Ze zijn er weer: de witte asperges! Het seizoen voor deze edele scheuten loopt in onze contreien officieel van de tweede donderdag van april tot 24 juni. Toegegeven, het steken van dat witte ondergrondse goud is een ware kunst en niet meteen een specialiteit van het Jet proefpanel. Het grondig uitzoeken van een ideaal assortiment aan bijhorende wijnen daarentegen…

Ad Bibendum
Grauburgunder 2020
Weingut winter – Rheinhessen
13,25 euro
adbibendum.net

 

Björn Monard:
Een Grauburgunder (Pinot Gris) moderne stijl: stralend lichtgeel. De smaak is heel fris en toont duidelijk de moderne vinificatie, met de nadruk op exotisch fruit (dat voldoende body geeft) en tintelende zuren om tot slot te eindigen in een elegante fijne lange afdronk.

Jet beoordeling:
We openen alvast met een perfect match! Je ruikt zelfs asperges in het glas alsook kervel en peterselie. Zeer frisse neus, aromatisch, kruidig en mineraal. Alles in balans dankzij mooie zuren ook. De jonge wijnmaker Stefan Winter levert hier een betaalbaar kwaliteitsproduct. Hou het bij asperges op eenvoudige wijze; geen te rijkelijke sauzen.

Licata
Lugana 2020
Allegrini – DOC Lugana
15,97 euro
licata.be

 

Laurent Licata:
Lugana, een van de minder bekende appellaties in Italië maar absoluut een van de meest verrassende… en allicht bekend klinkend voor wie al eens op reis gaat naar het Gardameer. De lokale ‘Turbiana’ druif levert aromatisch rijke en toch droge wijnen, die heel graag de confrontatie aangaan met ons Belgische witte goud.

Jet beoordeling:
Lustopwekkende lekkere lenteneus van gras, granny smith en een tikkeltje amandel. Licht rokerige toets bij het opwalsen. Een allemansvriend met een groot aanpassingsvermogen die, naast asperges, ook mooi bij gerookte of gegrilde vis past. Handmatig geoogst in wijngaarden te Pozzolengo, niet ver van Peschiera del Garda.

 

Goyens by Baeten
Venica & Venica Jesera 2020
Pinot Grigio – Collio DOC
23 euro
baetenvinopolis.be

 

Michèle Baeten:
Briljante koperkleur. Het intrigerende boeket varieert van mimosa tot jasmijn,
acacia, gember, roze peper, peer en appel, met toetsen van citrus en mineralen.
De smaak is levendig en hartig, verfrissend, sappig, intens en smaakvol, romig
en toch aangenaam zuur. De afdronk is lang en levendig. Een goede structuur, met
een zachte tannine.

Jet beoordeling:
Niet alleen omwille van z’n kopergouden kleur een interessant buitenbeentje voor de geoefende wijndrinker. Schenk deze bewaarkrachtige wijn in grote glazen en wals ‘m goed rond zodat alle geuren en smaken zich kunnen ontpoppen. Daarbij een smeuïge risotto met asperges of alleszins gerechten met voldoende body. Of asperges gegrild op de BBQ, Parmezaankaas en goede olijfolie erover. Hmm lekker!

 

Monard Pro Vino
Secret de vin ‘Secret Divin’ 2019
Dom. Habsiger – Alsace
14,90 euro
monardprovino.be

 

Birgit Monard:
Unieke witte wijn uit de Elzas op basis van Muscat, Chardonnay en Auxerrois druif. Intens bleek hooigeel qua kleur met in de neus intense aroma’s van verse lychees, jasmijn, perziken en vlierbessenbloesem met een vleugje pompelmoeszeste. Ook in de smaak eerst licht exotisch fruit maar dan verfrissend en verrassend boordevol zesty citrusvruchten en rijp wit pitfruit. Lange frisse afdronk en mooi ‘sec’ gevinifieerd.

Jet beoordeling:
Een wijn met veel tafelpo-tentieel. Romig en gefumeerd. Tikkeltje vanille en munt en peterselie. Asperges met gerookte zalm of ham van kwaliteit, Hollandse saus, ei, witte vis, roquefortsausje,… Combineer er maar op los. Deze eigenzinnige Elzasser begeleidt het allemaal. Schenk ‘m goed koel.