Eline De Munck

Eline De Munck (31) is niet in een vakje te stoppen. Ooit acteerde ze in Thuis en was ze JIM-vj. Toen ze haar televisiecarrière in 2015 richting eindmeet liet gaan, startte ze een nieuwe carrière als zakenvrouw. Eerst waren er de brillen onder de naam Odette Lunettes, en sinds kort heeft ze ook een kledingcollectie op de markt, Deux. “De focus van mijn leven ligt op mijn werk. Er is momenteel geen plek om een gezin te starten.”

Je bent vier jaar met Odette Lunettes bezig. Hoe ver reikt je imperium momenteel?
Eline: “De brillen worden momenteel in elf landen verdeeld. Er zijn drie vaste personeelsleden en zes freelancers, daarnaast zijn er ook nog onze agenten en partners. We keren onszelf nog steeds geen loon uit, maar we zijn wel een gezond bedrijf. We investeren elke euro opnieuw. Ik doe de sales in Vlaanderen, want persoonlijk contact met de verdelers is voor mij enorm belangrijk.”

Had jij jezelf een doel gesteld toen je hiermee in 2015 begon?
“Ik had maar één doel: het maximum eruit halen. (lacht) Destijds speelde -gelukkig- ook veel onwetendheid mee. Had ik toen geweten hoeveel energie en moeite het zou kosten om dit op te bouwen, was ik er wellicht niet aan begonnen. De grote droom was, en is nog steeds, om met mijn brillen wereldwijd de markt te domineren. Dat klinkt als een utopie, maar dromen mag toch? Er zijn ook kleine doelen. Die zijn realiseerbaar, en dat is goed om de goesting te behouden. Als je voortdurend doelen stelt die onmogelijk te halen zijn, zou dat enorm teleurstellend zijn.”

Heb je beginnersfouten gemaakt?
“O ja. (lacht) Ik werd eens opgebeld door een dame van een winkel die mijn brillen wou verkopen. Meteen enthousiast hapte ik toe. Tot bleek dat die winkel te dicht lag bij een andere winkel die al ingetekend had. Er was contractueel vastgelegd dat er binnen een bepaalde afstand geen ander verdeelpunt zou komen. We hebben toen die ene winkel gecompenseerd, maar ik voelde me erg schuldig. Tenslotte speel je met het inkomen van die mensen. Het is ook niet goed voor de geloofwaardigheid van je merk.”

Zopas heb je een kledinglijn op de markt gebracht. Vanwaar de naam Deux?
“Omdat het mijn tweede onderneming is. Daarnaast heeft een vrouw voor mij twee kanten. Een talentvolle ambitieuze en sterke vrouw wil via haar kledij serieus genomen worden, maar moet er zich ook sexy in voelen. Die tweestrijd moest voor mij absoluut uit de collectie blijken. In deze creaties kan je deftig naar een meeting gaan, maar evenzeer ’s avonds naar een etentje of zelfs een date. Het bijzondere aan een aantal items uit de Deux-collectie is dat je ze langs beide kanten kunt dragen. Dat zijn dan items met een decolleté, maar als je ze andersom draagt heb je een open rug.”

Na de brillen, nu kledij. Waarom?
“Ik begon met Odette Lunettes omdat ik maar geen geschikte bril vond. Die kledinglijn is ook weer uit frustratie gestart. Als ik dacht aan zakelijke kledij voor vrouwen, zag ik steeds vrouwen voor me met een knierok, wit hemdje en niet gecentreerde zwarte blazer. Dat beeld moet zo snel mogelijk verdwijnen. (lacht) Vrouwen met een verantwoordelijke job en die in contact komen met mensen, moeten dat niet alleen op een stijlvolle maar ook op een sexy manier kunnen doen. Want wie toffe kleren draagt en zich goed voelt, presteert ook beter. Ondertussen werken we al aan een tweede collectie. Dit lijkt dus opnieuw een lang avontuur te worden.”

Je holt jezelf haast voorbij. Waarom blijf je dit zo graag doen?
“Omdat elke dag anders is. Dat is een uitdaging, maar een heel aangename. Ik heb die afwisseling nodig. Ik zou doodgaan als ik elke dag hetzelfde deed. Ik merk wel door mijn hectische leven dat ik geregeld nood heb aan decompressie. Die haal ik uit te sporten, en vooral uit lopen. Ik loop niet buiten, maar wel op een doodsaaie loopband. Dat klinkt weinig sexy. Maar omdat ik door mijn werk al zoveel prikkels krijg, wil ik tijdens het lopen helemaal tot rust komen. Ik luister ook niet naar muziek, of doe geen telefoontjes.”

Toch blijf je nog zingen?
“Volgend jaar ga ik touren met een grote rockartiest. Ik blijf die muziek combineren met mijn andere werk voor mijn innerlijke rust. Voor mij is  muziek een oplaadmoment geworden. Het is nog steeds iets waaruit ik inkomsten haal, maar ik heb niet meer het gevoel dat ik per se zoveel mogelijk optredens moet doen. De balans met de andere dingen in mijn leven is veel beter geworden.”

Je bent altijd voor de job bezig. Wanneer begin je een gezin?
“Dat is nu niet aan de orde. Ik ben tenslotte ook nog maar 31 jaar. Er is daarvoor nog wat tijd. Het zou momenteel gewoon ook niet lukken. Mijn focus in het leven ligt elders, en ik wil die nu niet verleggen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos