“Ik koester mijn Limburgse roots”

Voor Anouk Matton (28) zal 2021 het belangrijkste jaar uit haar leven worden. Deze zomer wordt ze immers mama. Haar leven aan de zijde van dj Dimitri Vegas speelde zich de voorbije jaren zowat overal ter wereld af, maar haar jonge jaren bracht ze vooral door in Leopoldsburg. “Ik ben er al zolang weg dat mijn Limburgs accent is verdwenen.”

Je woont al jaren in het Antwerpse. Wat heeft Antwerpen meer dan Limburg?
Anouk: “Ik moet oppassen wat ik nu zeg. (lacht) Kijk, in een stad als Hasselt is het ook leuk. Het is zelfs mijn Limburgse favoriete gemeente of stad. Maar toch valt dat niet te vergelijken met een bruisende metropool als Antwerpen. Al mijn dromen en goals zijn daar gerealiseerd. Of mijn carrière minder goed uit de verf was gekomen als ik in Limburg was gebleven? Dat weet ik niet. Maar in Antwerpen is alles snel gegaan dankzij de contacten die ik er opdeed.”

Wanneer trok je de deur in Leopoldsburg achter je dicht?
“Ik was 17. Ik was een doodnormale scholier. Eerst zat ik op O.L.V. Visitatie in Leopoldsburg, en later op Sint-Michiel in dezelfde gemeente. Ik woonde er graag, daar niet van. Maar ik stond te trappelen van ongeduld om het ouderlijk nest te verlaten. Hoewel ik een zorgeloze jeugd beleefde in Limburg, klonk de lokroep van de stad. Maar ik zal altijd mijn roots als een mooie herinnering koesteren.”

Hoe Limburgs ben je nog?
“De Versuz in Hasselt blijft mijn favoriete stek om uit te gaan. Hoewel ik nu elders woon, zie ik mijn ouders geregeld. Binnenkort hebben we afgesproken in Ham om bij te praten. Ik heb Limburg al zo lang verlaten, dat je mijn Limburgse accent niet meer hoort. In het begin was dat wel anders. Toen werd ik er in Antwerpen nog mee uitgelachen. (lacht) Ik merk vooral als mijn ouders en zus praten dat ze veel meer Limburgs klinken.”

Was je als je als kind al in de ban van glitter en glamour?
“Toen ik 10 jaar was, deed ik alsof ik meedeed aan fotoshoots. En als we naar zee gingen, deed ik niets liever dan met vriendinnen poseren op het strand. Dat zat er vroeg in bij mij. Ik achtte het ook realistisch om er professioneel iets mee te doen. Ik heb altijd een positieve mindset gehad. Volgens mij is het belangrijk om positief te denken. Want dan gaat alles veel makkelijker in het leven. Het heeft mij alleszins geholpen om dromen te bereiken.”

Wanneer kwam muziek in je leven?
“Het begon zich te manifesteren toen ik naar clubs en feestjes begon te gaan. Maar het hardst was ik gefascineerd door de dj. Het boeide me mateloos hoe hij erin slaagt om de mensen tijdens elk feestje op te zwepen. Tegelijk vond ik het er cool en ingewikkeld eruitzien. Het leek me tof om dat ooit zelf te doen. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik zou studeren en een diploma haalde. Toen ik na mijn studies vertelde dat ik mijn dromen wilde najagen in plaats van echt iets met mijn diploma te doen, steunden ze me echter wel voor 100%.
Ik ging snel als dj aan de slag in clubs en op kleine festivals en van het één kwam het ander. Toch beschouw ik mijn studies niet als verloren tijd. Alles gebeurt in het leven met een reden. Dankzij mijn studies kreeg ik mijn talen onder de knie en die komen me van pas tijdens het reizen.”

Hoe tevreden ben je met het afgelegde parcours?
“Ik besef dat ik een geluksvogel ben. Soms knijp ik me in de armen om te zien of het echt is. Ik weet dat het uitzonderlijk is dat ik op mijn leeftijd al dingen deed die haast onmogelijk zijn. Ik denk aan mijn samenwerking met Paris Hilton. Vroeger was ik al grote fan van haar. Dat zo’n megaster wilde samenwerken met mij vond ik uniek.”

Door corona viel er de voorbije winter amper iets te doen. Hoe ben jij die periode doorgekomen?
“Je zou het tegendeel verwachten, maar ik heb het best druk gehad. Ik heb mij goed kunnen bezighouden met nieuwe projecten. Gelukkig maar, want ik ben iemand die niet kan stilzitten. Ik ben altijd al ambitieus geweest. Het is jammer dat mijn hele dj-carrière voorlopig on hold is gezet. Maar ik ben niet een vrouw die bij de pakken blijft zitten en treurt. Ik heb immers nog zoveel andere dromen. Zo heb ik mijn make-updroom volledig uitgewerkt met A.M.Cosmetics en heb ik ook mijn zangcarrière weer opgepakt. Er zijn al enkele singles verschenen en zopas kwam er een nieuw nummer uit. Ik wil systematisch mijn stem meer en meer laten horen.”

Je bent hoogzwanger. Hoe beleef je deze periode?
“Het is het ideale moment om nu in verwachting te zijn. Ik heb nog niet het gevoel gehad dat ik iets heb gemist. Ik kan in alle rust genieten van deze bijzondere maanden. In normale omstandigheden zou ik nu veel festivals hebben gedaan en van hot naar her vliegen. Maar het even kalmer aan doen is ook aangenaam.”

Besef je dat je leven er anders gaat uitzien?
“Ja ja. En dat het een puzzel zal worden om het organisatorisch in orde te krijgen. Maar als het voor zoveel anderen lukt dan kunnen Dimitri en ik dat ook wel. Het zal ons zeker lukken met een zoontje erbij.”