Dina Tersago

Ook Dina Tersago (41) ontsnapt niet aan het coronavirus. Haar televisiehit Blind Gekocht was al zo goed als opgenomen, maar dit voorjaar zou ze ook de wereld rondvliegen voor Boer Zkt Vrouw. Dat plan is afgevoerd; een nieuw seizoen in eigen land is in de maak. “Ik probeer het van de positieve kant te bekijken. Ik kan meer ongestoord quality-time doorbrengen met de kinderen.”

Hoe beleefde je de afgelopen weken?
Dina: “Ik vond dat er na een tijdje een soort van gewenning optrad. In het begin vroegen we ons af hoe we in hemelsnaam door die lockdown zouden komen, maar gaandeweg vind je manieren. Toch verlopen sommige dagen, omdat ik twee actieve jongens heb, nog wat chaotisch. Maar op andere momenten heb ik het gevoel dat ik bergen werk kan verzetten. Ik heb veel klusjes gedaan die anders bleven aanslepen.”

Wat vinden Thor en Isak ervan dat het hele gezin thuisblijft?
“Ze snappen niet altijd wat er aan de hand is. Anders zitten ze op school of in de crèche. Het voelt aan als grote vakantie, maar soms moeten mama en papa toch ook weer even werken. Ik ben het niet gewoon om wekenlang thuis te zitten met de kinderen erbij. Maar de jongens trekken hun plan wel. Met heel simpele dingen kunnen die zich amuseren. Ze hadden op de eerste dag van de lockdown al enkele kartonnen dozen gevonden, en daarmee hadden ze een kamp gemaakt. Ik probeer het positief in te zien. We hebben nu eens de kans om honderd procent te genieten van quality-time. Jammer dat we daarvoor in zulke vreemde situatie moeten belanden.”

Mist de oudste zijn schoolvriendjes niet?
“Blijkbaar niet. Het is wel een godsgeschenk dat het al zo vaak mooi weer was. Een lockdown met constante regendagen was een grotere uitdaging geweest. Als ik niet achter de computer zit voor een online meeting, ben ik er voor hen. Dat moet ook wel. Als ik beloof om te gaan fietsen en dat laat wat op zich wachten, maken ze me dat ook duidelijk.” (lacht)

Ervaar je meer of minder stress?
“Beide! Wat ik vooral ondervond is dat veel collega’s wat meer ongedwongen en losser zijn. Als we vergaderen via de computer heb ik meer het gevoel van een huiselijke sfeer. Je hoort spelende kinderen op de achtergrond. En als we te lang babbelen, komen de kinderen plots aan de mouw trekken om een spelletje te spelen. ”

Je woont met je schoonouders onder hetzelfde dak in een kangoeroewoning. Hoe verloopt zoiets nu in de praktijk?
“We kunnen in principe bij elkaar binnen via een deur, maar die is sinds de uitbraak van het coronavirus op slot. We passen dat strikt toe. Het is echt niet de bedoeling dat we zomaar bij elkaar kunnen binnenlopen. Omdat we toch zo dicht bij elkaar wonen, valt die crisis voor mijn schoonouders nog mee. Zij kunnen de kleinkinderen zien terwijl die in de tuin aan het spelen zijn en plezier maken. Of ze kunnen vanop een veilige afstand iets roepen. Het is zeker niet aangenaam, maar ze vereenzamen niet zoals sommige andere mensen. Thor en Isak kunnen hen ’s avonds ook nog slaap wel toeroepen en wuiven voor het raam.”

Valt samenwonen met oma en opa mee?
“Ik zie alleen maar voordelen. Vooral dan praktische. (lacht) Als Wim en ik -voor de crisis- ergens naartoe moesten, konden de kinderen toch gewoon thuis blijven. Of hielden mijn schoonouders een oogje in het zeil. Zij kunnen dan weer zoveel ze willen hun kleinkinderen zien. Toen het idee voor een kangoeroewoning ontstond, was ik er direct voor gewonnen. Ik heb het me nooit beklaagd. Er moet al veel gebeuren om me er weer weg te krijgen.”
 
Geef je dan toch niet wat privacy op?
“Nee, dat lijkt alleen maar zo. We wonen dan wel onder hetzelfde dak, maar het zijn toch ook twee aparte wooneenheden. We hebben elk onze eigen ruimte, en hoeven niet 24 uur per dag op elkaars lip te zitten. Ook nog een voordeel: huishoudelijke taken kunnen verdeeld worden. Van koken tot de tuin onderhouden, iedereen helpt mee.”

Welke impact heeft de crisis op je televisiewerk?
“Voor de opnames van Blind Gekocht hebben we nog ongelooflijk veel geluk gehad. Half maart hebben we nog de laatste verhuis kunnen inblikken. Zeer belangrijk voor onze kandidaten, want die moesten echt wel onderdak hebben.”

Een ander verhaal is wellicht Boer Zkt Vrouw.
“Klopt. We hadden daarvan net de nieuwe opnames opgestart. Er waren dit jaar plannen om zowel naar het buitenland àls het binnenland te gaan, maar door de huidige situatie leggen we de focus nu volledig op het binnenland en mag ik onze boeren in Vlaanderen opnieuw gelukkig maken. Dit seizoen van Boer zkt Vrouw krijgt dan ook de toepasselijke titel Home Sweet Home.”

Blind Gekocht was vorig jaar een erg grote hit. Zou je zelf je geld aan vreemden willen vertrouwen?
“Da’s een lastige vraag, maar wellicht wel. Ik ben iemand die niet graag zelfcontrole verliest, maar soms moet je eens een grote gok durven nemen. Twee decennia geleden was Miss België in eerste instantie ook niks voor mij. Maar de nieuwsgierigheid overwon, en ik heb me dat nooit beklaagd. Zonder het lef om daar aan mee te doen, was ik nu wellicht geen tv-presentatrice geweest.”

Tom Vets / Dirk Vertommen