Klik hier, scan en ontdek meer

Met knolselder kan je alle kanten op. Je kan deze groente niet alleen rauw eten in een salade, maar ook in de pan of de wok bakken of er een heerlijk smeuïge puree van maken. De makkelijkste manier om knolselder te bereiden, is om de oven al het werk te laten doen. Ontdek onze tips om knolselder in de oven klaar te maken en laat je inspireren door onze favoriete gerechten.

Gepofte knolselder met paddenstoelen en kaas

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 kleine knolselders
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 g gemengde paddenstoelen
  • 4 el verse tijmblaadjes
  • handvol peterselieblaadjes, fijngehakt
  • 50 ml room (of yoghurt)
  • 50 ml zure room
  • 150 g schimmelkaas (Pas de Bleu)
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 40 g hazelnoten
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 2 sjalotten
  • 100 ml sherry
  • 100 ml heet water
  • bosje dragon, fijngehakt
  • boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Spoel de knolselder schoon en snijd de grillige bovenkant weg. Keer de groente om en snij de onderkant recht weg. Hol de groenten een beetje uit. Wrijf ze in met olijfolie. Bestrooi met de helft van de tijm en kruid met zout. Verpak de knollen goed in in aluminiumfolie en zet 1 uur in de oven.

Controleer ze na 1 uur en prik ze in met een vork. Ga je er makkelijk door, dan zijn ze klaar.

Snipper de uit fijn en snijd de paddenstoelen in schijfjes. Fruit de ui met de look glazig in olijfolie. Voeg de paddenstoelen en de resterende tijm toe en breng op smaak met balsamicoazijn, peper en zout. Schep er op het laatste moment de peterselie door.

Haal de knolselder uit de oven en verwijder het folie. Vul ze met de paddenstoelen, hazelnoten en de blokjes schimmelkaas.  Rooster de gevulde knolselder nog 30 minuten zonder folie.

Maak de saus

Snijd de sjalotten in ringen.

Bak de sjalotten 10 minuten in boter zacht. Blus met de sherry, giet er 100 ml kokend water bij en breng op smaak met peper en zout. Laat 10 minuten inkoken.

Voeg op het laatst de fijngehakte dragon en een klontje boter toe. Kruid met peper en zout.

Afwerking

Meng de zure room onder de room (of yoghurt) en kruid met peper en zout. Giet op elk bord wat van deze room en druppel er olijfolie over. Leg er tekens een gepofte knolselder op. Schenk er als laatst de saus over. Werk nog af met een extra takje peterselie.

Heerlijk comfortfood: knolselderfrieten

Houd je van frietjes maar wil je je ook aan je voornemen houden om meer groenten te eten? Dan hebben wij de oplossing voor jou: groentefrietjes. En ja hoor, de knolselder leent zich perfect om frietjes mee te maken. Zo maak je de lekkerste knolselderfrieten in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de knolselder en snijd in plakken. Snij daarna in frietjes.
  • Leg de knolselderfrieten op een bakplaat met bakpapier.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg een scheutje olie toe en meng goed.
  • Zet de frietjes in de oven gedurende 40 minuten. Schep af en toe om.
  • Geniet!

Je kan ook een mix van groentefrietjes maken, bijvoorbeeld knolselderfrieten samen met pastinaak, wortel en zoete aardappel. Als je je helemaal wil laten gaan, serveer je de groentefrietjes met kaassaus. Heerlijk!

Zeggen wij comfortfood dan denk jij misschien ook aan puree. En ook daar kan je knolselder voor gebruiken. Knolselderpuree is niet alleen lekker als bijgerecht maar ook als bovenste laagje op een lekkere ovenschotel. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel met gehakt, prei en knolselderpuree.

Verrassend en origineel: gepofte knolselder

Als je wil uitpakken met een origineel gerecht waar je je tafelgenoten omver mee blaast, dan moet je niet verder zoeken. Een gepofte knolselder is precies wat je zoekt. Dit gerecht maak je best als je wat tijd hebt, bv. in het weekend, want de knolselder moet een uurtje garen in de oven. Zo ga je te werk voor deze showstopper:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd een stukje van de boven- en onderkant weg
  • Hol de knolselderij wat uit
  • Wrijf in met olie en kruid met peper, zout en eventueel wat tijm
  • Verpak de knolselder in aluminium
  • Laat 1 uur garen

De knolselder is nu klaar om te vullen. Op zoek naar inspiratie voor je vulling? Bekijk dan zeker ons recept voor gepofte knolselder met paddenstoelen en kaas. Een heerlijk vegetarisch gerecht met knolselder!

In samenwerking met Lekker van bij ons.