maar ik vond het vooral overweldigend. De eerste dagen kon ik zelfs amper eten. Het hele avontuur was daardoor super intens. Je kan je hier niet op voorbereiden. Ook na afloop was het op emotioneel vlak even bekomen. Ik kon niet zomaar de draad van het gewone leven terug oppikken.”

Wat was voor jou een belangrijk criterium tijdens de keuzemomenten?
“Mijn gevoel. Het moest kriebelen in de buik. Ik moet bij een man een goed gevoel krijgen. Liefde op het eerste gezicht? Dat vind ik een moeilijke. Je kan snel aanvoelen of je een klik hebt met iemand, maar liefde is iets dat langzaam moet groeien. Ik heb ook voortdurend tegen mezelf gezegd dat ik iedereen een eerlijke kans wou geven. Ook al voelde ik meer vriendschap dan verliefdheid voor een bepaalde man. Gaandeweg zul je ook merken dat mijn gevoelens al eens kunnen veranderen. Ik had van in het begin mijn favorieten, maar tijdens de opnames brachten sommige mannen me ook weer aan het twijfelen. Die mannen waren trouwens niet lukraak gekozen. Ik had op voorhand daarover met de makers gebabbeld. Wilde ik iemand met kinderen? Welk karakter past het best bij me?”

Wat is in een relatie een absolute afknapper voor je?
“Liegen! Dat is een eigenschap waar ik absoluut niet mee om kan. Zoiets kan me echt kwetsen. Een toekomstige partner moet iemand zijn die ik altijd op zijn woorden kan geloven. Als er geen vertrouwen is heeft een relatie naar mijn mening maar weinig kans op slagen.”

Hoe zou je je eigen karakter omschrijven?
“Ik ben sociaal, heel loyaal en bovendien een sportieve en avontuurlijke vrouw. En ik ben ook ongeduldig. Als er problemen op mijn pad komen kan ik dat niet zomaar laten liggen. Ik ben niet bang van obstakels, en steek meteen de handen uit de mouwen om het probleem aan te pakken. Voorts is het goed om te weten dat ik geen huismus ben. Ik kan wel eens genieten van een filmpje, maar hou evenzeer van reizen en uit eten gaan.”

Er zijn in Vlaanderen veel mensen die happy single zijn. Maar dat is niks voor jou?
“Single zijn heeft uiteraard ook zijn voordelen. Maar op het moment dat men op de proppen kwam met dit programma was ik echt wel klaar voor een nieuwe relatie. Ik ben vier jaar geleden gescheiden, en na het verwerkingsproces was ik het beu om single te zijn. Denk nu niet dat ik mij als single heb verveeld, maar het leven is toch veel leuker met twee.”

Heeft de lockdown ook een effect gehad op de beslissing om mee te doen?
“De gesprekken voor The Bachelorette waren al eerder bezig. Maar tijdens de lockdown heb ik beseft dat het aangenamer is om zo’n periode met twee door te maken. Ik denk dat veel vrijgezellen hetzelfde gevoel hebben. Ik vond het na een poosje alleszins zwaar worden, vooral op emotioneel vlak. Ik ben iemand die graag affectie toont en liefst mensen rond zich heeft. Als alleenstaande mama waren er dagen dat ik iets minder blijgezind door de dag ploeterde.”

Hoe reageerde je familie op je deelname?
“Zoon Cruz (10) en dochter Cleo (9) waren best enthousiast. Al stelde Cleo zich wel de vraag of mama dan op televisie ook mannen moest kussen op de mond. (lacht) Cruz was gewoon blij voor me. Ik had eigenlijk de meeste schrik voor de reactie van mijn zus Kim. Ik vreesde dat ze zou zeggen: wat heb je je nu weer op de nek gehaald? Maar ze heeft me haar zegen gegeven. Ik denk ook dat ik haar bevestiging nodig had. Ze is nu eenmaal mijn oudere zus en is al vaak een steun geweest.”