De fervente witte wijndrinker wil met het korter worden van de dagen en het vallen van de bladeren wel eens een wijn met complexere structuur, een wijn die ook rijkere gerechten aankan. Die lichtvoetige rosé die je meebracht van vakantie associeer je nu eenmaal niet met een open haard en herfstweer. Vanuit die gedachte vroegen we onze wijnpartners enkele van hun witte aanraders naar voren te schuiven. Daaruit kroonden we volgende vier wijnen tot herfstkampioen:

MONARD PRO VINO
P’tite folie 2019
Grains d’Estuaire – IGP Charentais
14,90 euro
monardprovino.be

Birgit Monard:
Verbluffende witte wijn op basis van 100% Chardonnay druif aangeplant in Charentais en gerijpt in eiken vaten. Strogele kleur met een groene zweem, helder en vinnig tranend. In de neus intense aroma’s van getoast brood, gegrilde nootjes, rijpe nectarines, witte perzik en vanille. Genereus geel en wit fruit als aanzet in de mond met opnieuw warm briochebrood en rijpe nectarines en in de afdronk een vleugje vanille. Rijk, rijp en vooral heel lekker.

Jet beoordeling:
In deze regio, veelal bekend om haar Cognac, wordt blijkbaar ook prima wijn gemaakt! Geen al te typische Chardonnay-neus: banaan, witte perzik, lychee, witte meloen en hint van amandel. Ligt in de lijn van die Morillon blanc rechts hiervan maar wat gereduceerder. Combineer met kruidige exotische pangerechten, een stevige risotto, pasta scampi,… Verrassende wijn toch wel, aangenaam!

 

GOYENS by BAETEN
Morillon Blanc 2020
Jeff Carell – Languedoc-Roussillon
11,40 euro
baetenvinoplis.be

 

Michèle Baeten:
Uber-chardonnay van Jeff Carrel: ontzettend rijk en romig dankzij ‘pourriture noble’. Vol, vet, rijp, rijk, stevig en stoer. Een deel van de druiven kreeg een edele rotting wat zorgt voor een geweldige concentratie. Ook deze jaargang heeft alweer meerdere gouden medailles gescoord.
Heerlijk met gerookte ham en bolletjes meloen, half gekookte foie gras, parelhoen met champignons, gerijpte kaas, appeltaart.

Jet beoordeling:
De techniek van ‘edele rotting’ maakte de schil van deze 100% Chardonnay poreus; vocht verdampte en extra geconcentreerde smaakstoffen geven een explosie in de neus: ananas, banaan, lychee en amandel. Je proeft de aanzet van een zoetje. Verleiden heet dat! Met een juiste pairing op het bord (gerookte ham, foie gras, kruidige wildpatés) wordt dit jouw perfecte dating partner.

 

LICATA
Corallo Bianco 2019
Gallegati
Colli di Faenza
13,99 euro
licata.be

Laurent Licata:
De intens gele Corallo Bianco van de broers Gallegati is een stevige en karaktervolle wijn uit de heuvels rond het Noord-Italiaanse Faenza. Een verrassende blend van de internationale Chardonnaydruif met de lokale Pignoletto. Resultaat: een volle en sappige wijn met een stevige ruggengraat en voldoende zuren. Persistente en mooi minerale wijn, ideaal voor een gezellige winteravond voor de open haard.

Jet beoordeling:
Ravissante mix van Chardonnay en de lokale Pignoletto. Brengt mineraliteit (vuursteen!) en rijpe fruitsmaken (appel!) in het glas. Met z’n lange afdronk en karakter mooi combineerbaar met kreeft, rijke en kruidige visgerechten op de grill, smeuïge kazen,… of gewoon om zo te genieten op de sofa, terwijl je die ene film met de al even ravissante Monica Bellucci nog eens herbekijkt.

 

AD BIBENDUM
Chenin Blanc ‘sur lie’ 2019
Laibach – Stellenbosch
16,25 euro
adbibendum.be

Björn Monard:
Deze topper uit 2019, is uitsluitend gemaakt op
basis van Zuid-Afrika’s trots, Chenin Blanc, en enkel van zéér oude wijnstokken. De delicate neus geurt naar steenfruit en een vleugje ananas. In de mond mooie mineraliteit, heerlijk crémeux door de rijping ‘sur lie’ gevolgd door een frisse en lange afdronk. Prachtige wijn, nu al bijzonder verleidelijk, maar nog beter na een 2 jaar flesrijping. Chenin Blanc in topvorm zoals je er slechts in beperkte mate proeft.

Jet beoordeling:
De ‘lies’ zijn de natuurlijke bezinksels die ontstaan door het neerslaan van de gisten. Dit Zuid-Afrikaans tophuis zorgt hier voor een wijn met een discrete complexiteit. Op geen enkele manier ‘te’ maar toch spannend. Amandel, witte perzik, lychee, witte peper,… veren doorheen de mond alsof uw tong een zacht ondersteunend donsmatrasje is geworden. Hmm.. wat zeggen we dan? Asseblief en dankie !!