Wie honing zegt, denkt daarbij automatisch aan een gezond en natuurlijk product. Maar is dat ook zo? En wat is er nog meer te vertellen over de werking en bijzonder eigenschappen van honing? Lees hier wat je nog niet wist over honing.

1.Gezonder dan suiker?

Honing is een natuurlijke zoetstof die weinig bewerkingen heeft ondergaan. Net zoals witte suiker bestaat het hoofdzakelijk uit enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen in het bloed. Of de bioactieve stoffen uit honing een positief effect hebben op onze gezondheid is niet aangetoond. Het staat samen met witte suiker op de lijst van toegevoegde suikers: niet mee overdrijven dus.

2. Veel werk voor 1 potje honing

Om 1 eetlepel honing te verzamelen moet een bij zo’n 4.000 bloemen bezoeken. Dat doet ze in een straal van 3 km rond de bijenkast. Een bij kan vliegen met een snelheid van 40 km per uur. Voor het verzamelen van 1 kg honing moet een totale afstand van ongeveer 50.000 km worden gevlogen. Dat is bijna de wereld rond!

3. Tegen kwaaltjes

Honing heeft ook een heilzame werking. Wie kent niet het glaasje warme melk met honing als slaapmiddel? Honing werkt daarnaast ook verzachtend voor keel en luchtwegen en stimuleert de werking van maag en darmen. De hoge energiewaarde van honing is zeer goed voor kinderen, ouderen en sporters. Doordat honing sporen van stuifmeel bevat, kan het regelmatig gebruik van lokale honing hooikoorts klachten verminderen.

4. Niet in hete thee

Honing werkt verzachtend voor keel en luchtwegen, maar deze eigenschap gaat verloren als je honing in te hete, kokende, thee doet. Wacht dus even tot je thee wat is afgekoeld en dus makkelijker drinkbaar is vooraleer je honing toevoegt.

5. Niet voor baby’s

Via de pootjes van de bijen kunnen sporen van bacteriën in honing terecht komen. Dit kan normaal geen kwaad, maar bij kinderen jonger dan 1 jaar, waarbij de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen problemen ontstaan. Reden om geen honing te geven aan jonge kindjes.

6. Geen einddatum

Honing is een van de weinige voedingsmiddelen die niet of nauwelijks bederven. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. Doordat de concentratie water erg laag is, gedijen bacteriën immers niet goed. De smaak en kleur kunnen wel veranderen, net als de ontsmettende eigenschappen. Bewaar het daarom op een droge, koele en donkere plaats.