Duurzaamheid, multifunctionaliteit en flexibiliteit zijn dé sleutelwoorden. En dat zowel voor de tuin als voor het binnengroen. Wij presenteren dé groentrends voor het nieuwe jaar.

Groen in huis
Na twee moeilijke jaren, is het tijd voor een frisse start. Luchtzuiverende kamerplanten met frisgroen of witbont blad, en witte bloemen staan garant voor een cleane en gezonde leefomgeving.
Of liever terug naar toen, het vertrouwde pre-coronatijdperk? Ook die trend tekent zich duidelijk af met kamerplanten met een retro-uitstraling en klassieke bloemkleuren zoals roze en lila. Combineer wel met donkere tinten om het ietsje spannender te maken.
Meer dan ooit blijven kamerplanten blikvangers in huis. Dat kan zijn door hun indrukwekkende grootte, hun bijzondere bladvorm of –tekening, hun opvallende bloemen of de originele manier waarop je ze in je huis integreert.
Duurzaamheid troef: sierpotten van gerecycleerd of recyclebaar materiaal zoals leer, katoen, kurk, hout, maar ook nieuwe materialen.

Foto: www.mooiwatplantendoen.nl

Buitenmeubilair
Omdat duurzaamheid de alles overkoepelende trend voor 2022 is, zijn tuinmeubelen van rotan en bamboe, van FSC-houtsoorten of gerecycleerd materiaal helemaal in.
Zwart, dat vorig jaar de boventoon voerde, wordt vervangen door zachte (pastel)kleuren en vooral groen. Stijlvol saliegroen, al dan niet gecombineerd met crème, beige en grijs, is dé trendkleur voor tuinmeubelen.

Gepoedercoate aluminium tuinbank Luxembourg in ‘cactusgroen’, verkrijgbaar in nog 23 andere kleuren, Fermob, adviesprijs € 485, www.fermob.com

Tuin anno 2022
Multifunctioneel: kantoor, extra leefruimte, vakantieplek, open air feestzaal… De tuin maakt hoe langer hoe meer deel uit van onze leefruimte. In ons klimaat zijn daarvoor overkappingen, veranda’s en tuinhuizen nodig; die schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond.
Klimaatbestendig met veel aandacht voor waterbeheer (regenton, wadi, waterdoorlatende verharding of halfverharding), biodiversiteit en verkoeling. Planten die vlinders, bijen en insecten lokken zijn ‘hot’ en in elke tuin komt minstens één boom als natuurlijke airco.
Mooi én lekker: pluktuinen die kleurrijke, vrolijke bloemenborders en weelderige klimrozen combineren met groenten, kleinfruit en kruiden, zijn de nieuwe moestuinen. In die tuinen krijgen de zogenaamde ‘vergeten groenten en fruitsoorten’ nog meer aandacht dan afgelopen jaar.

 

Wat groeit er in mijnen hof?
Planten, en al zeker tuinplanten, zijn veel minder onderhevig aan modeverschijnselen en trends, dan bijvoorbeeld kleding. Maar af en toe komt een bepaalde soort plots opvallend vaker onder de aandacht dan een andere. De hosta’s waren enkele jaren geleden een absolute trend, Echinacea is dat al enkele jaren en sinds een tweetal jaren duiken er in elke tuin siergrassen op. Voor volgend jaar staan de talrijke saliesoorten, de speelse en ontembare akelei, de vrolijke cosmos, de prachtige varens en ja, opnieuw de hosta, op het lijstje van de trendwatchers. Stuk voor stuk planten die passen in de wat nonchalantere, losse tuin. En laat nu net deze tuinstijl ook weer opgang maken.

Foto: www.mooiwatplantendoen.nl