Klik hier, scan en ontdek meer

Reizen met een camper is populairder dan ooit. Maar… met een camper op pad gaan is en blijft een bijzondere vorm van reizen. Sommige insights kunnen jou op voorhand al een heel eind op weg helpen. Andere zaken moet je gewoon over je heen laten komen. Hier vind je alvast zeven camper tips – opgesteld door ervaren camper Martijn Peeters, CEO van Camptoo – om het avontuur vlot(ter) te laten verlopen.

TIP 1: Eén team met je medereizigers

Het rijden met een camper kan intimiderend en vooral stresserend werken, zeker voor een eerste keer. Daarom is het van belang dat je als team samenwerkt om je rit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Samen zie je namelijk meer dan alleen. Spiegels en een achteruitrijcamera laten ons soms wel eens in de steek. Schakel een medepassagier in om bij het achteruitrijden even uit te stappen en mee te kijken. Zo is het voor de bestuurder opeens veel makkelijker  om met zo’n groot ding te rijden. Geen krasjes en deukjes!

 

TIP 2: Plan, maar plan niet te hard

Pas je route aan de tijd en de hoeveelheid kilometers dat je wil rijden maar vooral aan jouw wensen. Maak de planning daarom in grote lijnen zodat er ruimte is voor onverwachte wendingen, en flexibiliteit. Neem s’ochtends de tijd om even bij zowel jezelf als bij elkaar te checken waar je die dag zin in hebt. Met een rijdend huis zijn de opties namelijk eindeloos. Wandelen, fietsen, ontspannen met een boekje? Tuurlijk! Wijnproeverij bij je favoriete plekje? Gezellig! Vraag even of je die nacht op het terrein mag blijven staan met je camper en je bent good to go.

TIP 3: Weg van de snelweg

“A road trip isn’t just about destinations, it is the journey along the way”

De mooiste dingen kom je tegen onderweg. Snelwegen zijn misschien wel snel, maar je mist zoveel door de minder drukke wegen aan je voorbij te laten gaan. Kijk daarom steeds om je heen, wie weet wat zit er verscholen achter dat ene kleine straatje? Misschien wel iets veel mooier dan je initieel voor ogen had? Met dit reisadvies zal je wegen inslaan die je anders nooit gezien zou hebben. Want ja, rijden met een camper is leuk, maar de pauzes onderweg maken het nog veel leuker. Spontaniteit is het devies op je campertrip. Dus treed buiten je eigen comfort zone en ga op verkenning.

TIP 4: Neem voldoende eten en drinken mee

Een hapje en een drankje voor onderweg zijn geen overbodige luxe. Denk maar aan files, veel te dure tankstations of gewoon een hongertje onderweg. De camper heeft voldoende plaats om een voorraad te stockeren dus maak er zeker gebruik van.

TIP 5: Zoek bijzondere overnachtingsplekken

Stel je voor: je wordt wakker met zicht op zee, tussen de wilde dieren of midden in een veld. Er zijn heel wat initiatieven om op een leuke plek te overnachten, zoals kamperen bij de boer, midden in de natuur, bij lokale ondernemers of zelfs bij mensen in de achtertuin. Met een beetje research sta je op de leukste plekken en is je vakantie al voor de helft geslaagd. Kies voor dit soort campertrip ook zeker voor eigen sanitair dan hoef je niet altijd op een camping of camperplaats met sanitaire voorzieningen te staan.  Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een Porta Potti (draagbaar toilet) en een buitendouche als het niet in de camper voorzien is.

TIP 6: Neem je fietsen mee

Er is geen leukere manier om te buurt te ontdekken dan met je fiets. Wanneer je helemaal geïnstalleerd bent, kan je zo op de fiets de omgeving verkennen. Snel bezoekje aan de supermarkt? Neem de fiets zonder je camper te moeten verplaatsen en opnieuw op zoek te gaan naar de ideale staanplek.

TIP 7: Sluit je kastjes goed af

Deze laatste tip herinner je vrijwel meteen wanneer het je de eerste minuten in de camper overkomt.  Een rotonde, een drempel of een stoplicht valt niet te vermijden en die rondvliegende cornflakes ook niet. Zorg daarom dat er geen losliggende spullen kunnen verschuiven en je kastjes goed vergrendeld zijn. Blijven opruimen is de boodschap, ook op vakantie. 🙂

 

Zin gekregen om zelf op pad te gaan? Om eens te proeven van een eerste camper ervaring huur je makkelijk een camper direct via www.camptoo.be