Klik hier, scan en ontdek meer

Bert en Giel Meewis: zij aan zij in sterrenzaak

Zo vader, zo zoon. Chefkoks Bert (50) en Giel Meewis (26) delen hun liefde voor de klassieke keuken en roeren sinds een jaar samen in de potten van sterrenrestaurant Slagmolen in Oudsbergen. “Na de werkuren zijn we vader en zoon, maar in de keuken is het chef en sous-chef.”

Jullie zijn allebei zeer goede koks, zit dat in jullie DNA?

Bert: (lacht) “Nee hoor, je wordt niet geboren als topchef. Een goede kok word je door een opleiding te volgen en veel ervaring op te doen. Ik studeerde af aan De Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, en leerde de kneepjes van het vak in zaken zoals De Barrier in Houthalen en Belle Epoque in Leuven. Daarnaast heb ik ook een hele tijd in Frankrijk gewerkt.”

Giel: “Net zoals mijn vader ging ik naar De Hotelschool in Koksijde. Daarna heb ik ervaring opgedaan in Restaurant Hof van Cleve, Vêndome in Keulen en La Maison Troisgros in Frankrijk. Samen met een vriend draaide ik ook een tijd mee in het Italiaanse restaurant Ornellaia in Zürich. Na tien maanden behaalden we daar een 16 op 20 in de Gault&Millau én een Michelinster.”

En sinds april vorig jaar, sta je naast je vader in de Slagmolen.

Giel: “Inderdaad, nu begint mijn grootste uitdaging. Ik heb een heel mooi en leerrijk parcours afgelegd, en maakte kennis met verschillende keukens. De klassieke keuken is en blijft toch mijn favoriet. Het is daarom ook een grote eer dat ik me mag bewijzen als sous-chef in het restaurant van mijn vader. Mijn plan is dan ook om hier te blijven plakken, als ik mag natuurlijk.” (lacht)

Bert: “Graag zelfs, hij is er klaar voor. Ik ben ervan overtuigd dat we samen Slagmolen kunnen blijven verbeteren, en wie weet zelfs een derde Michelinster kunnen strikken.”

Hoe kijken jullie terug op het afgelopen jaar?

Bert: “2019 was een fantastisch jaar voor ons. Slagmolen blies 25 kaarsjes uit, ik werd chef van het jaar én we hebben onze samenwerking mogen vieren met een speciaal père et fils menu, wat een groot succes was.”

Giel: “Mijn vader en ik hebben een goede band en hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. Dat maakt samenwerken natuurlijk een stuk gemakkelijker. Aan de andere kant proberen we privé en werk zo veel mogelijk gescheiden te houden. In de keuken noemen we elkaar ook chef en sous-chef.”

Bert: “We hebben ook hetzelfde doel en trekken samen aan één kar. Ik weet dat Giel altijd met mij meedenkt, en dat vind ik heel fijn. We leren ook voortdurend bij van elkaar. Hij heeft nieuwe en frisse ideeën waar ik iets van opsteek, en omgekeerd kan ik hem ook nog het een en het ander bijbrengen.”

Klettert het soms ook in jullie keuken?

Bert: “Af en toe botst het wel eens tussen ons. Bijvoorbeeld als ik moet toegeven dat zaken die ik al 25 jaar doe, minder goed zijn dan de ideeën die Giel voorstelt. Dat is voor een stukje loslaten, en daar heb ik het soms wel moeilijk mee.”

Giel: “Daar komen dan wel eens woorden van, maar gelukkig hebben we nog nooit gevochten. (lacht) We lossen onze discussies meestal na de werkuren op met een Opsaleke of twee, en dan is alles weer vergeten en vergeven.”

Wat doen jullie nog zoals als jullie niet aan het werk zijn?

Giel: “Eén keer per jaar gaan we met het hele gezin op vakantie. Meestal naar een plek waar we lekker kunnen eten. We vinden niets zo fijn als samen met het gezin tafelen en genieten van elkaars gezelschap.”

Bert: “Thuis hebben we daar minder tijd voor, omdat we zowel door de week als in het weekend in de Slagmolen staan. Samen uitgebreid eten zit er dan niet in. Nu we verplicht moeten sluiten, is dat natuurlijk anders. We gebruiken deze gelegenheid wel om al die gemiste etentjes in te halen, en steken vaker de barbecue aan.”

De verveling slaat dus nog niet toe?

Giel: “Eigenlijk niet. We blijven aan het werk, maar gewoon op een lager pitje. Op zaterdag, zondag en feestdagen maken we afhaalmenu’s. Door de week treffen we al wat voorbereiden, en houden we ons bezig met papierwerk en andere klusjes waarvoor we de tijd nooit vonden. We maken het ook gezellig, want na het werk drinken we af en toe nog een lekker glaasje en eten we ook samen in het restaurant.”

Bert: “Ik moet toegeven dat het wel fijn is om eens wat rustiger te leven en je lichaam en geest te laten relaxen. Het is leuk om dingen te doen die ik anders zou nooit zou doen, zoals werken in de tuin, fietsen of wandelen. Natuurlijk kijk ik er wel naar uit om terug fulltime aan de slag te gaan.”

Hebben jullie al Vaderdagplannen?

Bert: “Meestal vieren wij feestdagen op een ander moment. Als we op 14 juni nog steeds gesloten zijn, doen we dit jaar misschien wel iets leuks voor Vaderdag. Wat de situatie ook zal zijn, we maken er het beste van.”

Drie thuiskooktips van Bert en Giel

  1. Maak van koken een familiemoment, en trommel het hele gezin op om samen te kokerellen.
  2. Met een glas bubbels of wijn en een hapje vooraf wordt je etentje nóg een groter feest.
  3. Ga voor ovengerechten die je op voorhand kan klaarmaken, zoals een lasagne. Zo kan iedereen aperitieven terwijl het gerecht in de over zit, en kunnen jullie ook samen van het eten genieten.
Stien Vanbaelen