Bouwen of verbouwen? Dit zijn de trends!

Bouwen of verbouwen is geen sinecure, al bestaan er vandaag tal van mogelijkheden om je vastgoeddroom sneller te realiseren. In 2020 ligt de kennis voor je (ver)bouwproject meer dan ooit binnen handbereik. Websites, applicaties, beurzen, vakmagazines… Je bent al half gewonnen als je goed op de hoogte bent van de trends in bouw en interieur.

Wie de handen uit de mouwen steekt voor een nieuw of een te renoveren project weet dat er bepaalde ecologische richtlijnen gelden. De ‘groene’ trend is bezig aan een forse opmars en wist een cruciale plaats binnen de wereld van constructie –waarbij   recycleerbare en duurzame materialen een must zijn – te bemachtigen. Een kwalitatief huis is slim: op vlak van constructie én op vlak van thermoregulatie. Denk eraan om je huis zo intelligent mogelijk te bewapenen zodat het verwarmen en afkoelen van je interieur optimaal en zo economisch mogelijk kan verlopen. Wil je zo energiezuinig mogelijk te werk gaan, dan kies je best voor een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met een vloerverwarmingssysteem, en beheer het geheel vervolgens met domoticatechnologie om onnodige kosten te vermijden.

Een slim huis trek je best ook door naar je interieur: modulaire systemen overheersen de keuken, de badkamer en zelfs de woonkamer. Kies voor meubilair dat de tand des tijds kan doorstaan door zijn vermogen om veranderd te kunnen worden. We zien steeds meer bedrijven die inspelen op dat upcycling gegeven van de circulaire economie: de keukenfronten vervangen door design versies, moderne textieloplossingen om je bestaande sofa of bedhoofdeinde een make-over te geven of wandkasten waarmee je kunt puzzelen tot je de gewenste indeling hebt.

Nu wonen duurder geworden is zien we tenslotte de ‘klein is fijn’ trend de kop op steken. We zien ook meer alternatieve woonvormen zoals tiny houses of kant-en-klare 3D geprinte huizen de kop op steken. Steeds vaker ligt de focus op multifunctionaliteit, zowel in de architectuur als in het huishoudelijke apparatuur. Ruimtes die vloeiend in elkaar overlopen vormen geen uitzondering meer. De toekomst is hybride.

Mandy Kourkouliotis