“Deze zomer neem ik voor het eerst een maand vakantie”

Tom Waes is al enkele jaren een vijftiger, maar wel eentje van het zeer vitale soort. Eigenlijk is hij dat altijd geweest. Vroeger dook hij beroepshalve in zee, voor televisie leverde hij sportieve topprestaties af en zopas reisde hij weer de wereld af. “Nu ik een tijdje meer thuis ben, besef ik dat ik veel meer kan investeren in mijn sociale leven als ik het werk efficiënter aanpak”, vertelt hij.

Door: Tom Vets

Je bent weer volop televisie aan het maken. Wil je het niet wat rustiger aan doen?
Tom Waes: “Dat zal voorlopig niet lukken. Door corona heb ik vier maanden thuis gezeten en pas nu hebben we alles ongeveer ingehaald. Maar de nieuwe projecten blijven komen. Mijn agenda zit al vol tot eind 2024. Er is zelfs sprake van een filmrol maar de regisseur is op dit moment zwanger. Dat staat dus nog even on hold. Er zitten ook veel nieuwe dingen voor televisie in de pijplijn. Het geeft me een gerust gevoel te weten dat ik niet met de vingers moet draaien. Langs de andere kant is het elke keer een uitdaging om daar telkens mijn vakantie tussen te plannen.”

Wanneer heb je tijd om deftig te ontspannen?
Tom Waes: “Momenteel zijn dat vooral de weekends. Omdat ik in eigen land film sluit ik op vrijdagavond de week af. Een weekend bestaat bij mij niet uit alleen uit niks doen. Om in conditie te blijven sport ik geregeld. Ik trek er ook graag op uit met mijn fiets. En verder is het weekend het ideale moment om af te spreken met vrienden. Door meer thuis te zijn ben ik gaan beseffen dat ik veel meer kan investeren in mijn sociale leven, als ik het werk efficiënter aanpak. Vroeger zag ik sommige vrienden veel te weinig. In het buitenland zitten voor de job was fantastisch, maar met de jaren besefte ik dat ik daardoor ook veel miste. De balans tussen werk en ontspanning is wel meer in evenwicht gekomen. De eerste seizoenen van Reizen Waes zat ik 150 dagen per jaar in het buitenland. Dat is nu minder dan de helft en een heuse verademing.”

Heb je in je hoofd al beslist wanneer je echt gas wil terugnemen?
Tom Waes: “Voorlopig is dat niet aan de orde. Het lijkt alleen maar drukker te worden. Maar door zoveel jaren almaar op de baan te zijn en keihard te werken, heb ik het wel sinds een tijdje kunnen afdwingen om eventjes een pauze in te lassen. Zo heb ik ervoor gekozen om in de maand augustus niet bereikbaar te zijn. Men is me zelf komen voorstellen om eens een lange vakantie te nemen omdat ik almaar bezig bleef. Dat worden echte vakantieweken. Ik weet op dit moment nog niet wat ik ga doen, maar ze weten dat ze niet bij mij moeten komen aankloppen. Zelfs al is er een aanlokkelijk idee.”

Wat was de grootste fout die je vroeger maakte?
Tom Waes: “Dat ik verschillende projecten door elkaar deed. Het ene moment stond ik als acteur op een set, de andere dag was ik in het buitenland voor Reizen Waes. Het gevolg was dat je op den duur de focus over alle projecten een beetje verloor. Hoe leuk het ook was, het maakte me iets minder gelukkig. Deze lente film ik uitsluitend het verhaal van Vlaanderen, een documentairereeks over de geschiedenis van onze regio . Ondertussen komen er allerlei voorstellen om mee te doen aan tv-quizjes, of te gast te zijn in een of ander programma, maar daar ben ik super selectief in geworden. Ik heb met de jaren geleerd om neen te durven zeggen. Vroeger hapte ik toe op alles omdat je per se ook de populaire kerel wil blijven.”

Hoe gaat het intussen met je knie?
Tom Waes: “Dat is gelukkig opgelost. Ik heb er lang mee gesukkeld. Ik was gevallen met de moto en voelde alles rond mijn knie scheuren. De dokters, waaronder de bekende Lieven Maesschalck, hadden op voorhand gezegd dat het een jaar zou duren voor die ligamenten en meniscus weer in orde zouden zijn. En dat is effectief zo uitgekomen.”

Niet eenvoudig voor iemand met weinig geduld.
Tom Waes: “Blijkbaar is het één van de meest lastige blessures om van te genezen. Die knie speelde me serieus parten tijdens de opnames van Undercover. Ik kon wel stappen maar niet rennen. Op sommige punten moest het scenario aangepast worden. Zo moest ik eens volgens het scenario van een meter hoog springen maar dat lukte me gewoon niet. Ik heb nog nooit eerder zo’n lange revalidatie moeten doen. Een noodzakelijk iets want ik had al snel in de gaten dat ik dit zelf niet opgelost kreeg. Vroeger met de Marathon Des Sables of het beklimmen van El Capitan dreef ik mijn lichaam tot het uiterste. Ik had eerder ook al eens iets gebroken. Maar dat was klein bier tegenover dit. Vroeg of laat word je toch even geconfronteerd met de limieten van je lichaam.”

Je toonde in het verleden sportieve topprestaties op televisie. Zou zoiets je nog altijd lukken?
Tom Waes: “Ik herinner me nog de start van Kamp Waes met die zware Bergham Run, ofwel een afstand van 8 km overbruggen met een rugzak van twintig kilo. Laat me daar even voor oefenen en dat zou me nog lukken. Maar ik hou mijn leeftijd in gedachten, zeker na de problemen met mijn knie. Ik besef dat ik niet voor eeuwig en drie dagen jong blijf.”