Elke ochtend een douche nemen, vraagt veel energie. Letterlijk want warm water stroomt niet zomaar uit de douche. Daarvoor is energie nodig. Met deze 5 tips maak je je douchemoment duurzamer.

Tip 1: Kies een waterbesparende doucheknop

Minder water verspillen en toch niet inboeten aan je douchetijd? Kies dan voor een waterbesparende douchekop. Deze laat in tegenstelling tot traditionele douchekoppen slechts 7 liter water per minuut door. Dit soort douchekoppen zijn doorgaans verkrijgbaar bij gespecialiseerde sanitairwinkels. Lees op de verpakking van de douchekop die je wilt aanschaffen hoe het waterverbruik ligt.

Tip 2: Kraan af en toe dicht

Terwijl je je haar inzeept, je bezig bent met je tanden te poetsen of jezelf te scheren kun je de kraan dichtdraaien. Hiermee voorkom je waterverspilling en je bent sneller klaar met douchen wat je ook extra energieverbruik oplevert.

Tip 3: Investeer in een zonneboiler

De aankoop van een zonneboiler is een goede investering voor een duurzame toekomst. Overweeg je te investeren in duurzame vormen van waterverbruik en energie bekijk dan de mogelijkheden en terugverdientijd van een zonneboiler. Door gebruik te maken van mogelijke subsidies en andere tegemoetkomingen verkort je de terugverdientijd en wordt investeren in een zonneboiler een interessante mogelijkheid.

Tip 4: Vang het koude water op

Veel water gaat verloren wanneer je de douche warm laat worden. Meteen onder een ijskoude douche stappen is natuurlijk geen optie (behalve als je écht een bikkel bent, misschien), maar je hoeft het water ook niet verloren te laten gaan. Als je het opvangt in een emmer, kun je er bijvoorbeeld de wc mee doorspoelen.

Tip 5: Zeep je slim in

Een douche staat al snel vol met tubes en flacons in plastic. Ook dat kan beter. Er bestaan gelukkig genoeg plantaardige alternatieven voor de klassieke douchegel en shampoo in plastic flacons. Plantaardige verzorgingsmiddelen hebben als bijkomend voordeel dat ze doorgaans hypoallergeen zijn en daarmee geschikt voor zowel baby’s, kinderen als volwassenen.