Misschien staan er in jouw schoenenkast ook wel exemplaren die je amper draagt. Om de één of andere reden zitten ze niet goed. En niemand kiest er voor om slecht zittende schoenen te dragen. Met deze 8 aandachtspunten koop jij voortaan schoenen die je ook effectief zal dragen.

  1. Pas op het einde van de dag

Het is slim om pas in de latere namiddag schoenen te passen. Je voeten zwellen in de loop van de dag een beetje op. Als je nieuwe schoenen past met ietwat dikkere voeten, ben je zeker dat je ze voldoende groot koopt. Ook online bestelde schoenen, pas je beter in de late namiddag om goed te kunnen beoordelen of de maat goed is.

2. Kies voor kwaliteit

Of je nu voor een geklede schoen of een sportieve sneaker kiest, probeer altijd voor kwaliteitsvolle materialen te kiezen. Leer is daarbij de beste keuze. Lederen schoenen zorgen voor comfort, stevigheid en flexibiliteit. Bovendien ventileert leer goed, waardoor je minder makkelijk last krijgt van zweetvoeten. Tot slot zet leer zich na een tijdje naar de vorm van je voeten, waardoor je schoenen echt als gegoten zitten.

3. De ene maat is de andere niet

Ga niet blindelings op je vertrouwde schoenmaat af. Net zoals bij kleding, durven schoenmaten al eens te verschillen naargelang het merk. Het ene schoenenmerk valt wat groter of kleiner uit dan het andere, ook al dragen ze dezelfde maat.

4. Beide schoenen passen

Pas altijd beide schoenen, vooraleer je beslist om ze te kopen. Bijna niemand heeft identiek dezelfde voeten. Een klein verschil tussen beide voeten kan op termijn al voor irritatie of blaren zorgen. Twijfel je? Kies dan altijd voor de grootste maat. Is er echt te veel verschil tussen je beide voeten, probeer dan om een inlegzooltje te dragen.

5. Draag je juiste sokken

Zorg dat je bij het passen van nieuwe schoenen de juiste sokken draagt. Ben jij het  gewoon om altijd sportsokken te dragen? Draag ze dan ook bij het passen van je nieuwe schoenen. Een schoen zit helemaal anders met een sportsok dan met pakweg een panty.

6. Blijf niet zitten

Ga rechtstaan tijdens het passen van schoenen. Als je rechtstaat zijn je voeten immers altijd wat grote dan wanneer je zit. En als je dan toch rechtstaat, doe dan een wandeling door de winkel. Zo voel je meteen of er iets klemt of schuurt.

7. Geef je tenen ruimte

Een comfortabele schoen is altijd iets ruimer dan je voet. Je tenen hebben immers ruimte nodig om te bewegen tijdens het stappen. Ook de bal van je voet heeft plaats nodig, en dit zowel in de breedte als in de lengte. Ga uit van 1 cm extra ruimte. Te veel ruimte is ook niet goed, want dan gaat je voet schuiven in je schoen. Wiebel tijdens het passen eens met je tenen. Voelt dat comfortabel? Dan is de maat goed!

8. Check de zool

Bekijk ook de schoenzool met de nodige aandacht. Lederen zolen kunnen – zeker in het begin – erg glad zijn. Dit probleem heb je niet bij rubberen zolen. Die laatste zijn in het begin minder soepel, maar ook lederen zolen zullen na een tijdje wat aan soepelheid verliezen.