Klik hier, scan en ontdek meer

Een vijftigste verjaardag is toch altijd een beetje bijzonder. Het is voor velen een keerpunt in het leven, dat nu echt wel in zijn tweede fase zit. Wij vroegen aan een aantal BV’s die dit jaar 50 op de teller zien staan, hoe zij die leeftijd ervaren.

door: Stien Vanbaelen en Tom Vets

Catherine Van Eylen, sportanker bij de VRT, wordt op 12 juni 50 jaar.

“Ahja, da’s juist. Ik word dit jaar vijftig” (lacht) Ik had er nog niet echt bij stilgestaan. Maar ik kijk er wel naar uit, ik vind het zelfs een voorrecht dat ik vijftig mag worden. Of ik me ook vijftig voel? Goh, ik merk dat ik meer bagage en ervaring heb dan toen ik twintig was. En natuurlijk zie ik er ook niet meer uit als toen ik twintig was” (lacht) “Maar dat is niet erg. Ik probeer wel goed voor mezelf te zorgen: ik hydrateer en bescherm mijn huid en ga ook veel fietsen, maar vooral omdat ik dat leuk vind om te doen. Ik heb ook besloten om mijn haren grijs te laten, want ik omarm mijn leeftijd gewoon.”
“Wat ik zeker wil blijven doen is op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Als je jong bent liggen die iets meer voor het rapen, nu moet ik er soms wat meer naar op zoek gaan. Zo is ‘De Slimste Mens’ ook op mijn pad is gekomen. Dat heb ik natuurlijk ook aan mijn job te danken, maar ik had ook kunnen zeggen ‘Algemene kennis oprakelen? Ik ben bijna vijftig, dat doe ik niet’, maar ik ben ervoor gegaan en heb enorm veel bijgeleerd op die manier. Dat wil ik blijven doen, hoe oud ik ook word.”

Radio- en televisiepresentator Peter Van de Veire
wordt op 1 december 50 jaar

“Ik besef wel dat ik niet meer de jonge snaak ben, maar eigenlijk sta ik nooit bij stil bij mijn leeftijd. Al enkele jaren werk ik op de vloer bij MNM samen met collega’s die qua leeftijd mijn kinderen zouden kunnen zijn. Die houden me jong. Toen ik halfweg jaren negentig voor de VRT begon te werken vond ik mensen van vijftig best oud. Die waren al richting uitgang aan het bollen. Maar als je zelf zo oud bent, merk je dat het gevoel omtrent die leeftijd compleet anders is.”
“Journalisten stellen me al jaren de vraag wanneer ik bij MNM stop. Een logische vraag, want nergens anders bij een jongerenzender is een vijftiger aan de slag. Maar zolang ik voel dat ik me niet in bochten moet wringen om toch maar mee te zijn met de laatste nieuwe trends en hypes onder jongeren, zit ik daar nog op mijn plek. Mijn geheim? Naar alle dingen die rondom mij gebeuren kijken met de verwonderde blik van een jonge snaak. Zo blijft het altijd fris in mijn hoofd. Ik merk zelfs dat ik over bepaalde zaken minder conservatief denk dan vroeger.”

Actrice en presentatrice Bieke Ilegems wordt op 1 juli 50 jaar.

“Ook al is het maar een getal, die vijftig is wel iets spannend. Het staat toch symbool voor iets: eens nadenken over waar sta ik en wat ik nog wil. Wie ben ik geworden op mijn vijftig? Het voelt als een soort mijlpaal, waar ik met dankbaarheid naar kijk. Ik moet toegeven: als vrouw is er ook een beetje de schrik om ouder te worden. Ik voel me nog altijd een meisje, maar de verpakking verandert” (lacht) “Maar dat is ook interessant, dat is de natuur. Ik verzorg mezelf wel: ik doe yoga, ik mediteer, ik smeer de crèmekes die ik moet smeren, ik eet gezond en beweeg veel. Maar er jong uitzien heeft met meer dan uiterlijk te maken, ik vind dat je dat ook kan uitstralen met de energie die je hebt en geeft.”
“Mijn definitie van ambitieus en gelukkig zijn is ook veranderd met ouder worden. Ik link dat nu niet meer zozeer aan succes en tv-programma’s. Voor mij heeft dat vooral te maken met blij zijn met wie je bent, wat je doet en de manier waarop je het doet. Ik wil mezelf verder blijven ontwikkelen, zodat ik op het einde van mijn leven, wanneer ik écht oud ben, niet met spijt terugkijk.”

Sportjournalist en presentator Karl Vannieuwkerke
werd op 19 januari 50 jaar.

“Voor mij is mijn vijftigste verjaardag een dag zoals een andere omdat ik me geen vijftig voel. Te danken aan behoorlijk intensief sporten. Ik fiets veel en sinds enige tijd ben ik ook weer beginnen te tennissen. Als ik dan toch eens stilsta bij mijn leeftijd, denk ik vooral aan het feit dat je over de spreekwoordelijke helft ben. En wellicht ben je al veel langer over de helft want niet iedereen haalt de kaap van de honderd. Wat ook wel eens door mijn hoofd spookt: op welke manier wil ik oud worden? Als ik over twintig jaar niet meer uit mijn zetel kan, hoeft het niet meer. Maar dan zie ik mijn vader bezig die bijna tachtig is en nog sport, en dan weet ik dat oud worden niet enkel iets negatief is. Sinds mijn strijd tegen kanker geniet ik van alle kleine dingen in het leven. Toen de toekomst even donker werd, besloot ik bepaalde zaken even te resetten. Zo is de balans tussen werk en privé veel beter geworden, en dat maakt het leven als vijftiger veel aangenamer.”