De herfst is in het land. De wildmenu’s vinden weer hun entree. Het ene wild is echter het andere niet. Dat geldt ook voor de wijn die je erbij wil schenken. Zo kan mager vlees van gevogelte een mismatch zijn met tanninerijke volle rode wijn. Niet alleen het vlees maar ook de andere smaken op het bord bepalen waartegen uw wijn moet standhouden. Onze wijnpartners bezorgden ons enkele van hun favorieten. Lees hier welke daarvan ons het meest ‘wild enthousiast’ konden maken.

 

MONARD PRO VINO
Fam. Laplace – Château d’Aydie
Madiran 2015
24,90 euro
monardprovino.be

Birgit Monard:
Krachtige rode wijn uit de Madiran op basis van 100% Tannat druif en volledig gerijpt in eiken vaten. Donkere kleur met vette, plakkerige tranen tegen de glaswand. Intens boeket van blauwe pruimen, zoete drop, zwarte kersen en cederhout. In de mond opnieuw veel zwart pitfruit maar tegelijk hypersappig en zijdezacht qua textuur met lange afdronk. Te drinken bij rood vlees, stoofpotjes, pittige pasta, wild, groenteschotels en kazen.

Jet beoordeling:
Neus van noordkrieken, braam, witte peper, ceder, leder en tabak. Tannat is doorgaans een stugge druif maar hier (2015!) mooi op dronk en met nog minstens enkele jaren bewaarpotentieel. Kan je met alle wild combineren. Het Zuidwesten is een wat miskende regio. Spijtig dat Madiran-wijnen zelden op restaurant verkrijgbaar zijn. Dus slaan we hem thuis maar in!

 

GOYENS by BAETEN
Elle de La Marzelle -2019
Saint-Emilion
23,70 euro
baetenvinoplis.be

 

Michèle Baeten:
Deze wijn is de derde wijn van Château La Marzelle St-Emilion Grand Cru Classé, eigendom van de Belgische familie Sioen. Deze wijn rijpte 8 maanden op houten vaten. Explosie van fruit! Krenten, bramen en bosbessen, met als finishing touch een handvol kruiden. Een wijn die je zeker wilt bijvullen.

Jet beoordeling:
Neus van kers, kriek, donkerrood fruit, wat ceder, leder, kruiden. Hier Merlot in de hoofdrol, aangevuld met 15% Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon. Geen plompe wijn. Vindt z’n balans en veerkracht in de onderliggende mooie zuren. Met vele soorten wild te combineren: hert, ree, zelfs pluimwild. Akkoord, goede Bordeauxwijnen als deze komen met een prijskaartje maar stellen zelden teleur

 

LICATA
Duca San Felice 2018
Librandi – Cirò DOC Riserva
11,97 euro
licata.be

Laurent Licata:
Dit is de Riservawijn van het domein Librandi uit Calabrië en is afkomstig van de oudste wijngaarden van het wijnhuis. De wijn is doordrenkt van traditie en weerspiegelt het geheel eigen karakter van de lokale gaglioppo-druif, reeds bekend in de klassieke oudheid. Een robijnrode wijn met een neus van donker fruit en kruiden. De smaak is stevig en krachtig met een goede lengte. Heerlijk bij vlees of oude kazen. Een toppertje!

Jet beoordeling:
Deze 100% Gaglioppo neemt ons mee tot bijna in de tenen van de laars. Tussen de Ionische kust en het Sila-gebergte kunnen de inheemse druiven ’s nachts bekomen van de hitte overdag. Die kwiekheid proef je in het glas. Soepel en fruitig palet van kersen uitgediept met karamel, kaneel en tabak. Getemperde tannines en een zekere kruidigheid. Combineert zeker goed bij pelswild

 

AD BIBENDUM
‘Black label’ Mavrud 2019
Katarzyna – Thracian Valley
26,95 euro
adbibendum.be

Björn Monard:
Qua prijs-kwaliteitsverhouding zit deze sappige Mavrud goed. Mavrud is de populaire blauwe inheemse druif van Bulgarije. Moderne wijn die op fruit speculeert: gekonfijte rode/zwarte kers en bosaardbeien-smoothie, naast impressies van cacao, drop en kruiden. Drink hem jong en koel.

Jet beoordeling:
Opstuivende geur van drop en zoethout. Bijna inktzwart van kleur. Heeft een lichtzoete toets waardoor goed combineerbaar met hazenrug, everzwijn en haas. Deze krachtpatser is op dronk en ook moeiteloos bestand tegen wildstoofpotjes. Mooi geknoopte wijn die ook alle soorten warme groenten en fruit op het wildbord k