“Koken brengt me tot rust”

‘Viking’, zoals ze zichzelf wel eens noemt, Dagny Ros Asmundsdottir (45) meerde jaren geleden met haar schip aan in België. Sindsdien laat de Ijslandse ons kennismaken met het beste van wat haar land te bieden heeft. En dan hebben we het niet alleen over lamsvlees en vis: “In Ijsland is koken een sociaal gebeuren. Door gezellig samen te komen bieden we het hoofd aan kille, donkere winters.” Sinds kort heeft ze haar tweede kookboek Easy Nordic uit.

Wie Easy Nordic in huis haalt, haalt daarmee een stukje Dagny Ros in huis, vertel je in je boek. Wat bedoel je daarmee?

Dagny: “Aan de recepten die je in het boek terugvindt, hangt steeds een verhaal vast. Zo zijn er recepten gebaseerd op talloze herinneringen, recepten die ik nog ken vanuit mijn kindertijd. Ik heb mijn familie betrokken bij het creëren van dit boek. Zo is mijn moeder speciaal overgevlogen vanuit Ijsland om het gedeelte over smørrebrød en kerst te maken. Er hangen zoveel fijne herinneringen vast aan haar smørrebrød of aan oma’s peperkoek. Een aantal familierecepten heb ik in hun geheel overgenomen. Aan anderen heb ik dan weer een eigen toets gegeven.”

Er zijn dus wellicht genoeg geuren en smaken die je weer meenemen naar een bepaald hoofdstuk in je leven?

“De geur van kalkoen in de oven doet me steevast terugdenken aan Kerstmis. Ook oma’s stoverij herinnert me erg aan vroeger.”

Je zegt dat samen eten, maar ook koken sociale gebeurtenissen zijn in Ijsland.

“Zeker de dag van vandaag is dat zo. Op restaurant gaan is dan ook erg duur. Ik kom nu wel uit een, laat ons zeggen, culinaire familie. Maar in het algemeen komen Ijslanders graag samen om samen te koken en te dineren. De winters daar zijn zo lang, koud en donker, dat we graag zelf het heft in handen nemen en gewoon bij elkaar komen. We verzamelen dan rond de barbecue bijvoorbeeld. Het samen gezellig maken is het perfecte antwoord op een kille winter.”

Koken noem je zoiets als mindfulness: ideaal om je hoofd leeg te maken. Nu, niet iedereen heeft daar natuurlijk zin in na een lange werkdag.

“Mijn man, die in ons gezin de helft van de tijd in de keuken staat, zegt ook vaak dat hij er soms echt nood aan heeft om zijn computer uit te zetten en zijn verstand daarna op nul. Door te koken kan dat. Je komt erdoor tot rust. Ik heb vanzelfsprekend ook niet elke dag zin om achter de kookpotten te staan hoor. Ik ben ook maar een mens (lacht). Maar ik kan er soms zo naar uitkijken en uitgebreid van genieten.”

Wat bedoel je met het woord ‘hygge’ dat terugkomt in je boek? Het zou betekenen dat je geniet van de kleine dingen?

“Inderdaad. En koken en lekker eten zijn allebei hygge. Bij speciale gelegenheden, zoals Kerstmis, is ook de aanloop er naartoe heel fijn. Dan ga ik niet gewoon naar de supermarkt, maar haal ik groenten op de markt, vlees bij de slager en zorg ik voor een bijzondere fles wijn die perfect bij het eten past. Van verregaande voorbereidingen aan de maaltijden zelf, houd ik niet. Mijn keuken is easy. Wanneer mijn gasten er zijn, wil vooral samen met hen van de avond genieten. Maar, samen koken hoort daar ook bij. Ik zet mijn bezoek dus aan het werk (lacht). Ik wil mensen graag motiveren om te koken.”

Welke zijn volgens jou de beste ingrediënten uit Ijsland?

“Dat zijn lam en vis. Ik kan echt niet kiezen tussen die twee. Ons lamsvlees is simpelweg overheerlijk. De lammeren staan de hele zomer midden in de natuur. Ze voeden zich met gras en mos, wat ideaal is doordat er zo weinig vervuiling is op Ijsland. Onze vis is dan weer goed voor 70% van het export. Ook deze is super natuurlijk doordat de Noord-Atlantische Oceaan zo weinig vervuild is.”

Je gaat sowieso prat op natuurlijke en gezonde voeding.

“En voor mij moet het ook vooral simpel zijn. Ik houd wel van een marinade of de combinatie van bepaalde smaken, maar wanneer je vis serveert, wil je toch hoofdzakelijk vis kunnen proeven?”

Welke gerechten uit de Belgische keuken kunnen jou dan weer bekoren?

“Ik ben gek op het stoofvlees dat mijn schoonmoeder maakt. Ze bereidt het met varkenswangetjes en serveert er verse frieten bij. Ook haar vol-au-vent is heel erg lekker. Maar niet alleen bij mijn schoonmoeder eet ik dit graag. In Belgische restaurants, inclusief brasseries, is het ook altijd lekker eten.”

Shana Meeus / Frank Abbeloos