To all the grills I’ve loved before! Het zou best een liedje van Willie Nelson of Julio Iglesias kunnen geweest zijn. Ja, memorabele barbecues met vrienden… Bij dat soort fijne momenten kunnen de juiste wijnen echt wel een bepalende factor zijn. Maar welke kies je? Waar een grill is, is een weg! We legden onze wijnpartners op de rooster en vroegen naar hun beste barbecue-wijnen. Hieronder onze favorieten onder en boven de 10 euro.

 

baetenvinopolis.be
Chardonnay Réserve 2020
Luc Pirlet
Vin de pays d’Oc
9,55 euro


Mooie zuivere neus van citruszeste, tropisch fruit en boterbloemen. Negen maanden vatrijping zorgen voor een mooie vanille-touch. Deze wijn is elegant, heeft fijne zuren en is mooi gebalanceerd. Ideaal bij zalm, bij kip- of scampi-brochettes of bij vis tout court. Voldoende spankracht voor een opstap naar kippenvlees met citroen of kruiden. Best geen zware marinades bij deze aangename verleider.

adbibendum.net
Circus Malbec
2020
Mendoza (Argentinië)
8,55 euro


BBQ with friends? Een ruk aan de draaistop en je schenkt met gulheid. Lekkere Malbec met een brede actieradius voor de eenvoudige vleeskeuken. Denk aan merguez worstjes, kruidige hamburgers, köfte,… Ja, die toasty neus past perfect bij vlees en kan de kruiden de baas. Mooi geknoopt, strak, droog. Mooie neus en smaken, denk aan drop, zwarte olijven, pruim of vijg. Denk vooral niet te veel. Cheers!

monardprovino.be
Syrah 2020
Moulin de Gassac
IGP Pays d’Hérault
8,91 euro


Wat ronder dan de Preignes Le Vieux van hiernaast en daardoor zal je bij deze forse jongen wat meer snakken naar rood vlees, saignant gebakken. Pittig en mondvullend, meer ‘jammy’ en geconcentreerd en daarom een prima counterpart voor wanneer de tomaat, paprika, aubergine op de grill, fijn gekruid op het bord komt. Lekker zuiders.

baetenvinopolis.be
Domaine Preignes Le Vieux 2020 Prestige
IGP Pays d’Oc
8,00 euro


Herkenbare neus die vele Syrah-wijnen typeert: diepkruidig, wat vegetaal en animaal in de neus, maar vooral een sterke aanwezigheid van donker fruit. Combineert goed bij champignons met kruidenkaas, steak of een lekkere rundsbrochette, daarbij krieltjes met zeezout en tijm, asperges of lams op de gril…. Mocht je nog ergens een zomertruffeltje kunnen versieren? Bel ons en we staan er als de wiedeweerga.

licata.be
Naumakos 2018
Carminucci
Rosso Piceno Superiore
9,99 euro


Neus van pruimen en ceder, peper, noordkriek, tikje balsamico, vol rijp donker fruit, chocola, eucalyptus, roasty toets – perfecte partner van paprika of tomate farcie. Zonnige wijn (15% !), bij een goed dooraderd stukje vlees. Te kwistig met kruiden gestrooid? Geen probleem. De lichte zoete toets van de alcohol, laat zich niet snel wegzetten door een te stevig of te kruidig stuk vlees. Ook lam kan er perfect bij. Aanrader!

monardprovino.be
Mas Gabinèle
Carignan 2020 (Faugères)
15,90 euro


Eigenlijk hoeft het niet te verrassen: oude Carignanstokken, unieke wijngaarden en een ervaren wijnmaker… Dat komt meestal goed. Dat bewijst ook deze sappige en vlezige wijn. Plezant peperige smaak. Geconcentreerde kersen en frambozen, mooi versmolten en geknoopt. Past perfect in dit grill-thema. Al geniet je er na je laatste hap graag nog wat verder van.

baetenvinopolis.be
Ch. de la Gardine 2019
Côtes du Rhône Villages
16 euro


Prachtige dieprode kleur met paarse accenten. Verleidelijke neus en een breed smaakpalet: pruimen, rode vruchten, cassis,… Grenache (55%) en Syrah (45%) zorgen hier voor een evenwichtige wijn voor bij menig vlezig gerecht. Van de tapas aan het begin van de barbecue tot en met wanneer het rode vlees of de spareribs op de grill gaan. Dit huis heeft overigens nog andere kleppers in het gamma. Het ontdekken meer dan waard.

licata.be
Montecoco 2019
Li Veli – IGT Salento
17,97 euro


Mooie balans tussen zoet en zuur. Zacht en mond vullend. Elegant en bijzonder goed gemaakt, zoals we van dit huis gewoon zijn. Perfect bij gedoseerd gemarineerd vlees, Chianina rund, venkelworst enz… Dit doet ons instant aan Italië denken. Lange en funky afdronk. Het rood fruit ontploft mooi in de mond en doet al snel snakken naar nog een glas, nog een bordje, nog een stukje van elk.

licata.be
Pietranera 2020
Piaggia
IGT Toscana
17,97 euro


Uiteraard mag een uitstekende Sangiovese niet ontbreken in dit thema en bij een italofiel barbecuefestijn. Pietra nera (zwarte steen), toeval of niet? De naam lijkt wel te verwijzen naar het houtskool op de barbecue. Complexe neus met rijp en kruidig bosfruit. Alles netjes in balans en met voldoende fraîcheur om het lang vol te houden. Blijf toch nog even!

adbibendum.net
Fox Creek ‘Red Baron’ Shiraz
McLaren Vale (Australië)
2019 Shiraz
19,95 euro


Neus van vanille, braam, blauwe bes, pruim, chocola, tikje ceder en tabak,… Goh, dit is lekker. Ook ‘down under’ kunnen ze met Syrah tot mooie resultaten komen! De frivole fles, het oogtrekkende etiket en de schroefdop laten absoluut niet vermoeden dat er zo’n klepper van een wijn op tafel staat. Dit is een ontdekking, al komt ie met een prijs. Voor als dat beste stukje vlees van de BBQ wordt aangesneden!