10 tips om je kot slim in te richten

Toegegeven, de vakantie is nog niet voorbij maar het is nu wel stilaan tijd om na te denken over de inrichting van je studentenkamer. Een duwtje in de rug nodig? Met deze 10 tips ben jij binnenkort bewoner van de coolste studentenkamer.

1. Hoogslaper. Een hoogslaper is een goede keuze. Je spaart op die manier immers veel ruimte uit. De vrijgekomen ruimte onder het bed kan je gebruiken voor je bureau, een knusse zithoek of als bergruimte.

2. Planten. Je moet echt geen groene vingers hebben om je studeerkamer aan te kleden met planten. Meer zelfs, planten hebben niks dan voordelen: ze zuiveren de lucht, verbeteren de akoestiek en hebben een positieve invloed op je stressniveau. Een verticale plantenmuur met een plantenhanger aan het plafond neemt amper plaats in maar maakt je kamer wel instaproof.

3. Verlichting. Combineer basisverlichting met sfeerverlichting en functionele verlichting, zodat je niet altijd het grote licht moet aandoen. Een vloerlamp hier, een wandlamp daar, en een sliert lampionnen zorgen voor veel sfeer.

4. Pimp de keuken. Natuurlijk heb je geen budget om de keuken helemaal onder handen te nemen. Maar er zijn gelukkig budgetvriendelijke oplossingen. De tegels aan de achterwand kan je pimpen met goedkope tegelstickers. En die lelijke handgrepen kan je vervangen door stoere leren handgrepen. Deze kleine details kunnen hét verschil maken!

5. Persoonlijke touch. Om je echt thuis te voelen op je studentenkamer is het belangrijk om een persoonlijke touch te geven aan de inrichting. Voorzie voldoende foto’s van je mooiste herinneringen. 

6. Ga omhoog. Om vloerruimte te besparen plaats je geen klassieke boekenkast maar wandplanken. Ook een kapstok vervang je door enkele haakjes.

7. Likje verf. Je kan je muren natuurlijk netjes wit verven, maar echte sfeer creëer je met warme tinten. Groen is helemaal hip op je muur. Maar ook natuurtinten zoals taupe en terracotta zijn erg sfeervol.

8. Nieuw versus vintage. Nieuwe meubels aankopen vraagt het nodige budget. Maar het is zeker zo leuk om nieuwe spullen aan te vullen met vintage items. Vraag eens rond bij familie en vrienden en je zal nog heel wat leuke items kunnen verzamelen.

9. Groot gordijn. Eén groot gordijn voor je ramen geeft een ruimtelijker effect dan twee kleine gordijnen.

10. Slimme spiegel. Spiegels worden best geplaatst waar ze zonlicht krijgen en veel reflecteren. Muren die haaks of rechtover ramen staan zijn hiervoor ideaal. Zo breng je niet alleen meer licht binnen maar zal ook de buitenomgeving naar binnen gebracht worden bij de weerspiegeling. Werk met grote en naadloze spiegels voor een optimaal effect.