Rode poon met Zuiderse couscous en garnalenbisque

Voor 4 personen:

• 600 g rode poonfilet

• 200 g couscous(als het kan de handgerolde)

• 2 el gekonfijte citroen

• 50 g rozijnen

• 1 courgettes

• 1 rode paprika (indien gewenst geschild)

• 2 sjalotten

• harissa

• kurkuma

• ras-el hanout

• kaneel

• munt

• koriander

• platte peterselie

• 2 dl gevogeltebouillon

• olijfolie

 

Bisque:

• 300 g garnalen, ongepeld

• 1 ui

• 1 wortel

• 1 preiwit

• 2 el tomatenpuree

• 2 dl droge witte wijn

• 1 borrelglas cognac

• ½ kl paprikapoeder

• 2 dl room

• 500 ml visfumet

• 3 takjes peterselie, grof gehakt

• peper en zout

• blonde roux

 

Bereiding:

Snijd voor de bisque de ui, wortel en prei in stukken. Verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de groenten tot ze glazig zijn. Voeg de garnaalpellen toe. Blus met de witte wijn en cognac en vul aan met visbouillon tot alles onderstaat. Voeg het paprikapoeder, peper en zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat 20 minuten garen. Mix en zeef. Voeg de tomatenpuree en room toe, proef en breng verder op smaak met peper en zout. Bind indien nodig met een blonde roux tot sausdikte.

Snipper de sjalot fijn. Snijd de courgette en de paprika in kleine blokjes. Stoof de sjalot aan in wat olijfolie en voeg er de courgette en paprika aan toe. Roer om, voeg er de gekonfijte citroen en de rozijnen bij. Kruid met kurkuma, harissa, ras-el hanout en kaneel naar smaak (begin liever eerst met een beetje, bijkruiden kan altijd nog). Blus met 2 dl gevogeltebouillon en laat nog even op een zacht vuurtje garen tot de groenten allemaal zacht zijn.

Maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water en wrik los met een vork.

Hak de munt, koriander en peterselie fijn. Meng op het laatste moment, de couscous met de groenten en strooi er de verse kruiden over.

Bak de rode poon in de helft boter en olie aan beide kanten krokant. Kruid met peper en zout. Serveer met de couscous en de garnalenbisque.

I.s.m. Lekker van bij ons