Bouillabaise

Voor 6 personen:

Voor de bouillabaise

•  2 kg vis (naar keuze)

•  2 grote uien

•  4 teentjes knoflook

•  3 grote tomaten

•  1dl olijfolie

•  het fijngesnipperde wit van 2 preien

•  enkele takjes venkel of venkelzaadjes
    (1 koffielepel)

•  een stukje zeer dun afgeschilde sinaasappelschil

•  een snuifje tijm

•  een snuifje foelie

•  1/2 laurierblad

•  peper

•  zout

•  een klein beetje saffraan (1/2 koffielepel)

•  enkele sneetjes stokbrood

•  2 l water

•  rouille

•  selder

•  knoflook

•  wortelen

 

Voor de rouille

•  3 teentjes knoflook

•  2 kleine sterke rode pepertjes

•  1 dl olijfolie

•  3 soeplepels pittige visbouillon

•  1 eidooier

Voor de bouillabaise:

Maak de vis schoon, verwijder koppen en graten.

Laat een geurige bouillon trekken van graten, koppen en een groentetuiltje (wortel,ui en selder).

Zeef de bouillon.

Snijd de visfilets in stukken.

Doe olie in een grote soeppan.

Leg hierin de ui, gepelde en gesneden tomaten en de prei, venkel, saffraan, sinaasappelschil, knoflook, tijm, foelie en laurierblad en laat een paar minuten zachtjes stoven.

Voeg de vis en de bouillon toe.

Laat koken tot de vis juist gaar is en niet te zeer uit elkaar valt.

Breng van het vuur op tafel.

Deze soep wordt opgediend met geroosterd stokbrood ingesmeerd met rouille.

Voor de rouille:

Maak knoflook en pigmentjes zeer fijn, voeg er de eierdooier aan toe en dan druppelsgewijs de olijfolie, zoals voor mayonaise, en daarna de visbouillon.

I.s.m. Lekker van bij ons