Chinouk Van Baelen

Ooit verraste Chinouk Van Baelen haar moeder Dana Winner met een liedje op televisie, maar de 19-jarige Limburgse, die onlangs meewerkte aan het VTM-programma Jong Geweld, focust nu toch vooral op haar studies rechten. “Al kan ik niet ontkennen dat de interesse voor de media weer flink is getriggerd. Maar een carrière in die sector is ook snel vergankelijk. Daarom wil ik graag mijn diploma behalen.”

Heb je nog een lange weg af te leggen met je rechtenstudies?

“Toch nog enkele jaren. Ik begon pas aan het tweede jaar. Ik was niet het soort meisje dat op haar achtste al riep wat ze later wou worden. Maar ik heb een grote mond en dito rechtvaardigheidsgevoel. Als ik daarmee mensen kan verdedigen is dat mooi meegenomen. Thuis vonden ze het ook een prima keuze. Het is soms lastig om me toe te leggen op de studies, maar mijn vriendinnen motiveren me. Ik moet weinig naar de les, en er komt veel zelfstudie bij kijken.”

Je bent 19 jaar. Wat verwacht je van het volwassen leven?

“Het is sowieso een erg boeiende fase waarin ik zit. Ik koester allerlei plannen; ik wil veel reizen maken, mensen ontmoeten,… Ik heb vaak het gevoel dat ik tijd te kort kom. Sinds Jong Geweld wil ik me ook sociaal engageren. Ik heb gemerkt tijdens de opnames dat zoiets me boeit. Ik wil concreet mensen kunnen helpen, of de dialoog aangaan bij maatschappelijke problemen.”

Wellicht heb je zelf nog niet te klagen gehad in het leven?

“Ik kan alleen maar tevreden zijn. Het zou absurd zijn als ik zou zeggen dat ik redenen heb om te klagen. Ik heb alles wat mijn hart wilt. Uiteraard zag ik als kind af van de scheiding van mijn ouders. Maar ik was toen zes jaar. Zoveel herinneringen heb ik er niet meer aan. Ik was ook niet het enige kind in zo’n situatie. Uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de huwelijken spaaklopen. Of dat nu nog sporen nalaat? Ik heb altijd beter kunnen opschieten met oudere mensen of volwassenen. Ik was snel rijp voor mijn leeftijd, en vond dat ik met hen beter in dialoog kon gaan dan met leeftijdsgenoten. Ook op school was dat zo. Ik kwam beter overeen met de leerkrachten dan met de leerlingen.”

Je bent enig kind. Wellicht is je moeder erg om je bezorgd?

“Dat valt mee. Als ik met de auto weg ben, moet ik gewoon laten weten wanneer ik vertrek en aankom. Of ik laat weten met wie ik onderweg ben. Mijn moeder heeft me steeds m’n gang laten gaan, en ik heb daar nooit misbruik van gemaakt. Ik was verre van een rebel. Ik was zelfs best braaf. Mijn moeder en ik schieten goed met elkaar op. Ik ben een beetje rotverwend geweest. Ik denk dat mijn moeder de scheiding zo wou compenseren.”

Doen jullie veel dingen samen?

“Vrouwen gaan vaak graag shoppen, en wij zijn daarin geen uitzondering. Ik zal steeds kwaliteit boven kwantiteit stellen. Geef mij maar één duur stuk dat lang meegaat. Al heb ik niks tegen goedkopere winkels. Het is de kunst om alle spullen perfect te combineren.”

Twee jaar geleden zong je een liedje in Jonas & Van Geel op VTM. Waarom is daar nooit een vervolg aan gekomen?

“Ik had dat wel gewild. Achteraf heb ik er spijt van gehad dat ik het ijzer niet smeedde toen het warm was. Maar ik was toen nog maar zeventien jaar. Mijn ouders vonden dat ik beter eerst mijn middelbaar afmaakte, alvorens me in een onbekend avontuur te storten. Maar de droom is blijven sluimeren. Ik zit nu in een muzikaal creatief proces, en het is de intentie om iets uit te brengen.”

Ook in het Nederlands zoals je moeder?

“Nee, ik zou eerder voor Engelstalige popmuziek gaan. Ik weet in elk geval dat mijn ambities niet bij het Nederlands liggen. In de pers hebben ze er toen van gemaakt dat ik de Vlaamse Taylor Swift wou worden, maar dat kwam omdat het nummer dat ik toen bracht van haar was. Al zou ik er niet neen op zeggen om haar Vlaamse evenknie te worden. Maar ik zou in de eerste plaats mezelf naar voren brengen. Kijk maar aan Ian Thomas, die ze zoveel jaren later nog steeds de Vlaamse Justin Bieber noemen. Zoiets blijft lang aan je kleven. Dat wil ik niet. Ik wil een eigen identiteit creëren.”

Jong Geweld draaide rond mentaal welzijn. Hoe sterk sta jij in de schoenen?

“Ik ben goed in doen alsof alles goed gaat met mij. De mensen rondom mij zullen wel weten als ik een probleem zou hebben, maar ik zou het nooit laten merken aan de buitenwereld. Dat is een bewuste keuze.  Ik wil mensen niet opzadelen met mijn beslommeringen, en ik wil ook niet de drama queen uithangen. Wel meer jongeren gedragen zich zo. Het is de huidige tijdsgeest. Er ligt zulke grote druk op mijn generatie. Het lijkt alsof wij in alles beter moeten doen dan onze voorouders, zelfs het probleem rond de opwarming van de aarde schuift men nu in onze nek.”

Hoe belangrijk is Limburg voor je?

“Hier liggen mijn roots, maar ik heb niet het gevoel dat hier mijn toekomst ligt. Ik zie het grootser. Ik kan het best aarden in een stad. In eigen land zie ik vooral Antwerpen als de meest geschikte locatie. Ik zou zelfs naar het buitenland willen. Ik kan niet goed uitleggen hoe dat komt. Het is gewoon een gevoel. België is tof, maar zo klein. Ik wil mijn horizon verruimen. Ik denk niet dat ik mijn noden zie ingewilligd in eigen land.”

Weet je moeder dat?

“Ik heb het haar al eens gezegd. Ze begrijpt me wel, maar vind het niet leuk om te horen. Wanneer ik die plannen wil realiseren is moeilijk te zeggen. Met de studies is het nu voordelig om nog thuis te wonen.”

Zien we je nog terug in de media?

“Ik hoop het. Iets presenteren? Ik zeg er geen neen tegen. De eerste grotere ervaring met Jong Geweld is me goed bevallen. Maar momenteel zijn er op dat vlak geen concrete plannen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos