In de sport gebruikt men de term ‘kelderkraker’ om een belangrijke wedstrijd uit de kelder van het klassement te omschrijven. Een ‘strijd om het behoud’. Ook wijnliefhebbers kennen zulk een strijd, maar dan eerder om geduld te bewaren voor bepaalde flessen in de kelder omdat ze nog beter worden met de jaren. Een kelderkraker is volgens het Jet proefpanel dan ook eerder die wijnvriend die op bezoek komt en je er telkens weet toe te brengen om die betere flessen uit je kelder open te trekken. Onze wijnpartners bezorgden ons weer een aantal toppers… om te bewaren.

 

Licata
Soave Classico Calvarino 2019
Pieropan – DOC Soave
19,99 euro
licata.be

 

Laurent Licata:
Deze Calvarino van de gelijknamige historische familiewijngaard van Pieropan, is al sinds 1971 een schoolvoorbeeld van hoe een top Soave hoort te zijn.  In april, tijdens de officiële opening van de indrukwekkende nieuwe kelders, werd het uitzonderlijke bewaarpotentieel van deze witte wijn nogmaals bevestigd tijdens een verticale degustatie van 30 jaargangen. Toch wel uniek voor een witte wijn!

Jet beoordeling:
Deze blend van lokale druiven kan nog makkelijk 10 jaar mee. Deze youngster heeft in het glas nog even wat tijd nodig maar dan ontwaart een prachtig pallet van peer, abrikoos, appel, groene peper,… Vulkanische mineraliteit en heel wat lengte en finesse. Interessant hoe dit de komende jaren zeker nog zal evolueren. Voor bij harde bergkazen of bij de betere vis- en schaalkeuken (kreeft à la nage of op de grill).

Ad Bibendum
Terrassen Riesling ‘Smaragd 2015’
Rudi Pichler – Wachau
29,95 euro
adbibendum.net

 

Björn en Johan Monard:
Rudi Pichler is een wijnfilosoof die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld. Eén van zijn filosofische uitspraken: “Ik maak geen wijn, ik begeleid de druiven enkel naar de fles”. Lichtgele kleur, kristalhelder. Fijne neus van exotisch fruit en groene appels. Levendig in de mond met terugkerende mineraliteit, en fris fruit. Complexe, zéér lange afdronk. Fantastisch geconcentreerd en mooi in balans. Geduld zal hier meer dan beloond worden, dit is een wijn met enorm bewaarpotentieel.

Jet beoordeling:
Een gerijpte wijn mag nooit ‘versleten’ gaan proeven. De zuren van de Riesling-druif zijn een enorme troef om dat te verhinderen. Deze Smaragd uit 2015 is zo’n echte groeibriljant. De Oostenrijkse regio Wachau en wijnmaker Pichler leveren hier een loepzuivere wijn met veel ruggengraat. Top bij asperges, foie gras, kalfszwezeriken met curry,… of gewoon om zo te savoureren. Top-Riesling!

Goyens by Baeten
Ch. Tour de Mirambeau 2018 Cuvée Passion
Appellation Bordeaux Protégée
17,60 euro
baetenvinopolis.be

Michèle Baeten:
Houtopvoeding op barrique. Een rode wijn met zuivere kersen- en frambozenaroma’s, en een soepele smaak. De Cabernet Sauvignon zorgt voor meer pit, structuur en lengte. Heerlijk met kaas of gegrild vlees en na lagering met krachtige wildgerechten. (85% Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc).

Jet beoordeling:
Interessante (Languedoc)neus die je niet meteen aan Bordeaux zou linken. Veel fruitige aroma’s doorweven met een tedere toasty-toets. Palet dijt in de mond uit richting tabak, chocola, peper, koffie, vanille, munt. Spankrachtige krokante wijn voor bij wild of een stevig stuk vlees op de grill. Nu al verleidelijk maar verstop ‘m nog een drietal jaar. Zeker wanneer de kelderkraker op bezoek komt.

Monard Pro Vino
Château du Cèdre 2019
AOC Cahors
19,90 euro
monardprovino.be

Birgit Monard:
Krachtige BIO wijn van 100% Malbec. ‘Steenkool -donkere’ kleur, paars glanzend en tranend. Pure chocolade en mokka openen het geurfestival met dan tabaksblad, zoete specerijen en vooral veel rijp zwart fruit. Ook de smaak wordt gedomineerd door gekonfijt zwart fruit maar ook hints van gerookte eik, vanille en kruidige ceder. Mooi geïntegreerde tannines die prominent aanwezig zijn in de lange afdronk. Drink ‘m bij rood vlees, Provençaals getinte gerechten, pittige pasta en kazen.

Jet beoordeling:
De stoere Malbec-druif heeft haar roots in het zuidwesten van Frankrijk. De rijkelijk aanwezige tannines en 20 maanden lagering op eiken vaten bevorderen de bewaarkracht. De naam van het chateau vinden we meteen terug in het smakenpalet: ceder maar ook zwart fruit, vanille, zwarte peper, eucalyptus, laurier,… Nu al lekker maar heeft zoveel potentieel. Probeer nog een jaar of 5 te bewaren alvorens deze topper te kraken.