“Ik heb een eigen klusbus voor onze bouwwerken”

Dat Dina Tersago (42) in een kangoeroewoning woont heeft ze al enkele malen in interviews gezegd. Maar wist je dat ze zelf ook flink heeft meegeholpen tijdens de realisatie van haar huis? “Als ik de mensen een goeie tip mag geven, dan is het wel om tijdens de werkzaamheden te kiezen voor de korte pijn. Verbouwen is een pittige uitdaging maar als alles klaar is, is de voldoening erg groot.”

Ik zag op Instagram dat je recent bewust voor zonnewering koos.
Dina: “Klopt. We wonen in een prachtig huis dat volgens de huidige BEN-normen zeer goed geïsoleerd is, maar er was een keerzijde aan die medaille. Eens de warmte op hete dagen onze woning was binnengedrongen, geraakte die moeilijk buiten. We dachten het probleem op te lossen met airconditioning, maar dat impliceerde dat we veel energie zouden verbruiken. Dat was geen goede oplossing als je energiezuinig wil leven. Het was slimmer om eerst zonnewering te plaatsen, zo kan je de voornaamste hitte – die via de raampartijen binnenkomt- tegenhouden en daarna kan je nog extra koelen met airco. Maar we hadden destijds die stap van zonwering, tot onze grote spijt, overgeslagen.”

Zes jaar geleden beslisten jij en je man om zelf een huis te bouwen. Viel dat mee?
“Ik zou het zeker opnieuw doen. Voor Wim en mij werd het een hobby. Zeker als het op een duurzame manier kan. We vinden het leuk om ons daarin te verdiepen. We hebben zelfs een klusbus, een camionette met gereedschap. We hebben de voorbije zomer een zwembad en poolhouse gebouwd. Dat hebben we ook zelf gedaan. Mensen verklaren ons voor gek, maar wij amuseren ons rot.”

Schrikt verbouwen dan niet af?
“In het begin is dat spannend, maar ik heb veel bijgeleerd. Aan veel van die bouwklussen durven mensen niet te beginnen. De eerste keer is altijd wat klungelen. Maar eens je dat een keer doet, gaat het daarna vlotter. Als je basiskennis hebt over elektriciteit en gyproc plaatsen lukt dat wel. Niets is onmogelijk. Uiteraard is het met vallen en opstaan. Bij ons in de keuken zie je op de betonnen vloer nog altijd de plaats waar ik destijds met de slijpschijf per ongeluk in de vloer zat.”

Jullie hebben destijds ook erg snel gebouwd.
“Op negen maanden was alles klaar. Er zijn koppels die jaren in een verbouwing zitten en daar vrede mee hebben. Maar dat zagen wij niet zitten. Bovendien was ik zwanger van Isak. We legden ons een strakke deadline op, maar daardoor zag je ook licht aan het einde van de tunnel. We maakten materiaalkeuzes die het werk sneller lieten verlopen. Zo hadden we prefab betonnen elementen als draagstructuur, die we niet lieten bezetten aan de binnenkant. We schilderden rechtstreeks op het beton.
Ook tijdwinst: veel zelf doen. Dan ben je niet afhankelijk van anderen. Als alles dan lukt, geeft dat veel voldoening. Uiteraard was het een periode van doorbijten. Heel wat van die klussen moesten buiten onze werkuren uitgevoerd worden.”

Waarom niet een bestaand pand kopen?
“Omdat we per se een kangoeroewoning wilden. Een bestaande woning verbouwen is in dat opzicht niet zo evident. Als je van nul begint kan je je eigen goesting doen. We wilden een woning die over alle faciliteiten beschikte zodat de grootouders er zolang mogelijk konden wonen. Zo hebben we elk een aparte boven- en benedenverdieping. Bewust, want als zij enkel boven zouden wonen zou je weer dat appartement-gevoel krijgen. Er is een draaitrap, maar mochten ze dat ooit niet meer kunnen, dan kan op die plek een lift voorzien worden. De trap zit immers in een schacht. De werkbladen in de keuken zijn bewust lager, en alle ruimtes zijn gemakkelijk toegankelijk. Ik vind een oude boerderij die je kan renoveren ook mooi. Maar door te kiezen voor duurzame betonnen prefab elementen die in elkaar worden gezet als een blokkendoos, zit je al snel bij een moderne look.”

Wie nam het voortouw bij de verbouwingen?
“Wim deed vooral de ruwbouw, nutsvoorzieningen en technische zaken. Hij is daar beter in. Ik voer vooral de plannen uit, assisteerde en hield me ook bezig met de binnenafwerking, van schrijnwerkerij tot gordijnen. Toen we een badkamer nodig hadden ben ik naar de winkel geweest om enkele kranen uit te kiezen, en dan stuurde ik Wim de foto’s door om via de shortlist te kiezen. We wilden budgetvriendelijk bouwen maar toch kwalitatief en degelijk. Aan alles wat definitief was, werd meer geld uitgegeven.”

Van welke keuzes of zaken die je tijdens het bouwen niet deed heb je nu spijt?
“We hebben gelukkig goed nagedacht over alles, want als je bouwt moet je veel zaken al op voorhand al beslissen. Om een voorbeeld te geven: als de muren geleverd worden, zitten daar de uitsparingen voor de stopcontacten al in. Ze zeggen wel vaker dat je nooit genoeg stopcontacten kunt hebben. Achteraf bekeken hadden we er dan ook meer moeten voorzien. En wat die zonnewering betreft: we hebben dat toen niet gedaan uit budgettair standpunt, maar het was beter geweest als we tijdens het bouwen wel al de nutsleidingen hadden voorzien. We hebben nu vanop het dak moeten boren naar de kamers om elektriciteit aan te leggen. We zaten dus opnieuw even met stof en vuiligheid in huis. Gelukkig liep het goed af en zijn we tevreden met het resultaat.”