Als straks de tuin weer wat minder aandacht vraagt, komt er tijd vrij om je kennis over tuinieren wat bij te spijkeren, of om binnenshuis met groen aan de slag te gaan.  Enkele boeken die daarbij helpen.

door: Cecilia Debacker

 

Get up and Grow

Wat? Projecten om het hele jaar door (een deel van) je eigen voedsel te verbouwen, ook en vooral zelfs binnenshuis.

Voor wie? Iedereen die houdt van zelf kweken en oogsten, en zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Kies gewoon het project dat bij je huis, je interieur en je vaardigheid past: van het klonen van supermarktkruiden, over een saladetrolley tot een vitrinekast als binnenhuis-kas.

Voldoende info? Je krijgt de nodige basisinformatie – licht, water, (pot)grond, het oplossen van problemen –, en een heel beknopte beschrijving van 55 plantensoorten. Projecten zijn in woord en beeld uitgelegd.

Get up and Grow,  Lucy Hutchings, uitgeverij Terra, € 23,99.

 

Zelf je tuin beplanten

Wat? Praktische en uitgebreide leidraad voor het maken van een geslaagd beplantingsplan voor je tuin.

Voor wie? Iedereen die zijn tuin, border of plantvak zo wil beplanten dat er in elk seizoen iets moois in te zien is.

Voldoende info? Het uitwerken van een beplantingsplan wordt stap voor stap uitgelegd, te beginnen bij de gewenste sfeer over het kiezen van de planten tot het tekenen van het plan. Tien voorbeeldtuinen leveren extra inspiratie en aan de hand van de beschrijving van ongeveer 200 planten, kun je een verantwoorde keuze maken. Extra: info over onderhoud.

Zelf je tuin beplanten, Modeste Herwig, uitgeverij Forte Groen/Unieboek, € 24,99.

 

Plukgeluk

Wat? Anders dan de titel doet vermoeden, is dit een heel praktisch boek met richtlijnen voor tuinklussen, maand per maand opgelijst. Wel enkel die klussen die te maken hebben met bloei in de tuin (dus bv. geen gazon of vijver).

Voor wie? Voor de tuinier die graag een geheugensteuntje heeft bij het zaaien, snoeien, planten, steunen…

Voldoende info? De lijsten met wat wanneer bloeit of gezaaid moet worden, leveren veel inspiratie. De info over stekken, snoeien, planten delen, wilgentenen vlechten of bloemen drogen is bondig maar ‘to the point’. Soms wordt voor meer uitleg of een instructiefilmpje verwezen naar het internet. Waarom ook niet?

Plukgeluk. Een jaar lang bloemen uit de tuin, Silvia Dekker (tuinarchitecte), uitgeverij Kosmos, € 20.

 

De Groene Tuin

Wat? Een boek dat je stap voor stap begeleidt bij het creëren van een tuin waar mens en dier blij van worden: van ontwerp over aanleg tot onderhoud.

Voor wie? Voor iedereen die tuinieren prettig en ontspannend vindt, en die van zijn balkon, klein of groot perceel, een groene oase wil maken. Ook en misschien zelfs vooral, voor weinig ervaren tuiniers.

Voldoende info? De heel gedetailleerde en duidelijke info met focus op de juiste volgorde, met aandacht voor biodiversiteit en verantwoord waterbeheer, met plantenlijsten en bouwtekeningen, geeft je het gevoel: dit kan ik ook! Omdat het ook prettig leest, haak je niet snel af.

De Groene Tuin. Stap voor tsap naar een oase vol planten, bloemen en groenten, Floor Korte, uitgeverij Kosmos, € 25.

Tuinieren doe je zo

Wat? Een heus naslagwerk over het aanleggen en onderhouden van een tuin met onder andere aparte hoofdstukken over verschillende plantensoorten (rozen, varens, bamboes en grassen…), uitleg over gereedschap, aandacht voor het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen, een jaarplanner…

Voor wie? Het boek is expliciet bedoeld voor beginners, maar ook gevorderden zullen er zeker vaak naar teruggrijpen.

Voldoende info? Op 350 pagina’s vind je werkelijk alle info waaraan je als beginnende tuinier nood hebt. De uitleg over achterliggende processen (invloed van wind, koud weer, zure grond…) is heel verhelderend. Talrijke praktijkfoto’s helpen zeker bij het uitvoeren van bepaalde tuinklussen.

Tuinieren doe je zo. Handboek voor beginners (en gevorderden), Royal Horticultural Society, uitgeverij Good Cook/Agorabooks, € 30,95.