Anouk Matton

Heel even was ze afgelopen zomer in het land, voor Tomorrowland. Daar zette de Leopoldsburgse Anouk Matton (26) als DJ MTTN de keet in vuur en vlam. Dat ze nu staat waar ze staat, kon ze een paar jaar geleden nog niet weten. Dat ze intussen ook al bijna een jaar getrouwd zou zijn met de man die haar ontdekte, misschien nog minder. In elk geval timmert mevrouw Dimitri Vegas keihard aan haar weg naar succes en blijft ze dankbaar voor elke kans die ze krijgt.

“Mijn man is de beste leraar die ik me maar had kunnen inbeelden”

Je bent nu 3,5 jaar DJ. Hoe kijk je nu terug naar het begin?

Anouk Matton: "Het valt heel hard op hoeveel ik geleerd heb. Mijn ouders zeiden het na Tomorrowland nog, dat het zot is hoe sterk ik gegroeid ben. Drie jaar geleden was ik nog heel erg verlegen achter de DJ-boot. Om het volk mee te krijgen moet je natuurlijk zelf sfeer maken, en dat lukt nu beter, al ben ik toch nog altijd wat zenuwachtig. Voor ik als DJ op het podium stond, heb ik wel eerst een jaar lang dag in dag uit geoefend. Tot het mijn oren uit kwam (glimlacht). Maar ik hield goed mijn doel voor ogen en wist waarvoor ik het deed."

Heb je het gevoel dat je doel dan nu is bereikt?

"Nee, helemaal niet, want ik wil blijven evolueren en verder openbloeien. Het is wel zo dat ik nu al heel blij ben met waar ik sta. Blij en dankbaar voor de kansen die ik al heb gekregen."

Wat is er zo leuk aan jouw job?

"Ik vind het geweldig om mijn job te kunnen combineren met muziek. Al zou ik dit eigenlijk geen job noemen, want het is mijn passie. Voor mij is werken in de muziekwereld niet écht werken. Ook happiness en good vibes verspreiden is er fantastisch aan, mensen laten dansen en zich laten amuseren."

Ben je soms bang dat je de sfeer er niet zou in krijgen?

"Een set draaien is altijd een samenwerking met het publiek. Je kan je dan wel superhard amuseren, als het publiek het niet voelt, ben je niet geslaagd als DJ. Meestal slaag ik er gelukkig wel in (glimlacht). Ik probeer het volk zo goed mogelijk aan te voelen. Daarom bereid ik nooit een set volledig voor, zodat ik kan switchen als iets niet lijkt te werken."

Wie inspireert je?

"Mijn man (lacht). Ik heb het geluk om de beste leraar altijd bij me te hebben. Ook als ik een set of mash-ups aan het voorbereiden ben, krijg ik meteen feedback. Dus ik ben enorm dankbaar dat hij er is. Ik leer nog elke dag bij van Dimi. Nog iemand waar ik erg naar opkijk is Martin Garrix. Wat hij op zo'n jonge leeftijd doet, is echt bewonderenswaardig."

Is de druk groot?

"Eigenlijk moet je als vrouw dubbel zo hard werken om je te kunnen bewijzen. Dat is me alleszins altijd zo verteld geweest. Intussen heb ik dat wat losgelaten. In het begin voelde ik die druk heel hard. Tegenwoordig zie je almaar meer vrouwelijke DJ's. Gelukkig maar, alleen zo kan het beter geaccepteerd worden."

Begrijp je wat er met Avicii gebeurd is?

"Begrijpen kan niemand dat, denk ik. Maar ik heb er niet echt een mening over, omdat ik hem ook niet kende. Mike, de broer van Dimi kende hem wel. Ik heb Avicii een paar keer ontmoet op Ibiza, meer niet. De les die ik voor mezelf uit die gebeurtenis getrokken heb, is dat ik altijd goed naar mijn lichaam moet luisteren."

Je spendeert je zomers op Ibiza, in België woon je in Schoten. Waar is jouw thuis?

"Ook al kom ik oorspronkelijk uit Leopoldsburg, Schoten is wat ik 'thuis' noem. Ibiza zie ik eerder als een soort van buitenverblijf. Voor Dimi is dat wel echt zijn thuis. Het is alleszins een plek waar je meteen tot rust komt."

Het is ook een spirituele plek. Ben je daarin geïnteresseerd?

"Sinds een jaar ben ik mezelf aan het verdiepen in the law of attraction. Die zegt dat je aantrekt waar je je focus op legt, dat je zo terugkrijgt wat je zelf in het universum steekt. Ik geloof dat als je van het leven houdt, het leven ook van jou houdt. Dat is een simpele gedachte, maar eigenlijk is die heel erg waar. Daarom dat ik ook zeg dat ik niet constant gericht ben op een einddoel, maar dankbaar ben voor wat ik op het moment zelf heb. Als je ervan uit gaat dat je pas gelukkig zal zijn, wanneer je een bepaald doel bereikt hebt, ga je opnieuw ongelukkig zijn zodra het moment gepasseerd is. Je vult zo enkel leegtes op, volgens mij."

Waar ben je op dit moment het meeste dankbaar voor?

"Eigenlijk ben ik gewoon dankbaar voor mijn leven in het algemeen. Het totaalpakket. Dankbaar voor wat ik allemaal kan doen als DJ MATTN, voor mijn sterk huwelijk, voor mijn gezondheid… Ik klink een beetje melig hé (lacht)."

Shana Meeus / Frank Abbeloos