Britt Van Marsenille kan je kennen van Voor Hetzelfde Geld, Factcheckers of van de radio. Maar wist je dat Britt ook enkele bijzondere hobby’s heeft? “Als ik niet werk, kom ik tot rust tussen de bijen”, zegt ze als gepassioneerd imker. “En qua verhuizingen zullen er weinig mensen nog beter doen dan ik.”

door Tom Vets foto: Frank Abbeloos

Vanwaar de fascinatie voor bijen?
Britt: “Het is een bijzondere wereld. Hoe bijen samenleven, communiceren, hoe ze honing maken en wat die bestuiving in gang zet,… ik kan er naar blijven kijken. Het is ook een hobby waar je zelfs op je tachtigste nog van kunt bijleren. Elk seizoen is anders, ook de bijen zijn telkens anders. Ik eet graag honing en toen ik jaren geleden las dat het slecht ging met de bijenpopulatie in ons land heb ik meteen beslist om actie te ondernemen. Al moest ik eerst wel een cursus volgen. Ik ben zo fervent met de bijen bezig dat ik nu ook werk aan een bijenvriendelijke tuin. Ik moet daarvoor heel wat herinrichten en herplanten. Maar het resultaat gaat wel zijn dat er elk moment van het jaar iets in bloei zal staan dat nectar of stuifmeel afgeeft.”

Imkers doen me denken aan oudere mensen.
“Klopt. Dat imago heeft het. Maar het is aan het veranderen. De oudere generatie heeft ontzettend veel kennis van dit ambacht, en ze willen die doorgeven aan jongere generaties. Het is ook behoorlijk aan het vervrouwelijken. Urban beekeeping is in de steden zelfs erg in trek. Ik denk aan de daken in New York, de Notre Dame vroeger in Parijs en ook de opera in Antwerpen. In steden gedijen bijen goed.”

Past zo’n hobby in de trend van onthaasten?
“Ergens wel. Maar dat was niet mijn drijfveer om ermee te beginnen. Zoiets is geleidelijk gegroeid. Ik merk wel bij mezelf dat als ik ermee bezig ben, het voelt alsof ik op een yogamat plaatsneem. Ik word van dat gezoem helemaal kalm. Al ben ik van nature al een rustig persoon. Mijn smartphone gaat ook op vliegtuigmodus. Ik wil niet gestoord worden. Dat is mijn moment.”

Heb je er in de winter veel werk aan?
“Minder. Maar dan is het de tijd om achterstallige klussen in te halen zoals het schoonmaken van de honingraten en het opknappen van de kasten. Het vraagt tijd en wat investering. Eventjes imker spelen is niet zo verstandig. Je moet er tijd voor maken.”

Hoeveel bijen heb je?
“Op dit moment nog zo niet veel. Het stond eventjes op een lager pitje, maar ik ga sowieso weer opstarten. Imker zijn is niet te combineren met het op de wereld zetten van een kind en het uitoefenen van een job. Ik beleefde een haast bij-loze zomer in 2020.”

Eet je elke dag honing?
“Toch vaak. Niets beter dan met je vinger wat honing te schrapen van een verse honingraat. De smaak valt niet te vergelijken met die in de potjes in de winkel. Als imker heb ik een gouden goedje in handen.”

Ik weet dat je nog een andere – ook bijzondere – hobby hebt: verhuizen. Gaat het binnenkort weer gebeuren?
“Jawel! De laatste zes jaar verhuisde ik drie keer en een volgende verhuizing zit eraan te komen. Het is wel de bedoeling om daar voor een poos te blijven. Deze keer verhuis ik met pijn in het hart. Ik woon graag op mijn huidige plek, maar een hond én een baby is niet ideaal op een klein appartement.”

Hoeveel panden heb je al op de teller staan?
“Ik denk 22 inmiddels. Ik vind het niet erg om te verhuizen. Maar dat was al wel duidelijk. (lacht) Het komt altijd door de omstandigheden. Of ik zie gewoon een heel leuk pand waar ik absoluut eens wil wonen. Mijn volgende woonst gaat er eentje met een tuin zijn. Ik wil dat mijn zoon kan opgroeien op een plek waar een zandbak en een plonsbad kunnen staan.”

Eigenlijk woon je nooit ergens lang.
“In mijn huidige stek woonde ik drie jaar, wat lang is. Ik verhuis niet alleen graag, ik ga ook graag op huizenjacht. Zelfs voor vrienden zoek ik panden. Het voordeel aan verhuizen is dat je elke keer tabula rasa maakt in je spullen. Al wat overbodig is gaat niet mee of gaat naar de kringloopwinkel. De rommel in de vuilnisbak, je toekomst in dozen. Ik kan het alleen maar aanraden.”

Wat zijn je toekomstige plannen?
“Er sluimeren ideeën voor de radio, maar deze periode verschijnt alvast een kinderboek. Over bijen uiteraard. Dat boek had al een jaar geleden moeten uitkomen, maar is flink opgeschoven door corona. Een bijenboek uitbrengen in de herfst vond ik geen goed idee.”